Opplev middelalderen – på Spøttrup Borg
Mennesker finner Middelalderen uendelig fascinerende. Enten det er en fantasifilm, i rollespill eller i en gammel ridderborg, er middelalderen fortiden vår – og Danmark har noen flotte eksempler på nettopp dette. Spøttrup Borg er nettopp et slikt sted.
Borgen ved innsjøen
Spøttrup Slott ligger ved Spøttrup Sø, innsjøen ved Spøttrup som ligger omtrent 16 kilometer fra Skive. Fra Vadum kommer du til middelalderborgen via Vadumvej. Fra Rogging tar du Nørremarkvej.
Modnet med heder …
Det finnes knapt en annen middelalderborg i Danmark som tar seg så godt ut som Spøttrup Borg. Og dette til tross for at eieren alltid har behandlet det på sin helt egen måte. I 1941 ble Spøttrup Slott restaurert og omgjort til et museum.
Et middelaldersk forsvarsanlegg
På Spøttrup Borg kan du oppleve hvordan et forsvarsanlegg så ut i middelalderen. Man kan i dag fortsatt se kanonplasseringene i borgens murer, og la oss ikke glemme de 9 middelalderske toalettsjaktene, som viser oss den ofte besværlige hverdagen for 500 år siden.
Det kan du oppleve på Spøttrup Borg
Innsjøen Spøttrup Sø
Borgen ligger ved Spøttrup Sø, som også er hjemmet til mange ville dyr og fugler. Det går en sti rundt innsjøen som gir deg flott utsikt over landskapet og anleggets fauna. Ta deg tid til å slappe av på en av benkene, så kan du vie dyrelivet ved Spøttrup Sø oppmerksomheten det fortjener. Du får en helt spesiell utsikt til våre fjærkledde venner på innsjøen fra fugletårnet. Her finner du også en liten utstilling om regionens dyr og fugler. Ikke glem å besøke parken på borgens bakside. Her vokser det lege- og krydderurter, med virkninger som var kjent allerede i middelalderen.
Et blikk inn i historien
Hva var vel en middelalderborg uten historien sin? Starten til Spøttrup Borg ligger tilbake i det 14. århundre: Niels Buggesen var i sin tid formodentlig den rikeste ridderen i Danmark, og fikk derfor tilnavnet Kong Bugge. Han eide også Spøttrup Slott. Etter reformasjonen gikk borgen i 1536 over i besittelse av den danske kronen. Kronen solgte så borgen til adelsmannen Henrik Below i 1579. På denne tiden skjedde ombyggingen av sørfløyen til en standsmessig leilighet. Rominndelingen har formodentlig forblitt slik til i dag. Paneler og dører ble imidlertid lagt til senere. Frem til det 18. århundre bodde borgens eier i Holstein. Det var først med Axel Rosenkrantz og hans gemalinne at herskapet kom tilbake til borgen. I 1702 ble barokksalongen i andre etasje utstyrt med paneler. I hvelvet ble det innredet et brenneri. Store restaureringsarbeider ble påbegynt i 1930.
Ridderleker: Nå blir det middelaldersk …
Når ridderlekene finner sted på Spøttrup, kan du faktisk glemme at du lever i det 21. århundre. Middelalderen tar da over. Spøttrup Slott var også vertskap for Europamesterskapet i ridderdyst, hvor moderne riddere fra hele Europa kjemper mot hverandre i middelalderske leker.