De beste opplevelsene venter på dere i Sydjylland

Massevis av flotte opplevelser i Sydjylland

Opplev det beste Danmark har å by på i Sydjylland. Byene i Sydjylland er omringet av unik og dramatisk natur, og forteller århundrer av Danmarks historie gjennom arkitektur, museer og imponerende monumenter. Vadehavet ligger mot vest, mens den rolige skjærgården, som byr på kulturelle og sportslige opplevelser, ligger mot øst.

Området på grensen mellom Danmark og Tyskland har en særegen stemning, som er en opplevelse i seg selv. Den offisielle grensen for den geografiske inndelingen av de to landene har blitt flyttet ved flere anledninger. I mellomtiden har de to kulturene smeltet sammen til en unik blanding, som har gitt rom for et særegent fellesskap sør i Danmark.

Nyt en herlig ferie med gode opplevelser, der dere kan tilbringe tid sammen, samtidig som dere blir kjent med en ny side av Danmark. Her finnes både natur, kultur, historie, sportsaktiviteter og unike attraksjoner, som vil fange interessen til hele familien!

10+

Attraksjoner

50+

Feriehus

Historiske opplevelser i Sydjylland

Sydjylland er et område i Danmark som er spesielt rikt på historie. Her ble et av de mest kjente slagene i dansk historie utkjempet, nemlig krigen ved Dybbøl Banke i 1864. Fordyp dere i krigen med et besøk til Historiecenter Dybbøl Banke, der dere kan få et innblikk i hvordan livet som soldat var på den tiden. Besøk soldatbrakkene, søk dekning i ly av fortet, les originale brevutvekslinger mellom soldatene og deres familie eller gå en tur på slagmarken.

Sønderborg slott er en historisk og interessant opplevelse. Det store slottet har i 800 år ligget ved inngangen til Sønderborg, og i dag forteller slottets mange rom historien til Sønderborg og grenselandet. Det omskiftelige livet har resultert i den dramatiske, felles historien til innbyggerne i Schleswig og Sønderborg, og gjør Sønderborg slott virkelig verdt et besøk.

På øyene i Vadehavet har dere også muligheten til å bli med på en reise gjennom den lokale historien. Under et besøk til Kommandørgården på Rømø, et urørt hvalfangerhjem, kan dere komme tett innpå livet som menneskene i Sydjylland har levd. Flere av de lokale museene stiller dessuten ut historiske drakter og har utstillinger om livet til menneskene i Sydjylland opp gjennom historien.

Sydjylland

I Sønderjylland kan du besøke

Klikk på et område nedenfor for å lese mer om områder og ferieutleie i Sønderjylland og ved Vadehavet.

Fanø

Fanø

Like ved alle Fanøs severdigheter ligger den hyggelige grønne landsbyen Sønderho med sine fredede gamle hus med stråtak. Byen er kjent for kirken, kroen, Redningshuset, Møllen og ikke minst den flotte 18 km lange sandstranden
Se mer
Kegnæs

Kegnæs

Kegnæs er en hyggelig halvøy på 17 kvadratkilometer nær Sønderborg. Halvøya er lavtliggende og har enkelte mindre skoger. Den ligger ut mot Flensborg Fjorden og er forbundet med Als via en naturlig demning.
Se mer
muk Strand ved Mommark på Als

Mommark

I idylliske Mommark kan du feriere i maritime omgivelser. Her kan du beundre de vakre båtene mens du går en tur langs stranden eller i området.
Se mer

Attraksjoner i Sønderjylland

Slott, stolte vikinger og litt teknologi
Se mer
Koldinghus i Sønderjylland
Nordals

Nordals

Købingsmark ligger på øya Als. Als har broforbindelse til den historiske byen Sønderborg, som har butikker og hyggelige spisesteder. Ca.5 km fra Nordborg ligger Købingsmark, det nordligste ferieområde på Als
Se mer
Rømø

Rømø

Rømø er forbundet med fastlandet via en 10 km lang demning og kan friste med Skandinavias bredeste sandstrand, den 15 km lange Lakolk Strand, hvor man kan kjøre bil helt ned til strandkanten.
Se mer

Natur og utendørs opplevelser i Sydjylland

I naturen i Sydjylland er det mange muligheter for flotte utendørs opplevelser sammen.

