• Danmark

Verdt å vite om Danmark og danskene

Danmark grenser til Nord-Tyskland og er et av landene i Skandinavia. Nesten halvparten av landet består av øyer. Derfor har Danmark en enormt lang kystlinje, som strekker seg over 7300 kilometer. Den eneste landegrensen er mot Tyskland, resten av landet er omgitt av hav. Øresundbroen knytter sammen Danmark med Sverige. Kongeriket Danmark omfatter også Færøyene og Grønland, men disse øyene er selvstyrte områder. Danmark er medlem av EU, men har beholdt sin egen myntenhet. I Danmark betaler man med danske kroner og øre. 100 øre utgjør én dansk krone.

Danmarks fascinerende regioner

Halvøya Jylland utgjør Danmarks fastland. Utenfor vestkysten av Danmark ligger Nordsjøen, mens østkysten ligger ut mot Østersjøen. Begge disse havene forbindes av Skagerrak og Kattegat. Jylland har et areal på rundt 24 000 km², til sammen er hele Danmark 42 922 km² stort. I Danmark finnes med 1419 øyer som er mer enn 100 hm² store, og utallige holmer og skjær. Den største øya er Sjælland, og der ligger også Danmarks hovedstad København.

Amalienborg

Høydepunkter ved Nordsjøen

Nasjonalparken Wattenmeer er et flott naturområde på kysten av Sydjylland. Er du på ferie ved Nordsjøen, er det flott å vandre i Wattenmeer, og du kan også bli med på selsafari. Langstrakte sandstrender frister til svømmeturer når det er høyvann, og du kan nyt den friske brisen fra havet som blåser mot land. Midt i nasjonalparken Wattenmeer ligger øyene Fanø, Rømø og Mandø med sine idylliske landskaper.

Sanddynene på Vestjylland

Danmarks flotte sanddynelandskaper utgjør en fantastisk kulisse når man ligger på stranden og slapper av. På Vestjylland er det flere deilige strender med sanddyner. Blant de aller flotteste er stranden Hvide Sande, der den ville Nordsjøen møter heilandskaper og sanddyner. Det populære nordsjø-badestedet Blåvand er også kjent for sine flotte sanddyner. Den beste utsikten over landskapet får du fra Blåvandshuk Fyr, det hvite fyrtårnet som står på Danmarks vestligste punkt.

Surfeparadiset Klitmøller

For alle som liker vannsport med et skikkelig adrenalinkick er Nordjylland det perfekte reisemålet. Den røffe Nordsjøen kan friste med høye bølger og konstant vind, som inviterer til surfing, vind- og kitesurfing. Det beste stedet å surfe på er Klitmøller, et lite tettsted i den danske kommunen Thisted. Dette surfeparadiset nyter internasjonal berømmelse, for hver høst arrangeres nemlig verdenscupen i bølgeridning, Cold Hawaii. 

surfing i Klitmøller i Danmark
30 Personer
12 Soverom
5 Bad
Leiepris/helg fra

kr 28 087,00

Inkl. rengjøring
(11)
Leiepris/helg fra

kr 16 429,00

Inkl. rengjøring
18 Personer
7 Soverom
3 Bad
Leiepris/helg fra

kr 16 451,00

Inkl. rengjøring

Opplev Nordsjøen i Danmark

Det er også mange andre steder ved Nordsjøen i Danmark som absolutt er verdt å reise til. Her kan du se frem til flere severdigheter med fokus på hav og vikinger, for eksempel vikingsenteret i Ribe. Oppdag de flotteste havområdene på Jylland! Her kan du lese mer nyttig informasjon om den danske Nordsjøen.

Danmarks vakreste øyer i Østersjøen

Med idylliske bukter med finkornet sant, rolig vann og myke bølger fortryller den danske Østersjøen stadig flere tilreisende. Langstrakte strender ligger langs Sjællands nordkyst, og denne regionen kalles også Danmarks riviera. I Østersjøen ligger det også mange andre øyer som begeistrer med sin naturskjønnhet og enestående attraksjoner.

Naturparadisene Lolland, Falster og Møn

På de danske øyene Lolland, Falster og Møn kan du vandre gjennom frodiggrønne landskaper, oppdage kulturarven fra tidligere tider og oppleve spennende naturfenomener. Lolland er den vestligste av de tre øyene, og her kan vi sterkt anbefale å vandre på øko-turstiene på området til godset Knuthenlund på øyas nordside. Du bør absolutt smake på den håndlagde osten som ystes på godset, for den er blant Danmarks mest velsmakende spesialiteter og har vunnet mange priser. Guldborgsundbroen forbinder Lolland med naboøya Falster, og de flotteste strendene ligger på østkysten.  Den mer enn 20 kilometer lange sandstranden ved Marielyst er flere ganger utnevnt til «Danmarks beste strand». Den viktigste severdigheten på Møn er de hvite krittklippene Møns Klint på vestsiden av øya.

