Jylland frister med vindfulle kyster og feriehus mellom sanddynene

Jylland er nesten omgitt av havet. Bare helt i sør grenser halvøya til Tyskland. Vestsiden ligger ved Nordsjøen med sine vindkast, mens østsiden ligger ved den roligere Østersjøen. Her er det mange barnevennlige strender som innbyr til badeferie. Nord i Jylland skiller Limfjorden området Nørrejyske Ø fra fastlandet. Bukter med et romantisk sanddynelandskap strekker seg langs kysten og gjør spissen av Jylland til et populært ferieområde. Østersjøen og Nordsjøen ligger mellom Danmark, Norge og Sverige og forbindes av stredene Skagerrak og Kattegat. Jylland er Danmarks vestligste region, og det vestligste punktet er odden Blåvands Huk, der det hvite fyrtårnet er et populært postkortmotiv.

Blåvand i Jylland

Et natur- og badeparadis på «spissen av Danmark»: Nordjylland

Nørrejyske Ø, blant lokalbefolkningen kalt Vendsyssel-Thy, er kjent for sine dramatiske, romantiske landskaper. Nordjylland preges av tøffe, bratte kyststrekninger, tett skog og blomstrende heier. Det nydelige landskapets kan dere i stor grad oppleve i nasjonalparken Thy, som ligger mellom Limfjorden og Nordsjøen. I tillegg til fjorden med alle dens krokete armer og bukter finnes det i Nordjylland også mange uberørte innsjøer og bekker med en stor bestand av fugler og fisker, blant annet Legind Sø på øya Mors i Limfjorden. Råbjerg Mile er et fascinerende naturfenomen. Skandinavias største flygesanddyne ligger sør for byen Skagen. Nordspissen av Jylland er også kjent for sine helt spesielle lysforhold, og de har inspirert mange kunstnere opp gjennom tidene. Fra Norge kom blant annet Christian Skredsvig, Fritz Thaulow, Christian Krohg, Oda Krohg og Eilif Peterssen.

Lyse sandstrender bukter seg langs kysten av Nordjylland. I vest, der den røffe Nordsjøen og de kraftige bølgene sørger for adrenalinkickene, er det perfekte forhold for vind- og kitesurfere, slik som på stranden ved den idylliske fiskerlandsbyen Vorupør. Alle som heller vil tilbringe en fredelig badeferie i Nordjylland, vil føle seg vel i buktene i Kattegat og Skagerrak.

Trivelige småsteder på kysten ved Jammerbukt

Jammerbukt er mer enn 100 kilometer lang og strekker seg mellom Thorup Strand og Hirtshals ved Skagerrak. Her innbyr de brede sandstrendene til bading og soling, med flotte sanddyner i bakgrunnen. På de fleste strendene vaier det blå flagget. Spesielt idyllisk er feriehusområdet Grønhøj, der det vokser siv blant sanddynene og mange sandgroper gir ly for vinden.

Den tidligere fiskerlandsbyen Blokhus har sjarmerende, tradisjonelle badehus på stranden og mange aktiviteter å velge mellom, spesielt om sommeren. Den årlige sandskulpturfestivalen er bare ett av de mange høydepunktene. Liv og røre er det også i den hyggelige småbyen Løkken. Badehus i hvit sand, gode innkjøpsmuligheter, kunstgallerier og konserter er blant det som gjør denne kystbyen så populær. I Hirtshals begynner Tannisbukten, som er kjent for å ha strender med finkornet sand.

Jylland

Blokhus Strand i Nordjylland
sandstrand i Blokhus i Nordjylland

Strender så langt øyet rekker langs Nordsjøen ved Vestjylland

Jyllands lange vestkyst grenser til Nordsjøen. Vannsportsentusiaster på jakt etter magekilende utfordringer foretrekker strendene lengst i nord. Havet og bølgene er litt roligere på strendene litt lenger sør. Et utmerket reisemål for alle som vil prøve å surfe er feriehusområdene på den smale landtungen mellom Ringkøbing Fjord og Nordsjøen. Fjorden ligger atskilt fra det åpne havet og egner seg perfekt for de første forsøkene på surfebrettet. Sør i fjorden ligger vikinghavnen Bork, et interessant utfluktsmål for barn og voksne.