Vadehavet, en av verdens viktigste våtmarker, ligger mot vest. Det sterke tidevannet, som gjør at vannstanden skifter mellom lav- og høyvann hver sjette time, bidrar til å gjøre området frodig, med et rikt dyreliv som livnærer seg av de mange smådyrene som jevnlig skylles i land. Her kan dere gå på jakt etter både østers og rav. Dessuten er sjansene gode for at dere får øye på en sel eller to. Danmarks største og villeste rovdyr lever i Vadehavet, og etter en god dukkert titter de like nysgjerrig tilbake på dere som dere gjør på dem.

På Kegnæs er det mange muligheter for flotte opplevelser i naturen. Kegnæs egner seg utmerket til vannsport – for eksempel kitesurfing – og i sommermånedene er det som regel flere drager å se på himmelen. På Kegnæs kan dere også ta en bit av den herlige feriestemningen med hjem. Besøk de vakre vingårdene på halvøya, der det hvert år produseres herlig lokal vin.

Opplev naturfenomenet Sort Sol

En av de mest interessante naturopplevelsene dere kan være så heldige å få med dere under ferien i Sydjylland, er naturfenomenet Sort Sol. På grunn av tidevannet i Vadehavet oversvømmes mange av områdene vest i Sydjylland daglig. Dette resulterer i fuktig gress i marskområdene, der mange insekter og larver trives. Her er det altså mer enn nok å spise for stæren. Derfor holder stæren til særlig i Tøndermarsken.

Om kvelden, like før de slår seg til ro for natten, danner de store stærflokkene mønstre på himmelen. De flyr i omkring i flytende bevegelser i store, tette flokker, som nesten fullstendig skygger for solen. Derav navnet Sort Sol. Det er et fascinerende syn som mange reiser til Sydjylland for å oppleve.

De beste månedene å oppleve Sort Sol på er under stærens vårtrekk i februar, mens høsttrekket begynner i august, og kan holde på helt frem til desember. Dere kan med andre ord oppleve Sort Sol nesten uavhengig av tiden på året dere er i Sydjylland. Hvis dere ønsker å oppleve Sort Sol sammen med andre enn familien, kan dere booke en Sort Sol-safari!

Gode ​​opplevelser på sykkelen og med turskoene på

Det er også gode muligheter for opplevelser på sykkel eller til fots. Det finnes over 3000 km med oppmerkede sykkelstier, og mer enn 1000 km med oppmerkede turstier. Hvis det er utendørs aktiviteter dere er på jakt etter, finnes det altså massevis av muligheter her. Dere kan gå på lengre turer, men også kortere dagsturer, særlig i de mange plantasjene, skogene og naturområdene i Sydjylland!

Sydjyllands motiverer til aktivitet, og dere kan være sikre på å nyte omgivelsene og hverandres selskap. De 150 stiene tar deg rundt i mange forskjellige naturlandskap, med flere forskjellige utsiktspunkter på toppen av bratte skråninger, men også vakre strender. Her finnes det dessuten flere skoger med store, høye trær med tette trekroner, som gir skygge for solen på varme sommerdager.

Herlige opplevelser med en svipptur til Tyskland

Når dere er sør i Jylland, er det kort avstand til den tyske grensen. Hvis dere er i feriehus på Als, kan dere komme dere til den koselige tyske byen, Flensburg, på under en time med bil. I Flensburg kan dere få et godt inntrykk av livet i grenselandet. Selv om dere har passert den tyske grensen, forstår innbyggerne dansk. Mesteparten av innbyggerne i Flensburg snakker nemlig begge språkene, eller klarer å forstå dem.

Dere kan glede dere til grensehandel, men også til å utforske en virkelig koselig og barnevennlig by. En av de beste barneopplevelsene i Flensburg er skattejakten i havnen. Her kan dere løse gåter og mysterier, samtidig som dere utforsker havnen og ser flere historiske monumenter og fine utsikter.

