Strandferie i feriehus på Danmarks største øy: Sjælland

På Sjælland finner du praktfulle slott, morsomme fornøyelsesparker og lange, hvite sandstrender. Danmarks største øy ligger i Østersjøen, nær Sverige, og Øresundsforbindelsen går mellom de to landene. Sjælland fascinerer alle sine gjester med spennende kontraster. Her finner du livlige byer nær pittoreske landsbyer, enestående naturområder som fjordlandskapet i nasjonalparken Skjoldungernes Land, og mange moderne attraksjoner.

Frederiksund i Nasjonalpark Skjoldungernes land

Danmarks hovedstad, København, og hyggelige småsteder langs kysten.

København er både Sjællands og Danmarks største by. Hovedstaden strekker seg fra nordvestkysten av øya og over flere mindre øyer, så dette er en by som virkelig er preget av havet. Storbyens hjerte er den store havnen der den berømte lille havfruen sitter på steinen sin. København er et sentrum for kunst, kultur og underholdning, så selv om ikke ferien foregår i selve hovedstaden, lønner det seg å ta en avstikker hit. Slottet Christiansborg, museer i verdensklasse, fornøyelsesparken Tivoli og konserter av alle slag venter deg i København.

På kysten av Nordsjælland ligger det hyggelige badebyer på rekke og rad. Bare rundt 50 kilometer nord for København ligger Hornbæk, en populær ferieby med stilige feriehus og en hyggelig lystbåthavn. På nordspissen av Sjælland finner du Gilleleje. Den tidligere fiskerlandsbyen er blitt populær på grunn av sine idylliske hus med stråtak og mange spennende butikker.

Tettstedene Vejby Strand og Tisvildeleje ligger rett ved siden av hverandre. Sørvest for Tisvildeleje innbyr Tisvilde Hegn, en av Danmarks største skoger, til fotturer og sykling. Stranden ved feriehusområdet Vejby Strand nås via trapper, for nedgangen til havet er bratt. Det grønne, frodige bakkelandskapet danner en perfekt bakgrunn for avslappende soling og bading. På kysten ligger dessuten det hyggelige stedet Liseleje, som faktisk har fått en asteroide oppkalt etter seg!

København by
Den lille Havfrue i København

Spesielt familievennlige strender på Sjælland

På Sjælland ligger det mange strender med finkornet sand som passer perfekt til familieferien i Danmark. Østersjøen er roligere enn Nordsjøen, og strendene her er flate og langgrunne, slik at barna kan plaske trygt. Flere badeplasser overvåkes av livreddere om sommeren, og mange av strendene har fått sertifiseringen «Blått Flagg».

Barnevennlige strender på den danske rivieraen

Nord på Sjælland finner du den danske rivieraen langs Hesseløbukten. Kilometerlange sandstrender innbyr her til avslapning i solen. Stranden i Hornbæk er blant de beste strendene for barnefamilier. Her er det kiosk, toaletter og en stor lekeplass. Området har også et grillområde, bord og benker. Sandstranden er bred og flankert av sanddyner, og rett i nærheten er det flere isboder.

Barnevennlige Grønnehave Strand finner du ved den smaleste delen av Øresund. Den ligger ved siden av marinaen i Helsingør, og her er det strandvolleyballbaner, lekeplass, toaletter og kiosk på campingplassen i nærheten. Badegjestene kan også bruke grillområdet, som har stoler og bord. Grønnehave Strand er perfekt for familier med hund, for ved båthavnen er en del av stranden satt av som hundestrand. På den andre siden av marinaen våker det vakre og historisk betydningsfulle slottet Kronborg over Øresund.

Nord for Roskildefjorden ligger Liseleje ved kysten mot Østersjøen. Stranden her er midt i blinken til drageflyging, og på sensommeren er vindforholdene som regel optimale. Her finnes det en iskiosk og toaletter. Ved siden av parkeringsplassen ved Liseleje Strand, i en skyggefull skog, ligger den fantasirikt utformede naturlekeplassen Havtyren. I skogen kan dere ta fram piknikkurven og kjøle dere ned på varme dager. Alle de tre strendene på den danske rivieraen som vi har presentert her, har sertifiseringen «Blått Flagg» og passes på av livreddere i badesesongen.