Badeglede i det Sydfynske Øhav

Sør for Fyn ligger en fantastisk øyverden som er perfekt for bading og vannsport. Seilere kommer gjerne til disse øyene for å legge til i de sjarmerende havnene. I tillegg er området perfekt for å padle havkajakk. Fyn og øyene i området begeistrer ikke bare vannsportentusiastene – du finner nemlig interessante severdigheter også på land. For eksempel Ærøskøbing, det største tettstedet på den maleriske øya Ærø. Her er det hyggelig å rusle rundt blant bindingsverkshusene og på brolagte gater og oppleve den historiske atmosfæren.

Soløya Bornholm

Solen skinner ofte på Bornholm. Denne øya, som også er kjent som «Østersjøens perle», ligger mellom det polske Vest-Pommern og den svenske regionen Skåne.  Her finner du unike severdigheter, blant annet de hvite rundkirkene i Østerlars, Olsker, Nylars og Nyker. På denne øya i Østersjøen er det ikke bare flott å bade og sole seg, her er det også perfekt å sykle rundt. På Bornholm finner du nemlig over 230 kilometer med sykkelveier. Stranden ved Dueodde sør på øya er kjent for sin spesielt finkornede sand.

Kongeriket Danmark

Offisielt språk

Dansk

Areal

Danmark:  42 922 km²

Grønland:  2 166 086 km²

Færøyene:  1396 km²

Innbyggere

Danmark: 6 millioner

Grønland: 56 500

Færøyene: 50 000

Befolknings-
tetthet

130 innbyggere per km²

Tidssone

UTC+1 CET

Mars–oktober UTC+2 CET

Landskode

0045

Dueodde Strand på Bornholm
slottsruinen Hamnmershus på Bornholm

Mye å gjøre ved Østersjøen

Hvis du har lyst til å reise til den danske delen av Østersjøen, har du mange muligheter: Du kan gå på oppdagelsesferd i den fine naturen eller kose deg på en av de deilige strendene. Du kan utforske både eldgamle og moderne severdigheter eller prøve deg på ulike vannsportaktiviteter. For barnefamilier står attraksjonene i kø. Har du lyst til å få vite mer? Da kan du lese mer her om den danske delen av Østersjøen og om alt du kan oppleve der.

De tre største danske byene

Danmark har mange pittoreske fiskerlandsbyer og koselige småbyer, men også storbyer der du kan oppleve det urbane livet. Her gjør stilige barer, førsteklasses restauranter og et livlig natteliv ferieoppholdet til noe helt spesielt. I tillegg har de danske metropolene et kulturtilbud i verdensklasse.

København – Danmarks hovedstad

Nordsjælland er et strandparadis, og på vestkysten av denne øya ligger også Danmarks største by. København har rundt 600 000 innbyggere, og byens vartegn er den lille havfruen som sitter på en klippe i havnen. I den danske hovedstaden er det flere teatre. Det mest berømte er Det Kongelige Teater, der det i tillegg til teaterstykker også settes opp opera- og ballettforestillinger. Av de tallrike museene i København er Designmuseet, Nationalmuseet og Thorvaldsens museum de mest kjente.  Tivoli er en av verdens eldste fornøyelsesparker.

Kunst- og kulturbyen Aarhus

På Østjylland ligger Aarhus, Danmarks nest største by. De kulturelle høydepunktene i denne byen inkluderer friluftsmuseet Den Gamle By og ARoS Aarhus Kunstmuseum, der du blant annet kan få en fargerik panoramarundgang på taket. I Aarhus finner du også Tivoli Friheden, en av Danmarks flotteste fornøyelsesparker. Hver høst arrangeres Aarhus Festival, en interessant og innholdsrik kunst- og kulturfestival som feires ti hele dager til ende. Den botaniske hagen er en grønn oase midt i byen. Her kan du legge inn en velgjørende pause på byrundturen.

Odense

Odense er den største byen på øya Fyn og Danmarks tredje største by. Odense er bispesete, så i denne byen finnes det flere flotte kirker. St. Knuds-domen er et av Danmarks mest praktfulle kirkebygg. Den senromanske Vor Frue Kirke er også et høydepunkt. Odense Teater, et av Danmarks eldste, er dessuten også et besøk verdt. Hans Christian Andersen Museum og forfatterens fødested er like interessant for voksne som for barn. På Danmarks Jernbanemuseum i Odense kan du beundre lokomotiver, togvogner og jernbaneferger. Museet er det største jernbanemuseet i Nord-Europa.

