Thy Nasjonalpark

Thy nasjonalpark ligger på vestkysten av Nordjylland og strekker seg 12 km fra Hanstholm i nord til Agger Tange i sør. Området dekker over 2400 hektar. Nasjonalparken er den ideelle destinasjonen for dere som liker friluftsliv. Her kan dere skape nye minner til lands, til vanns eller på hest.

En unik naturopplevelse

Thy nasjonalpark ble innviet 22. august 2008 og er den første i Danmark til å inneholde natur som har blitt formet av århundrer med sanddrift og landheving. For 4000 år siden var Vestthy en øygruppe, men på grunn av den siste istiden og bevegelser i undergrunnen har jorda steget og danner nå grunnlaget for Danmarks største villmark.

På grunn av den særegne undergrunnen er naturen i Thy nasjonalpark noe for seg selv. Nasjonalparken inneholder strender, sanddyner, lyng, innsjøer og grønne områder og er et møtepunkt for arktiske og sør-europeiske arter. I den nordlige delen finnes det et virvar av urter, mens det i den sørlige delen finnes plantearter som daterer helt tilbake til steinalderen.

Det kan du oppleve i Nationalpark Thy

Krondyr i Nationalparken

Hvor mange dyr kan du se?

Det er lurt å ta med en kikkert til Thy nasjonalpark, da området er fullt ville dyr som nyter livet i det unike landskapet. Dere kan få øye på alt fra havørner til kraner, kronhjorter, huggormer og seler samt noen sjeldne fuglearter.

På Thy nasjonalparks egen hjemmeside står det oppført en rekke utkikkspunkter der det er enklest å få øye på de mange dyrene. De virkelig interesserte kan rapportere egne natur- og dyreobservasjoner på fugle- og naturhjemmesiden.

En ferie i det fri med opplevelser for alle

Thy nasjonalpark er den perfekte destinasjonen for en aktiv ferie. Parken har både tur-, sykkel- og ridestier og kan oppleves akkurat slik du ønsker. Dessuten er det lov å fiske i flere av parkens innsjøer. Her bør du imidlertid være oppmerksom på at du må ha dagskort for å ha tillatelse til å fiske i noen av områdene.

Hvis du vil tilbringe en natt under stjernehimmelen med kun lydene av naturen rundt deg, er dette også mulig. Det finnes mange plasser hvor du kan overnatte, både i hytter og på teltplasser rundt om i parken.

Parken har barnevennlige strender for de minste, stille ferskvannssjøer med mulighet for bading og to skoglekeplasser hvor dere kan svinge dere mellom trærne. Sist men ikke minst er det mulig å delta i et morsomt orienteringsløp i Vilsbøl Plantage.

Ofte stilte spørsmål om Nationalpark Thy

Når åpner parken?

Parken er åpen for publikum hele året.

Hvor ligger nationalparken?

ær oppmerksom på at følgende kontaktinformasjon er på Nasjonalpark Thys sekretariat.

Kirkevei 9
7760 Hurup

Hvor mye koster billetten til entré?

Det er gratis å besøke nasjonalparken.

Morgen i Stenbjerg
Vandre par i Nationalparken

Severdigheter i nærheten

Det finnes flere plasser som er verdt å besøke i dette vakre naturområdet. Ta for eksempel turen innom Faddersbøl Mølle fra 1859, som er en av de få gamle, bevarte møllene i Thy eller nyt utsikten fra Isbjerg, som er parkens høyeste punkt med sine 56 meter over havet.

Besøk Tved kirke og lær om menneskene som bodde i den østlige delen av Thy, men måtte flykte på grunn av sanden som blåste inn fra vest og ødela jordbruksarealet deres.

Kanskje Hanstholm festning er noe for deg? Her ligger en av de store tyske bunkerne fra andre verdenskrig. Utstyret er delvis bevart og du kan se soldatenes bolig og installasjonene for håndtering av ammunisjon og kanoner.

Kontakt Thy nasjonalpark

Merk at følgende kontaktinformasjon er hentet fra Thy nasjonalparks kontorer.

Nationalpark Thy
Kirkevej 9
7760 Hurup

Besøk hjemmesiden.

Nat over Nationalpark Thy
©Foto af Ruslan Merzlyakov