Spennende opplevelser på Sydjyllands attraksjoner

Sydjylland er et klart paradis når det gjelder gode opplevelser, attraksjoner og severdigheter. Her finnes det virkelig noe for enhver.

Først og fremst er dere sikret gode opplevelser med utgangspunkt i Danmarks egen historie – fortalt på en veldig spennende måte. Hva med et besøk til Ribe Vikingecenter? Her kan dere reise langt tilbake i tid og oppleve hvordan det var å være viking sør i Danmark. Se de dyktige skuespillerne levendegjøre en tid som har lagt grunnsteinene for livet vi lever i dag, og lær gjennom lek.

En annen spennende opplevelse som passer til hele familien, er et besøk til Universe Science Park. Universe er en interaktiv vitenskapspark, der dere kan sette både kroppen og hjernen på prøve. Her kommer dere virkelig i kontakt med vitenskapens verden og naturkreftene.

Det finnes et stort utvalg av andre attraksjoner i Sydjylland. Givskud Zoo, Legoland og historiske minnesmerker som Jellingestenen og Ribe Domkirke. Her finnes det både kunstmuseer, spennende attraksjoner og mye, mye mer. Vi har valgt ut noen av de mest populære attraksjonene som dere kan se nærmere på, og kanskje dere kan begynne å planlegge reisen allerede nå!

Opplev Sydjyllands unike og smakfulle kaffebord

De fleste dansker assosierer Sydjylland med det tradisjonelle kaffe- og kakebordet. Kaffebordet ble populært i midten av 1800-tallet og består av 21 forskjellige tørre, harde og bløte kaker. Når du er på ferie i Sydjylland er det et must å smake på, særlig om du er glad i søtt.

Hvor kan dere oppleve det populære kaffebordet? Sønderjysk Kagefestival holdes hvert år i april, og er den perfekte muligheten for nettopp dette. Under festivalen kan du smake på de mange forskjellige typene kaker som er en del av dette kaffebordet. I tillegg kan du lære mer om hvor tradisjonen kommer fra, og virkelig kjenne på søtsuget. Følg med fra sidelinjen mens festivaldommerne kårer vinneren av Danmarks-mesterskapet i Brødtort, den tradisjonelle danske bløtkaken, nyt live musikk og vær med på massevis av aktiviteter. Sønderjysk Kagefestival er et morsomt og livlig arrangement med kaker i bøtter og spann.

Ferie i Sydjylland er synonymt med gode opplevelser

Har Sydjyllands mange spennende sider fanget interessen din? Det skjønner vi godt. Sydjylland har alt du måtte ønske deg når det gjelder å feriere sammen med familien. Her finner dere alt dere behøver for en herlig ferie, full av gode opplevelser.

På VillaVilla leier vi ut romslige og familievennlige feriehus, også i Sydjylland. I Sydjylland leier vi ut feriehus på Fanø og Rømø, samt på Nordals, Kegnæs og i Mommark. Les mer om alle de vakre områdene dere kan feriere i, i Sydjylland.

Ta gjerne kontakt om dere trenger hjelp med å bestemme dere for hvilket område som passer best til ferien deres, eller hvilket feriehus som passer best til familien deres. Vi står klare til å hjelpe dere med valg av feriehus og -område!

Kort om Sydjylland

Tettsteder

Haderslev, Tønder Åbenrå, Sønderborg, Vejle, Frederica, Kolding, Billund, Varde, Esbjerg, Vejen, Fanø

Øyer

Rømø, Fanø, Manø og Als

Vann

Nordsjøen, Østersjøen

Veibeskrivelse

Flyplass Billund, E45 til Tyskland

Museer

Vikingmuseet Ribe, Fiskeri- og havmuseet Esbjerg, museet Dybbøl Mølle, museet Sønderborg slott

Turmål

Koldinghus kongeslott, Ribe domkirke, Universe fritidspark, Vadehavet nasjonalpark

Flensborg Havn i Tyskland
Universe Oplevelsescenter på Als

Attraksjoner i Sønderjylland

Slott, stolte vikinger og litt teknologi

Attraksjonene på Sydjylland er svært allsidige. I VikingeCenter kan du ta en reise til vikingtiden. Sønderborg slott er i dag ikke bare et museum, men også en nasjonalt kjent konsertsal. Hvis du interesserer deg for teknologi, byr Universe-fritidsparken på et flott utfluktssted.