God tur til hyggelige Danmark

«Hygge» er et viktig begrep for danskene. Heller ikke i Norge er hygge og kos ukjente fenomener. Men hyggementaliteten er kanskje spesielt utpreget i Danmark, for her har hyggen sterke tradisjoner. Velværet man føler når man ser inn i det varme skjæret til et levende lys, samvær med familien, god mat som nytes i fred og ro – hygge er både alt dette og mye mer. Spesielt hyggelig er det i Danmark ved juletider nåe danskene lyser opp mørketiden med flott belysning, levende julelys og godt humør.

Velg feriehus med basseng i Danmark

For en sommerlig badeferie i Danmark er et feriehus ved havet optimalt. Her kan du nyte de fantastiske strendene fra tidlig om morgenen til solen går ned. Bestill et sommerhus med aktivitetsrom når du reiser til Danmark sammen med familie eller venner. Det garanterer godt humør, for her kan dere more dere selv om det skulle regne. Hvis du velger et feriehus med basseng, kan du få bademoro året rundt. I tillegg til innendørs basseng med vannsklie får du da også som regel et deilig boblebad og badstue. Om vinteren er det mulig å fyre i vedovnen for å gjøre stemningen i fellesrommet ekstra koselig. Sett dere foran den sprakende ilden og nyt en deilig kopp varm sjokolade mens dere beundrer det glitrende hvite snølandskapet gjennom vinduene. Unn deg et stort feriehus med basseng og mange andre flotte fasiliteter på din neste ferie i Danmark!

Inspirasjon til ferien i Danmark

Stranden i Søndervig ved Nordsjøen

Danmarks flotteste strender

Danmark er ensbetydende med kilometerlange strender. Uansett hvor i Danmark du oppholder deg, er du aldri lenger enn 50 kilometer fra kysten.
Se mer

Danske fyr

Danmark, et land med mange fyr. Lær om historien deres og få med deg noen av Danmarks beste utsikter. Her er en liste over de danske fyrene.
Se mer

Aktiv ferie i Danmark

Når dere reiser på ferie til et flott feriehus i Danmark, er det gode muligheter til en aktiv ferie. Her kan dere lese mer om hva dere kan oppleve.
Se mer
Severdigheter i Danmark: Nationalpark Mols Bjerge

Attraksjoner i Danmark

Danmark er kjent for sine mange forskjellige severdigheter. I tillegg til vakre omgivelser finner du en haug av museer og spennende fornøyelsesparker i landet.
Se mer

Danmarks beste minigolfbaner

Hvor finner man de beste minigolfbanene i Danmark? Her har vi samlet et utvalg av de aller mest populære banene.
Se mer

Feire julen borte

Nyt den søte juletiden med hele familien i avslappende omgivelser! I et lekkert feriehus er det garantert plass til den store familien rundt julebordet.
Se mer
Feriehus nær Legoland

Feriehus nær Legoland

Legoland Billund er en av Danmarks mest kjente og populære fornøyelsesparker. Den åpnet dørene for første gang sommeren 1968, og fyller i år 50 år. Les mer om våre luksuriøse feriehus her.
Se mer

Feriehus ved Nordsjøen

For mange betyr Nordsjøen det samme som frisk luft i ansiktet, hvite sandstrender, is i kjeks og gode ferieminner. Mange av oss reiser derfor tilbake, igjen og igjen.
Se mer

Har du noe å feire?

Et luksussommerhus har alt lagt til rette for neste fest, uansett om det er snakk om en bursdagsfeiring, barnedåp, konfirmasjon, bryllupsdag eller det årlige familieselskapet.
Se mer

Helgeopphold

Et helgeopphold i et flott feriehus kan være et godt avbrekk i en travel hverdag. I utvalgte uker kan alle våre sommerhus leies på helgebasis. Og de kan bestilles så lenge i forveien som dere ønsker.
Se mer

Sort Sol

Sort Sol er et av de mest berømte naturfenomenene i Danmark, og et riktig vakkert et. Les mer om sort sol her.
Se mer

Vandsport Danmark

Ønsker dere en aktiv ferie, er det gode muligheter til å dyrke vannsport i Danmark. De mange mulighetene begeistrer både idrettsfolk og helt vanlige familier.
Se mer

10 idéer til opplevelser nær ditt feriehus

Vi har samlet 10 tips til morsomme aktiviteter du kan kose deg med på ferieturen.
Se mer

10 ting å gjøre i et feriehus

Her har vi samlet noen idéer til avslappende og kreative aktiviteter som hele familien kan bli med på.
Se mer