Besøk det imponerende Koldinghus slott

Planlegger du en ferie i Danmark, og ser etter utflukter og severdigheter som er umaken verdt? Da bør du sette Koldinghus slott på listen som Jyllands siste kongelige borg.

Koldinghus slott, som først oppsto som festning, ble senere omgjort til et kongelig slott med flere restaureringer og utbygginger. I dag er det en severdighet i verdensklasse, og ikke bare på grunn av sin fascinerende arkitektur. Tårnet byr også på en fantastisk utsikt.

Den tidligere borgen har blitt forvandlet til et sted for kulturbegivenheter, og slottets eget museum viser frem den regionale historien med mange spennende samlinger av malerier, håndverk og mer – med fokus på sølv og keramikk. I tillegg finnes det også internasjonale spesialutstillinger, og alt dette tiltrekker seg selvfølgelig besøkende fra hele verden.

Koldinghus slott i sentrum av Kolding

Koldinghus ligger i sentrum av Kolding, midt i et stort parkanlegg rett ved slottssjøen.

Byen Kolding ligger i overkant av 1 times kjøretur fra Aarhus via E45, en europavei som strekker seg fra Alta i Norge til sørkysten av Sicilia.

Siden veien strekker seg videre inn i Tyskland, er Kolding også fint å besøke når man har tenkt seg videre nedover i Europa. En reise fra Aarhus med buss eller tog tar ikke særlig mye lenger tid.

For slottsbesøkende som kommer med bil, finnes det flere parkeringsplasser, og fra Kolding stasjon og busstasjon er det kun fem minutters gange.

De som flyr til Danmark finner to flyplasser i nærheten: Vojens (rundt 45 kilometer) og Billund (rundt 40 kilometer).

Slotsgården
Nat over Koldinghus

Koldinghus er en attraksjon for både små og store

Koldinghus slott rager stolt over byen og kan ses på lang avstand. Den gamle kongsborgen har en svært allsidig historie å fortelle – som grensevakt, kongelig residens, stedlig bystyre, brannruin, inspirasjonskilde for diktere og malere, og nå som restaurert slott med museum – noe som gjenspeiles i slottets arkitektur, ulike rom og utstillinger.

Fornemme banketthaller, dystre fangehull og de mange historiene og mytene som omgir slottet, gjør rundturen til en spennende opplevelse, selv for barna.

Imponerende tårn med nydelig utsikt

Det digre tårnet er en av utbyggingene som ble tilføyd festningen i ettertid. En gang sto det fire store statuer av antikke kjemper og helter på toppen, som demonstrerte kongens makt over de tilstøtende landområdene. Av disse er det bare Herkules som står igjen. Han er utstyrt med det svenske riksvåpenet og symboliserer det datidige herredømmet over hele Skandinavia.  

Heltetårnet kan bestiges, og byr på en utsiktsplattform på 75 meters høyde som gir en fantastisk panoramautsikt over Kolding by, Koldingfjorden og omgivelsene.

Den restaurerte bygningen er en kombinasjon av gammelt og nytt

Når du spaserer gjennom slottets ulike rom, virker Koldinghus’ historie så nær at den nesten er håndfast. De restaurerte bygningsfløyene med kombinasjonen av gammelt og nytt – under restaureringen ble den nedbrente borgen nemlig ikke bare gjenoppbygget – er et arkitektonisk mesterverk og en severdighet i verdensklasse. Selv fra utsiden kan du se hva som er nytt og hva som er gammelt.

Bygningen ble forsiktig sanert og viser på en fantastisk måte de ulike stedene hvor veggene mangler, hvor det før fantes tak, søyler eller buer og hvilke bygningsdeler som eventuelt måtte fornyes.  Ruindelen beskyttes slik av en spesiell arkitektur, som lar besøkende i «Ruinsalen» se og forstå hvor mye av den gamle bygningen som gikk tapt. Slik har det oppstått ekstremt høye rom og frittsvevende ganger som nesten overveldende attraksjoner.