I sør ligger det kilometerlange sandstrender, og det er flott å slappe av og nyte livet i solen på strendene ved Henne eller Vejers. Den hvite stranden ved Blåvand har bunkere å klatre på og er smykket med kunstverk. Ved Ho Bugt begynner den sørjyske nasjonalparken Vadehavet. I dette området er det flott å vandre i den myke sanden i strandkanten når vannet har trukket seg litt tilbake. Her kan du få mer informasjon om Vestjylland og de beste stedene for en badeferie langs nordsjøkysten av Jylland.

Mange morsomme aktiviteter for feriegjestene i Østjylland

På kartet ser man at Østjylland strekker seg fra Viborg til Kattegat og fra Hobro i nord til Fredericia ved Lillebælt. Fjorder og bukter skjærer seg inn i kystlinjen, og her ligger de beste badestrendene for småbarnsfamilier. Omtrent i midten stikker halvøya Djursland ut i Østersjøen. Denne regionen kjennetegnes av barnevennlige strender og et stort aktivitetstilbud. Blant annet ligger den populære fornøyelsesparken Djurs Sommerland her.

Sør for Djursland ligger Aarhusbukten med Jyllands største by. Bare København på Sjælland har flere innbyggere enn Aarhus, men når det gjelder kulturtilbud står den store havnebyen på ingen måte tilbake for hovedstaden. Kunstmuseet ARoS er blitt verdensberømt, og Moesgaard Museum rommer flotte oldtidsskatter. Både i selve bukten og lenger sør ønskes besøkende velkommen av strender som glir harmonisk over i havet.

Alle som er glade i å fiske eller seile, vil trives godt ved Vejle Fjord i Østjylland. Det svømmer mye sjøørret i vannet rundt landtungen som stikker ut i havet nord for Fredericia, og med båt kan du utforske både Lillebælt og det fantastiske Sydfynske Øhav.

Idylliske øyer i Nordsjøen og Østersjøen utenfor Sønderjylland

I vest står dønningene fra Nordsjøen mot kysten av Sønderjylland, i øst ruller de myke bølgene i Østersjøen mot land. Regionen har et behagelig klima, og vannet ved de langgrunne strendene ved Østersjøen blir deilig varmt om sommeren. Perfekt til bading! På øya Als stiger temperaturene fra juni til august ofte til over 25 °C. Her er det ikke bare innbydende badestrender, men også mange forhistoriske minnesmerker. Als er forbundet til halvøya Kegnæs via en odde. Det finnes noen få landsbyer på Kegnæs, og på sørkysten ligger det ensomme strender langs det asurblå havet.

Øyene i det danske Vadehavet er kjent for dragefestivalene sine. Foran nordsjøkysten ved Esbjerg ligger Fanø, mens Rømø ligger lenger sør, ikke langt fra grensen mot Tyskland. Dere kan ikke bare bade, bygge sandslott og fly drager på strendene som ligger midt i nasjonalparken, for her er det også mulig å prøve seg på ulike aktiviteter, for eksempel buggykiting. På Fanø er det mange små museer som forteller om livet på øya i tidligere tider. Blant de største attraksjonene på Rømø finner du hvalkraniet i Kongsmark, natursenteret Tønnisgård, som er viet livet i Vadehavet, og den interessante Kommandørgården fra det 18. århundre.

Stemningsfulle opphold i feriehus i Jylland

Utvalget av ferieboliger i Jylland er enormt. Her finnes det feriehus med moderne innredning og alle mulige fasiliteter. I sommermånedene kan du bestille et feriehus like ved havet, og om vinteren kan du nyte livet foran vedovnen eller i badstuen! Alle som har med seg barn til et feriehus i Jylland vil glede seg over det velutstyrte aktivitetsrommet som følger med. Enten du vil surfe eller fly med drage langs den jyske delen av Nordsjøen, ønsker å slappe av med familien ved Østersjøen eller leter etter et feriested med gode aktivitetstilbud: her finner du et feriehus som passer til ferien i Jylland!

Jylland

Areal

23 872 km²

Koordinater

55° 38′ N, 9° 12′ E

Vann

Nordsjøen, Skagerrak, Kattegat, Belthavet

Næringsliv

Reiseliv, fiskeri, industri

Inndeling

​​Sydjylland, Midtjylland, Nordjylland

Viktige byer

Ålborg, Århus, Billund, Ebeltoft, Hanstholm, Hirtshals, Kolding, Skagen

Attraksjoner

Legoland, runesteiner ved Jelling, Hjerl Hede, fregatten Jylland, Rosenholm slott, Clausholm slott, Sønderborg slott