Dybbøl Banke Kanon

Dybbøl Banke

Du kan bli med på en reise tilbake til år 1864 med et besøk på Dybbøl Banke, der du kan oppleve slaget mellom danske og prøyssiske soldater gjennom demonstrasjoner, rekonstruksjoner og filmvisning. Her kan du besøke forskansningene som de danske soldatene forsvarte seg fra, eller brakkene hvor de hvilte seg mellom vaktene. Følg med når granatene faller og skuddene flyr, og avslutt besøket med en tur rundt på den tidligere Du kan bli med på en reise tilbake til år 1864 med et besøk på Dybbøl Banke, der du kan ...

Se mer
bruket ved Dybbøl i Sønderjylland

Dybbøl Mølle

Dybbøl mølle er ikke lenger i bruk. Som museum har det imidlertid godt med besøkende. I mølleutstillingen finner du historiske våpen og uniformer. Møllehuset er i dag et dansk nasjonalsymbol, takket være sin strategiske betydning. Dybbøl mølle er ikke lenger i bruk. Som museum har det imidlertid godt med besøkende. I mølleutstillingen finner du historiske ...

Se mer
Thomas Skjold

Fanø Kunstmuseum

På Fanø Kunstmuseum får dere et helt unikt og nytt perspektiv på den vakre øya i Sør-Jylland. I løpet av årene har mange kunstnere latt seg inspirere av Fanøs naturskjønne ro og livsstil, noe som har resultert i en rekke vakre og unike tolkninger av området. Enten det er deres første eller femte besøk til Fanø, vil et besøk på kunstmuseet være en unik opplevelse. På Fanø Kunstmuseum får dere et helt unikt og nytt perspektiv på den vakre øya i Sør-Jylland. I løpet av ...

Se mer
Fanø

Fanø Skibsfart- og Dragtsamling

Fanø Skibsfart- og Dragtmuseum beretter ferieøyas hundre år lange historie. Få et unikt innblikk i hvordan internasjonal skipsfart har formet Fanø og hvilken betydning den har hatt for livet på øya og dens innbyggere. Hvis dere vil, kan dere leke sjømann for en dag på Riggerloftet på museet og lære et kult triks eller to. Fanø Skibsfart- og Dragtmuseum beretter ferieøyas hundre år lange historie. Få et unikt innblikk i hvordan internasjonal skipsfart har formet ...

Se mer
Fonden Gamle Sønderho

Fonden Gamle Sønderho

Fonden Gamle Sønderho har som formål å spre kunnskap om severdighetene i Sønderho. Stiftelsen eier flere historiske og unike severdigheter som gir et særegent innblikk i bylivet på Fanø og områdets historie. Her kan dere virkelig bli kjent med byen dere ferierer i. Fonden Gamle Sønderho har som formål å spre kunnskap om severdighetene i Sønderho. Stiftelsen eier flere historiske og unike severdigheter ...

Se mer
Gråsten Slotsø

Gråsten Slot

Slottet Gråsten kan by på mange interessante historier. Så må du selv bestemme deg for hva som er fabler og hvilke historier du tror på. Selv slottets alter er omstridt. Det ble bygget i det 16. århundre – eller er det yngre? Slottet Gråsten kan by på mange interessante historier. Så må du selv bestemme deg for hva som er fabler og ...

Se mer
Morgen ved Koldinghus

Koldinghus

Koldinghus slott kan fortelle mange historier. Enten det er som kongelig residens, som inspirasjon for malere og diktere eller som bystyrelokaler, har Koldinghus slott vært brukt til mye forskjellig i løpet av sin historie. I dag byr det digre tårnet på en utmerket utsikt over omgivelsene. Koldinghus slott kan fortelle mange historier. Enten det er som kongelig residens, som inspirasjon for malere og diktere eller som ...

