H.C. Andersens Hus

Hvem kjenner ikke til snødronningen? Eller historien om «Keiserens nye klær»? Den lille havfrue er også foreviget i en meget populær tegnefilm. Hans Christian Andersen er definitivt en av de mest betydningsfulle forfatterne av eventyr. Han skrev imidlertid også dikt og teaterstykker. Den berømte dikteren og forfatteren bodde altså i H.C. Andersens hus. Formodentlig.

En utflukt til H.C. Andersens fødeby

Hans Christian Andersen ble født i Odense. Her står også huset som han formodentlig tilbrakte barndommen i. H.C. Andersens hus ligger i Hans Jensens gate, kun få minutters gange mot sørvest fra H.C. Andersen museum i Odense på Fyn. Etter besøket i Fyn kjører du videre via fynske motorvei E20.

Det kan du oppleve i H.C. Andersens hus

 

Eventyrsunivers
©Foto af Lærke Beck Johansen
H.C. Andersen

Den formodentlige fødeplassen

Det har fortsatt ikke kunnet fastslås helt sikkert om den kjente forfatteren og dikteren ble født i dette huset. Det er imidlertid klart at bestemoren hans bodde innenfor disse fire veggene, og i fødselsåret hans var også hans tante registrert med adresse her. Det antas at Andersen ikke bodde lenge i huset. Hoveddelen av barndommen sin tilbrakte han nemlig i Munke Møllestræde, hvor da også museet «H.C. Andersens barndomshjem» befinner seg.

Fødeplassen som museum

Allerede i år 1905 ble Andersens formodentlige fødeplass opprettet som museum. Huset ble da restaurert. Åpningen av museet fant sted den 2. april i 1908, på kunstnerens fødselsdag. I 2005 ble et nybygg tilføyd museet. Fødeplassen er i dag innredet slik det antageligvis så ut i 1805.

Levende eventyr

Hvis du kaster et blikk bak huset, kan du se hvordan Andersens eventyr kommer til live på scenen i «Lotzes Have». Om sommeren forgår Hans Christian Andersen Festspillene. Da oppføres hele eventyr i sin fulle lengde på den store friluftsscenen.

Fasit: Ingen stygg andunge – Andersens fødeplass

Hvis du som barn elsket eventyrene til Hans Christian Andersen, eller hvis du gjerne leser historiene til dine egne barn, vil du helt sikkert like en utflukt til forfatterens fødeplass. Med museets nybygg er det uansett et flott sted å tilbringe en ettermiddag.

Barselhjemmet