Nationalpark Vadehavet​​

Vadehavet nasjonalpark har siden 2014 vært en del av UNESCOs verdensarvliste på grunn av de enestående natur-, dyre- og planteforholdene. Besøk området, bli betatt av den pene naturen og dykk ned under overflaten i Vadehavscenteret, som med sine utstillinger gir et innblikk i livet som finnes i det unike naturområdet.

Verdensnaturarv

Vadehavet er verdens største tidevannsområde. Ved lavvann består området av mudderflater, kyst og tidevannskanaler, mens det ved høyvann forvandles til en havoverflate med brusende bølger og fugleskrik. Denne markante forandringen to ganger daglig tvinger alt dyre- og planteliv til å tilpasse seg for å kunne overleve i dette naturområdet. Derfor har Vadehavet et av de mest produktive økosystemene og et enormt mangfold i sin fauna og flora. Alt dette bidrar til at dette området, som strekker seg fra Nederland, gjennom Tyskland og opp til Danmark, er kommet på UNESCOs naturarvliste, noe som betyr at området skal bevares for nåtidens og fremtidige generasjoner på grunn av den enestående, universelle verdien.

Det kan du oppleve ved Nationalpark Vadehavet

Solnedgang v. Vadehavet
©Foto af Tandrup Naturfilm
Familie ved Vadehavet
©Foto af Niclas Jessen

Et enestående dyreliv

Vadehavet er som sagt hjem til et stort og rikholdig dyreliv. På land finnes det et utrolig antall insekter og edderkopper som sammen med små rovdyr, parasitter og mer enn 100 fuglearter har sitt hjem i marskområdene. Særlig for fugleartene er Vadehavet et knutepunkt, og årlig hekker nesten en million fugler i området. Til sammen er det over 1600 arter på land.

Under vannoverflaten lever over 140 fiskearter, hvorav 20 tilbringer hele sitt liv i Vadehavet. Vadehavet tilbyr milde temperaturer og mye mat, og derfor kommer flere arter på besøk i dette havområdet. Også nise, steinkobbe og havert holder til i vannet.

Gjør læring til en lek

Vadehavscenteret består av flere utstillinger som tar dere med ut i naturen. Utstillingene tar utgangspunkt i dyrene, landskapet og menneskene som har bodd ved Vadehavet. Den ene av de to hovedutstillingene er Vadehavsfortællinger, som tar dere med på oppdagelsesferd i markbefolkningens hverdagsliv og turismens utvikling frem til i dag. Den andre utstillingen, Trækfuglenes Vadehav, tar dere med gjennom livssykluser, næringskjeder og et virvar av forhold, fakta og forskjellige organismer med fuglene selv som guide.

Feriemoro

Spesielt i løpet av sommerferien er det mye å gjøre på Vadehavscenteret. Hver dag er naturveiledere til stede og arrangerer aktiviteter både inne i senteret og utenfor i naturen. Det er offentlige turer rundt i nasjonalparken, og sommeren 2019 har man kunnet lære om FNs 17 bærekraftsmål gjennom morsomme undersøkelser.

Ofte stilte spørsmål om Vadehavet

Bussen til Vadehavet
©Foto af Gitte Lindeborg
Sort Sol ved Vadehavet
©Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet
Vadehavet
©Foto af Colin J. Seymour