Rubjerg Knude Fyr

Fyrets historie

Fra 27. desember 1900 til 1. august 1968 var lyset i Rubjerg Knude Fyr tent og hjalp sjøfolk med å navigere i mørke, tåke og dårlig vær. Byggingen av fyret startet i mars 1899 på det høyeste punktet på kysten, 60 meter over havet og 200 meter innover i landet.

Selve fyret har en høyde på 23 meter, og lyset, som kunne sess fra en avstand på opptil 42 kilometer, ble tent med fyrets eget gassverk, som produserte energi til både belysningen og driften av tåkehornet. Senere ble gassen erstattet av petroleum, som igjen ble erstattet av forsyning fra et likestrømskraftverk.

Det kan du oppleve på Rubjerg Knude Fyr

Hverdagen på fyret

Når dere besøker Rubjerg Knude Fyr i dag, er det vanskelig å se for seg at stedet en gang var hjem til tre menn og familiene deres. Familiene bodde i hus med østvendte hager, der de dyrket jorda.

Personalet besto av en fyrmester, en fyrassistent og en fyrvokter, som sammen sørget for at fyret ble ivaretatt både dag og natt. De sørget for produksjonen av gass, håndterte maskinene og motorene, fjernet sand fra gårdsplassen og mellom sjøen og fyret, og trakk opp linseapparatets urverk hver tredje time. I tillegg måtte de holde utkikk etter skip i nød.

En kamp mot sanden

Da fyret ble bygget, lå det 200 meter innover i landet, men siden den gang har vinden flyttet store mengder sand, slik at kysten har beveget seg nærmere fyret. For å forhindre sandflukten ble det plantet marehalm og hjelm i sanddynene, men dette resulterte i at sanddynene samlet mer sand og dermed vokste seg så høye at det noen ganger ikke var mulig å se lyset fra fyret ute på havet.

Kampen mot sanden ble gitt opp i 1968, og lyset i fyret ble tent for aller siste gang. I dag står fyret rett ved sjøen, og det er bare et spørsmål om tid før det velter ned på stranden.

Ofte stilte spørsmål om Rubjerg Knude Fyr

Når åpner fyret?

Du kan besøke fyret hele året når du vil.

Hvor ligger fyret?

Strandfogedgården

Langelinie 2, Rubjerg

9480 Løkken

Besøk fyrets hjemmeside.

Hvor mye koster billetten til fyret?

Det er gratis å besøke fyret.

Tæt på Fyret

Etterlivet til fyret

Etter stengingen i 1968 har fyret siden 1980 blitt brukt til å skape rammen rundt et sandfluktsmuseum. Museet fortalte historien om Rubjerg Knude Fyr og hvordan det ble bygget, driften av fyret og dets tekniske elementer samt historien om den umulige kampen mot sandflukt i Rubjerg.

Dessverre ble sanden også slutten på dette eventyret, og museet gav opp kampen mot sandflukten i 1992 og stengte for godt i 2002. Utstillingen kan i dag besøkes på Strandfogedgården, bare to kilometer sør for Rubjerg Knude Fyr.

En ornitologisk perle

For de som er interessert i ornitologi, er landskapet rundt Rubjerg Knude veldig spesielt, da det her bor mange sjeldne fuglearter. I 1978 ble noen av rommene til det tidligere fyrpersonalet gjort tilgjengelig for ornitologer, som mellom 1979 og 1980 observerte 274 av de 382 fugleartene som finnes i Danmark.

Mange fuglearter lever her på grunn av at Danmarks største havtornkratt ligger i landskapet rundt Rubjerg Knude. Havtornkrattet beskytter smådyrene mot større rovdyr og er en god plass å avle og leve på.

Den uendelige Sandbanke ved Rubjerg Knude Fyr