De tre beste strendene for familier i Odsherred

Mellom Sejerøbukten og Isefjorden ligger regionen Odsherred med flott natur og deilige strender som perler på en snor. Høve Strand sørøst i Sejerøbukten er et av de mest barnevennlige badestedene i området. Den er flankert av sanddyner, og det finnes toaletter og kiosk i nærheten. Vinden er perfekt til drageflyging og bølgene til surfing. Hunder er også velkomne, og i hundeskogen i den sørlige enden av stranden kan de til og med gå uten bånd. Som de to neste strendene er Høve Strand blitt sertifisert med «Blått Flagg», og om sommeren er det livreddere på stedet.

På nordkysten av Odsherred innbyr den stedvis 30 meter brede stranden ved Rørvig, med sin finkornede, hvite sand, til badeferie med hele familien. Stranden har kiosk og toaletter, og her er det gode forhold for vind- og kitesurfing. Rett ved stranden er det sanddyner med verneskog, og det går mange turstier gjennom naturområdet. I tillegg tilbys det mange morsomme aktiviteter i vannet og på land både for barn og voksne, også utenfor høysesongen.

Blant de mest familievennlige strendene i Odsherred finner du dessuten Gudmindrup Strand, nordøst i Sejerøbukten. Her er vannet veldig langgrunt, og sanddynene ved stranden gir god beskyttelse mot vinden. Det er toaletter på stedet. I nærheten av Gudmindrup Strand er det gode aktivitetstilbud. Spill en runde golf på Pay&Play-banen til Odsherred Golfklub, eller ta en tur til fornøyelsesparken Sommerland Sjælland. Den ligger bare noen få kilometer unna.

Idylliske fiskeplasser på Sjælland

Den største øya i Danmark er et paradis for fiskere. Fisken biter ikke bare i havet, den trives også godt i elver og innsjøer med ferskvann. Nekseløbukten og landtungen Sjællands Odde er gode fiskeplasser for saltvannsfisk, og her kan dere blant annet få flyndre og sjøørret på kroken. Fra mai til juli biter i tillegg horngjelen. I Østersjøen er det også mulig å dra ut på havfiske. Fra flere havner går det båter som tar med seg gjester ut på fisketur. Husk å reservere på forhånd!

Et høydepunkt for fiskeentusiaster og sjømatgourmeter er makrellfestivalen i Odsherred. Den arrangeres hvert år i august på Sjællands Odde. Festen foregår i Odden fergehavn. Her utkjempes det danske mesterskapet i makrellfiske, og det tilbys fisketurer og andre aktiviteter for barn. Musikk og demonstrasjon av røyking og tilbereding av fisk samt smakfulle retter med nyfanget fisk og krabber sørger for god stemning på land.

Har du lyst til å fiske ferskvannsfisk på Sjælland, kan du velge mellom mange elver og sjøer. I et «Put&Take»-vann er alt lagt til rette for optimal fiskelykke. Ved småbyen Højby ligger Brynshøj Put & Take, og her er det gode muligheter til å få ørret, gjedde eller karpe på kroken. Et annet godt tips er Højby Sø, for der er det en stor bestand av gjedde, abbor, mort og brasme. Alle som vil fiske fete karper, bør ta en utflukt til kanalene i Lammefjorden. For å fiske her må du betale fiskeravgiften og ha lokalt fiskekort.

Själland

Lengde

132 kilometer

Bredde

116 kilometer

Areal

7 031,3 km²

Administra-
sjonssentrum

Köpenhamn

Koordinater

55° 30′ N, 11° 49′ E

Høyder

Kobanke (høyde: 122,9 meter)

Gjennom-
snittlige temperaturer

-0,7 °C (februari) till 17,3 °C (juli)

Befolknig

2 312 385 (januar 2020)

Vann

Østersjøen