En slottsguide gir deg bakgrunnsinformasjonen som lar dette gamle kongsslottets historie komme til live.

Ruinsalen fikk i 1933 tildelt Europa Nostra-prisen, en europeisk pris som utdeles årlig for fremragende prestasjoner for bevaring av kulturarven.

Ofte stilte spørsmål om Koldinghus

Hvornår åpner slottet?

Alle dager kl 10.00 – 17.00.

Stengedager:
7.-8. november
24., 25., 31. desember
1. januar

Hvor ligger slottet?

Koldinghus 1
6000 Kolding

Hvor mye koster billetten til slottet?

Det er gratis å besøke for barn under 18 år. For voksne koster en billett 125 kr og for studenter 80 kr.

Indgangen til Koldinghus
De gamle bygningsværker

Koldinghus museum med samlinger som er verdt å se

Koldinghus slott er en historisk bygning, og samtidig et museum med både permanente og skiftende utstillinger om slottets historie og restaurering. Denne historien fortelles på mange ulike måter: i form av tekst og bilder, med originale gjenstander og kopier, i en videofilm og dessuten ved hjelp av ulike modeller som viser de ulike etappene bedre enn ord noensinne kunne klare.

I tillegg inneholder slottet utstillinger av kirkeskulpturer fra romantikken og den gotiske perioden, inkludert treskulpturer fra middelalderen av ulike landsbykirker. En perle i denne samlingen er nok madonnafiguren fra kirken i Løsingen, som fortryller med sitt gåtefulle smil.

Andre samlinger inneholder gamle danske malerier samt kunsthåndverk med fokus på keramikk og sølv.

Museet har påtatt seg oppgaven med å aktivt samle på, forske på og vise frem dansk sølv fra renessansen og frem til i dag. Fokuset ligger her på det 20. og 21. århundre, med kulturhistorien og håndverket som hovedpunkter. Innenfor disse rammene samler og dokumenterer museet omfangsrike tegne-, bilde-, film-, video- og lydmaterialer om moderne danske sølvsmeder.

Museet har også et offentlig tilgjengelig bibliotek, hvor bøker kan leses og studeres i en lesesal.

Noe helt spesielt som avslutning

Koldinghus slott byr på en avslutning som særlig barna vil sette pris på: I et omkledningsrom med historiske kostymer kan dere kle opp hele familien i ulike klesplagg. Det tas så bilde av resultatet, og dermed har dere et flott minne om en spennende dag på slottet.

Stallen til Koldinghus slott i slottsparken

Stallen var også en del av borgen, og kan i dag fortsatt ses som en helt separat bygning. En gang var den herskende kongens hester oppstallet her med sine stallrøktere.

Denne stallen er også fredet og har sin egen dystre historie, som celle II fortsatt forteller den dag i dag. Under den andre verdenskrig var det nemlig her Gestapo opprettet sitt hovedkvarter for Jylland, med det grusomme tilnavnet «Helvetes forgård». Celle II var den største og mest brukte cellen av fangecellene i kjelleren, og viser fortsatt spor av fangene som tilbragte tid her.

Selve slottsparken byr på et deilig sted til avslapning og ro.

Fasit: Koldinghus slott er en attraksjon for alle og enhver

Koldinghus slott byr på mange forskjellige opplevelser, slik at alle kan finne noe de liker. Enten det er en fantastisk utsikt fra tårnet, bygningens forbløffende arkitektur, de spennende utstillingene eller den vakre slottsparken med stallen.

Også de som er på gjennomreise bør ta seg tid til et stopp her, for denne attraksjonen bør man virkelig ikke gå glipp av.

Slik får du kontakt med Koldinghus:

Museet på Koldinghus

Markdanersgade 11

Postboks 91

6000 Kolding

Danmark

Nettsted: www.koldinghus.dk

Koldinghus oplyst om natten