Se mer
Kommandørgaarden

Kommandørgården på Rømø

På Kommandørgården kan du bli med på en reise tilbake i tid til det farlige livet som hvalfanger på Rømø på slutten av 1700-tallet. Du kan utforske en godt bevart familiegård, se skjelettet til en ekte spermhval på nært hold og få innsikt i gårdens historie gjennom utstillingene som arrangeres i samarbeid med Nationalmuseet. På Kommandørgården kan du bli med på en reise tilbake i tid til det farlige livet som hvalfanger på Rømø ...

Se mer
Bussen til Vadehavet

Nationalpark Vadehavet

Dra på oppdagelsesferd ved Vadehavet – et av verdens største tidevannsområder og en del av UNESCOs verdensarvliste. To ganger om dagen forvandles området fra vann til land, og det unike tidevannsmiljøet byr derfor på et enestående dyre- og planteliv som kan oppleves gjennom flere utstillinger, profesjonelle naturguider og egen nysgjerrighet. Dra på oppdagelsesferd ved Vadehavet – et av verdens største tidevannsområder og en del av UNESCOs verdensarvliste. To ganger om ...

Se mer
Pressefoto Destination Sydvestjylland

Ribe Domkirke

Domkirken i Ribe har et spektakulært borgtårn. Med en høyde på 52 meter og 248 trappetrinn gir det deg en fantastisk utsikt over regionen i alle fire himmelretninger. Se ut over gamlebyen og Vadehavet nasjonalpark, og nyt synet av hei- og myrlandskapene. Denne utsikten bør du virkelig ikke gå glipp av. Domkirken i Ribe har et spektakulært borgtårn. Med en høyde på 52 meter og 248 trappetrinn gir det deg en ...

Se mer
Marked på vikingecenteret

Ribe VikingeCenter

Det var mye røff oppførsel i vikingtiden, og nettopp dette gjør historiene fra denne tidsperioden så interessante. Reis 1300 år tilbake i tid på Ribe Vikingecenter og opplev autentiske konstruksjoner fra vikingkulturen. Bli kjent med sølvsmeden og glassperlemakeren. Det var mye røff oppførsel i vikingtiden, og nettopp dette gjør historiene fra denne tidsperioden så interessante. Reis 1300 år ...

Se mer

Rømø Lege- og Labyrintpark

Masser af udendørs sjov i Rømø Lege- og Labyrintpark. Hvis du skal på ferie på Rømø, er en tur til Rømø Lege- og Labyrintpark et oplagt udflugtsmål. Her kan du finde vej gennem flere forskellige labyrinter, og også lave andre udendørs aktiviteter. Aktiviteterne er for både små og store børn, så parken er perfekt til en aktiv dag for hele familien. Masser af udendørs sjov i Rømø Lege- og Labyrintpark. Hvis du skal på ferie på Rømø, er en tur til ...

Se mer
Sønderborg slot og havn set fraoven

Sønderborg Slot

Fra høyborg til museum – slik er Sønderborg slotts historie. I dag finner du her et museum over Jyllands historie samt en konsertsal. Den stolte borgen, som også ble brukt som fengsel i tidligere tider, kjennetegnes av fire fløyer og en indre borggård. Fra høyborg til museum – slik er Sønderborg slotts historie. I dag finner du her et museum over Jyllands historie ...

Se mer
Virtuel reality forlystelse i Universe

Universe

Universe er en fritidspark hvor du kan lære mye om teknologiens og vitenskapens verden. Du kan se naturens krefter i Blue Cube-simulasjonen. I Universeparken kan du bli kjent med spakprinsippet og løfte en bil i mellomklassen ved hjelp av muskelkraft. Universe er en fritidspark hvor du kan lære mye om teknologiens og vitenskapens verden. Du kan se naturens krefter i ...

Se mer