Velkommen til det kulturhistoriske museet Hjerl Hede

Du kan bli kjent med Jyllands levende historie på det kulturhistoriske museet Hjerl Hede. Mer enn 40 historiske bygninger har blitt gjenoppbygd på Hjerl Hede. En av disse er det eldste gårdshuset i Danmark, fra 1546. Danmarks tradisjonelle håndverkskunst står også i fokus i Hjerl Hede.

Hvis du planlegger en utflukt eller ferietur i Danmark, bør du absolutt legge inne et besøk på Hjerl Hede. Dette friluftsmuseet presenterer, i et vidåpent terreng, en levende historie om landlige Jylland fra steinalderen til moderne tid. Dette er et opplevelsesmuseum som også er gøy for barna, og som formidler historisk kunnskap på en lekende og visuell måte.

Selv dine firbente venner får være med; hunder er nemlig hjertelig velkomne. De får også gratis inngang. Museet har handikapvennlige stier og toaletter tilgjengelig, og ved behov kan til og med en rullestol stilles til rådighet.

Hjerl Hede i den jyllandske kommunen Holstebro

Det kulturhistoriske museet Hjerl Hede ligger i den danske kommunen Holstebro i Nordjylland, midt mellom hei, sjø og skog. Kommunen ligger cirka 500 km fra Oslo. Hvis du tar fergen, er du der på drøye 7 timer. Med tog tar det mellom 12 og 13 timer. Derfra er det igjen ca. en halvtimes biltur til Hjerl Hede.

Kommer man enda lenger borte fra, er det best å ta flyet. Den nærmeste flyplassen er Billund lufthavn, som ligger ca. 80 kilometer unna. Herfra kan du så ta en leiebil til Hjerl Hede.

Mange opplevelsesmuligheter for hele familien

Hjerl Hede kan by på en mengde attraksjoner, som alle er tilgjengelige mellom april og oktober.

Historiske bygninger fra ulike tidsepoker

Ute i terrenget finner du blant annet en samling av mer enn 40 historiske bygninger, som er blitt gjenoppbygget som tro kopier av originalene. Her finner du både bolighus, gårder, verksteder og et vertshus. I og rundt disse bygningene kan du utforske de regionale byggemåtene i ulike tidsepoker, inkludert innredningen, og danne deg et bilde av det landlige livet på Jylland i forgangne tider. Det holdes både sauer, geiter og hester her.

Her finner du også det eldste gårdsbruket i Danmark, som er datert til 1546.

Bondegaard
Levende dyr

Et blikk på den tradisjonelle håndverkskunsten

Fra slutten av juni til begynnelsen av august, demonstreres gamle håndverksyrker av dyktige kvinner og menn i autentiske klær og omgivelser. I mange ulike verksteder utstyrt med gamle maskiner kan du titte over skulderen til håndverkerne: i bøkkeriet, hos vognmaker og hjulmaker, treskomaker og sivskomaker.

Skoleelever i tradisjonelle klær

Også barna på skolen har historiske klesplagg. I smien lages det små gjenstander som de besøkende kan ta med seg som suvenirer, og hos kjøpmannen kan du kjøpe deg varer fra forgangne tider, mens bakeriet baker brød og kaker. Andre attraksjoner som kan oppleves er meieriet, møllen, vaskeriet, sagbruket med dampdrevne sager og en smalsporet jernbane.

Møllen på hustaket

Takmøllene er definitivt en severdighet. Disse små møllene plasseres på taket og drives av vindkraft, og dette gjelder også for den i Hjerl Hede. Slik gjør den arbeidet både lettere og raskere, siden den ikke trenger muskelkraft.

Museumskirken

Gå heller ikke glipp av museumskirken i friluftsmuseet Hjerl Hede. Kirken er en rekonstruksjon av den romanske kirketypen. Forbildet er Tjørring kirke, som ligger litt nord for Herning. Blant severdighetene i kirken er den gamle døpesteinen malt i kraftige farger, samt de romanske freskomaleriene, som oppsto i et forsøk på å gjenskape teknikken med freskomalerier.

Spesielle aktiviteter

Det står spesielle aktiviteter på programmet hele året, for eksempel spennende jakthistorier. I desember, når friluftsmuseet forbereder seg på julen med spesielle aktiviteter, kan man besøke fjøsnissene på høyloftet.

Ta deg en tur ut på heiene, til myrindustrimuseet

I tidligere tider var torvtaking utbredt også på Jylland. Myrtorven var et godt brennmateriale og ble i Danmark brukt til oppvarming helt frem til 1950. Det var to måter å utføre torvtaking på: Skjære den i passende stykker eller elte den med vann og forme den til individuelle torvstykker. Myrindustrimuseet på Hjerl Hede viser deg hvordan mennesker arbeidet i myrene i tidligere tider, og det hestetrukne torvelteverket er en spesiell severdighet. Etterpå skal du videre til torvarbeiderens arbeidsplass, og kjøres dit med en torvbane. Denne torvbanen er en attraksjon i seg selv: Den stammer fra 1921 og trekkes av det minste kjøredyktige damplokomotivet i Europa.

Ofte stilte spørsmål om Hjerl Hede

Hvor ligger museet?

Hjerlhedevej 14
7830 Vinderup
Danmark

Telefon: +45 96115030

E-post: info@hjerlhede.dk.da

http://hjerlhede.dk/da

Damplokomotiv på Hjerl Hede
Mejeri på Hjerl Hede

Bli med tilbake til steinalderen

Litt lenger borte i terrenget, i den nordøstlige delen av Hjerl Hede, ligger enda en særegenhet, nemlig Steinalderlandsbyen, hvor besøkende tas med 4000 år tilbake i tid og treffer ekte steinaldermennesker. Denne enestående steinalderboplassen er nemlig bebodd.

Særlig barna finner dette fascinerende og kan titte på livet til steinaldermenneskene i timevis. Her kan du og familien din se hvordan disse menneskene behandler mat, spiser, drikker og arbeider. Du kan også se hvordan de fremstiller steinverktøy, leirpotter, tømmerkano og tekstiler, og hvordan de fanger fisk med pil og bue.

Fasit: Hjerl Hede er vel verdt turen for alle og enhver

Takket være det store antallet opplevelsesmuligheter på så mange ulike områder tilbyr Hjerl Hede noe for praktisk talt alle og enhver, enten man er ung eller gammel, interessert legperson eller allerede godt historisk bevandret. Her kan historien tas på og deltas i, observeres, læres av og forbause.

De som allerede har besøkt stedet, vil finne nye ting å oppleve også ved det andre og tredje besøket, for denne attraksjonen lever og har ingen dager som er helt like. I tillegg tilføyes det også stadig nye spesialprogrammer.

Købmandsbutik