Fregatten Jylland

Utforsk det lengste treskipet i verden

Med en lengde på 102 meter er fregatten Jylland uten tvil det lengste treskipet i verden. De restaurerte mannskapskahyttene er trofaste kopier av originalene og tar deg med tilbake i tiden, til da fregatten Jylland fortsatt befant seg på det åpne hav. Vil du lade de digre kanonene? Eller kanskje du heller vil klatre opp i den 23 meter høye riggen? Du kan gjøre begge deler.

Når man besøker Danmark, enten det er på ferie eller en annen type reise, bør man definitivt legge inn en avstikker til det lengste treskipet i verden – den historiske fregatten Jylland. Skipsbesøket er også et must dersom man ferierer ved Østersjøen eller er på besøk i Østjylland.

Fregatten Jylland er i dag et museumsskip, som er blitt restaurert helt i henhold til originalen, og dermed gir deg et virkelig inntrykk av hvordan matrosenes liv var om bord i fregatten.

Severdige utstillinger samt en sjøslag-simulator byr på ytterligere høydepunkter.

Skipet har også en særlig tiltrekningskraft på barna, og egner seg derfor utmerket til en familieutflukt.

Klatring på Fregatten Jylland
Fortøyninger

Fregatten Jylland på halvøyen Djursland

Fregatten Jylland ligger i museumshavnen ved Ebeltoft, i en tørrdokk. Ebeltoft ligger på sørspissen av halvøyen Djursland i Østjylland, rundt 50 kilometer fra byen Aarhus mot vest.

Aarhus er et sentralt trafikknutepunkt, som lett kan nås med bil, tog eller fly. Fra Hirtshals kjører du til Randers Regnskov på nokså nøyaktig halvannen time, fra Aarhus på ca. 30 minutter.

Fra Aarhus kan man komme til Ebeltoft med bil, tog eller buss, noe som tar én til halvannen time.

Museumsskipet er moro for hele familien

Skipet ble fullstendig renovert i 1984, og er i dag et maritimt museum som ble gjenoppbygget i tørrdokk på Jylland.

Skipet måler 102 meter fra baug til akter, er 13 meter bredt og har en mast som er 53 meter høy.

En informasjonstavle i utstillingshallen gir mer informasjon om fregattens spennende historie. Den var det siste skipet i den danske marinen som var bygget av eiketre, og tilbrakte sine gamle dager som kongeskip og sommerferieinnkvartering for kommunens skolebarn. Museumsguiden levendegjør de dramatiske hendelsene som fant sted om bord.

Interesserte besøkende kan også kikke på tidligere tiders produksjonsteknikker, siden museet også har et påbygg med trebåtverft samt ulike produksjonsområder for diverse skipsdeler, i tillegg til en repslager.

Bli kjent med livet på fregatten gjennom informasjon og utforskning

Allerede fra utsiden gjør skipets mektige, kobberbeslåtte akterdel et imponerende inntrykk, ikke minst fordi størrelsen og utførelsen virkelig er synlig i tørrdokken. De tre mastene med sine digre bommer rager også mer enn 50 meter opp mot himmelen – et overveldende syn.

Under utforskningen av skipet kan du også besøke de gjenoppbygde mannskapskahyttene som er tro kopier av originalen, i tillegg til byssen og offisersmessen. Slik får du et ordentlig inntrykk av livet og atmosfæren om bord, som selvfølgelig også fordypes av informasjonen om skipets dramatiske historie, og virkelig viser hvorfor fregatten var et så enestående krigsskip.

De svære rommene på kanondekket med sine 30 kanoner – som var skipets hovedbevæpning – og det underliggende banjerdekket, hvor den en gang 350 mann store besetningen sov i sine hengekøyer, er også imponerende. Helt nederst finner du lasterommet, bunkerrommet for forbruks- og lagergods samt maskinanlegget.

Siden skipet ble bygget som et krigsskip, ble det i ettertid bygget flere kahytter på overdekket for kongen og følget hans, og fra da av seilte skipet som det danske kongerikets representant på verdenshavene.

Fregatten gir dermed et autentisk inntrykk av livet på dekk fra den enkleste matros til det regjerende kongeparet.

Skibet
kanon på fregatten

Et skip ved overgangen fra seilskip til motorbåter

Fregatten Jylland er et skip som demonstrerer den tekniske overgangen fra vindkraft til motorkraft, siden det bruker begge deler; den er et hybridskip bygget i tre, som ble utrustet med både seil og dampmaskin. Rent byggteknisk er skipet et absolutt høydepunkt. Den tidligere byggeteknikken var ganske enkelt ikke nok til å absorbere de statiske kreftene i dette store treskipet, og man måtte derfor sikre og forsterke det ved hjelp av ulike avstivere.  

En viktig utstyrsdel i akterskipet er propellanlegget, som også er en teknisk kuriositet. Når skipet gikk med maskinkraft, ble propellen sluppet ned i vannet, men når skipet seilte, ble propellen trukket opp i akterspeilet for å redusere vannmotstanden og ikke påvirke skipets manøvreringsegenskaper. Denne to-blads-propellen ble gjenstøpt i henhold til originalen og montert i det opprinnelige propellskaftet.

Høydepunktet er muligheten til å delta aktivt

På dette skipet får du ulike muligheter til å prøve ut livet på havet for mer enn hundre år siden.

Du kan for eksempel lade en 30 pund tung kanon. Ved den avsluttende kanonforestillingen er det imidlertid best å holde seg for ørene.

Den som er modig nok, kan også klatre opp den 23 meter høye riggen sammen med en klatreinstruktør.

Skattejakten ved hjelp av skattekartet til Kalle Krutt er spesielt morsomt for barna.

De kan også arbeide med sjøfartsboken, prøve seg på å sette seil og knytte skipsknuter.

Den aktive leken avsluttes med interaktiv lek og ikke minst sjøslag-simulatoren, som også fascinerer barna. Her kan de oppleve hvordan kanonene drønnet og dekket rullet under sjøslaget i 1864. De kan også ta kommandoen under slaget ved Helgoland, kjenne lukten av tjære og til slutt selvfølgelig vinne slaget.

Til sist kan dere bli med det gamle ledsagerskipet «Barkassen» på en seiltur rundt Ebeltoft Vig.  

I ferietiden finnes det jevnlig slike spesielle aktivitetsprogrammer for barna.

Fasit: Fregatten Jylland byr på spesielle opplevelser

Fregatten Jylland er ikke bare en uforglemmelig opplevelse som et museumsskip du kan stige inn i; de mange interessante historiene om skipet gjør det også både spennende og imponerende for ungene.

De mange ulike aktivitetene gir mulighet til mye moro, men også en intens opplevelse av tidsperioden hvor skipet seilte på det åpne hav. På denne måten blir historien gjort levende, og besøket blir et minne for livet.

Natt ved Fregatten Jylland
©foto af Jesper Maagaard