Naturparken Slien
I 2008 ble naturparken Slien i Schleswig-Holstein anerkjent av det tyske landbruksdepartementet. 44 tettsteder og byer på totalt 50 000 hektar hører til naturparken.
Hvor ligger naturparken Slien?
Du finner naturparken sør for Flensburgfjorden. Parken strekker seg fra lokalsamfunnene i sørlige Angeln til nordlige Schwansen, og dekker også deler av regionen Schleswig-Flensburg og Rendsburg-Eckernförde. Du kommer til naturparken via Bundesstraßen 201, 199 og 203.
Natur og landskap i naturparken Slien
Slien i Schleswig-Holstein ligger mellom de to halvøyene Schwansen og Angeln, og ble dannet under den siste istiden. Isbreen strakte seg på den tiden helt ned til dagens naturparkområde. Smeltevannet fra isbreen skapte daler og vanger. På grunn av havets stigning ble disse fylt av vann fra Østersjøen.
Noen ganger smal, andre ganger bred
Mellom Schleswig og Mysunde ligger det bredeste innløpet av Slien med opptil fire kilometer. I Mysunde er Slienfjorden smal som en elv, med en bredde på bare 135 meter. Mellom Maasholm og Kappeln har Slien en dybde på 16 meter. Gjennomsnittet er ellers en dybde på 3 meter.
Det kan du oppleve i Naturparken Slien
- Hvor ligger naturparken Slien
- Natur og landskap i naturparken Slien
- Noen ganger smal, andre ganger bred
- Østersjøen ved naturparken Slien
- Schwansen og Angeln
- Kultur og aktiviteter ved naturparken Slien
- En utflukt til museet
- Seiling og turer med dampbåten
- Slien for hobbyfiskere
- Slien for syklister og vandrere
- Fasit: Slien
- Adressen
Østersjøen ved naturparken Slien
Strendene langs Slienfjorden kan være både sand og stein. Sandstranden ved Gut Oehe er spesielt flott. Sørover blir kysten mer steinete. Her kan du i stedet se etter muslinger og fine strandsteiner. Også flott: Weidefelder-stranden med trebåtutleie, en surfeskole og sandvolleyballbane. Gjør også en utflukt til naturreservatet Oehe-Schleimünde.
Sandavleiringer på klippene ved Schönhagen i sør skaper her et enestående strandvollandskap. Bli med på en guidet tur fra fuglevokterhytten på diket og på øyen Schleimünde. Schwansener See er også et virkelig fugleparadis. Naturvernforbundet NABU tilbyr guidede turer her.
Schwansen og Angeln
De to halvøyene Schwansen og Angeln skilles av Slienfjorden. Det lønner seg imidlertid å besøke begge de to halvøyene. Se de store adelsgodsene og historiske herregårdene i Schwansen, og nyt halvøyens forsiktig bølgende landskap. Angeln består av en mengde små åkre, som alle er atskilt av åser. Et kupert landskap og svingete veier veksler her med små bøkeskogholt. Idylliske landsbyer og gamle kirker viser seg gjerne frem for kameraet ditt.
Kultur og aktiviteter ved naturparken Slien
Ser du etter utfluktssteder i naturparken Slien? Naturparken mangler ikke museer, sykkelstier og fiskevann. Her er noen av de mest interessante høydepunktene.
En utflukt til museet
Hvis det trekker opp til uvær, er det kanskje tid for et museumsbesøk. Landesmuseum i Gottorf-slottet egner seg godt til dette. Eller kanskje du vil besøke Vikingemuseet i Hedeby og kaste blikket omtrent tusen år bakover i tiden? Ved Schleswig ligger Danevirke Museum, som lærer deg om Danmarks historie. Grammofonmuseet Alte Schule vil nok falle i smak hos de yngre; her viser man frem gamle radioer og grammofoner. Holm-museet i Schleswig forteller holmefiskerens historie.
Ofte stilte spørsmål om Slien
Når åpner parken?
Parken er alltid åpen.
Hvor ligger parken?
Et naturområde kan ikke naturlig ha husnummer. Du kan i stedet bruke GPS-koordinatene 54° 34′ N, 9° 47′ E som utgangspunkt for turen. Start ferien i Kappel, Masholm eller et annet sted – valget er ditt. Trenger du hjelp til valg av aktiviteter, overnatting eller annet? Besøk deretter Sliens hjemmeside.
Hvor mye koster billetten til parken?
Det er gratis å besøke parken.
Seiling og turer med dampbåten
Vil du bli bedre kjent med Slien på dampbåten, eller kanskje seile din egen vei? Du kan gjøre begge deler. Forskjellige seilskoler gir deg en innføring i seilsporten. Du kan bli med dampbåten på en rundtur langs Slienfjorden, eller reservere den som selskapslokale.
Slien for hobbyfiskere
Fiskere fra Schleswig-Holstein får fisketillatelse for Slienfjorden mot fremlegg av gyldig tysk fiskekort. Om man kommer annensteds fra, må man betale et fiskegebyr på 10 euro for året. Slien er et utmerket område for hobbyfiskere. Hvis du vil, kan du også begi deg ut på havfiske. Havfiskebåtene går ut fra Kappeln og Massholm.
Slien for syklister og vandrere
Det er kun slake bakker som venter deg langs Slienfjorden. Den som ikke hiver seg på sykkelen her, har bare seg selv å takke. 15 tematurer er skiltet for syklister langs Slien. Turistkontoret har oppdaterte kart, og det finnes omtrent et dusin sykkelutleiere som leverer riktig utstyr til riktig tid. Vil du oppleve Slienfjorden på en mer avslappet måte? Da er det gåturer som gjelder. 30 Wege in die Langsamzeit er en tysk brosjyre som inneholder all informasjon om vandring langs Slienfjorden.
Fasit: Slien – et landskap man ikke bør gå glipp av
Uansett om du foretrekker å gå eller sykle, om du elsker museer eller helst vil oppholde deg på badestranden, om du vil prøve fiskelykken eller oppleve landskapet fra dampbåten: Slienfjorden er veldig allsidig, og byr på ren kultur og natur. Her trenger du garantert mer enn én feriedag.