Ribe Domkirke

Ribe Domkirke er Danmarks eldste domkirke og ligger på det samme stedet det antas at den første kristne kirken i Danmark lå. Domkirken har en innholdsrik historie bak seg, noe som gjør besøket til en virkelig unik opplevelse. Ta turen opp til kirketårnet og nyt utsikten over byen Ribe, eller fordyp deg i kirkens mange arkitektoniske detaljer.

Ribe Domkirkes historie

Opprinnelig ble Ribe domkirke bygget som en treskipet kirke med tre tårn. I løpet av sin 900 år lange historie har den blitt utvidet mange ganger i sammenheng med renoveringer forårsaket av ulykker, branner og lignende. I dag er den Danmarks eneste femskipede kirke, med en kombinasjon av mange arkitektoniske stiler. Kirken er særlig preget av romanske og gotiske byggestiler. Alle stilene er blandet sammen på en elegant måte som gir kirken et harmonisk utseende. Bestill en omvisning for å lære mer om kirkens finurlige detaljer.

Det kan du oppleve ved Ribe Domkirke

Udstilling i Ribe Domkirke
©Foto af Ribe Domkirke
Pige i domkirken
©Foto af Ribe Domkirke

Fantastisk utsikt fra toppen av borgtårnet

Ribe domkirke ble opprinnelig bygget med to identiske tårn. I 1283 kollapset ett av tårnene, og det ble gjenoppbygd som et borgtårn i stil med byens festning og dens arkitektur. Derfor er det ene tårnet i dag et tradisjonelt kirketårn, mens det andre er et firkantet tårn uten tak. Borgtårnet kan besøkes fra innsiden av kirken. Det er 52 meter høyt, og dere må klatre 248 trinn for å nå toppen. Turen opp trappene er verdt det, for når dere når toppen av tårnet, kan dere se flere kilometer utover Ribe og omegn i alle retninger. Herfra kan dere se både gamlebyen i Ribe, Vadehavet nasjonalpark, Nordsjøen og vakre naturområder. Det er med andre ord en helt fantastisk opplevelse!

Domkirkens museum

For å komme fram til museet i Ribe Domkirke må dere gå opp trappene til tårnet. Museet gir et unikt innblikk i hvordan katedralen ble bygget og det religiøse livet før og etter reformasjonen i Danmark på 1500-tallet. Særlig denne delen av utstillingen beretter om betydningen reformasjonen hadde for Danmark, men også for byen Ribe, dens befolkning og selve domkirken.

Besøk museumsutstillingen i det sørlige galleriet, og lær mer om de spesielle stedene i kirken som kan ses derfra. Utstillingen blir garantert en minneverdig opplevelse som gir dere et nytt perspektiv på den vakre kirken.

Ofte stilte spørsmål om Ribe Domkirke

Når åpner kirken?

Se åpningstider her.

Merk at kirkens åpningstider kan variere, da den fortsatt er i drift som kirke. På søndager og offentlige helligdager åpner ikke kirken for turister før kl. 12, og den kan være stengt for besøk på andre tidspunkter.

Hvor ligger kirken?

Torvet

6760 Ribe

Hvor mye koster billetten til kirken?

Det er gratis adgang til kirken. Inngang til Borgertårnet og Domkirkemuseet koster 25 DKK/voksen og 15 DKK/barn (priser for 2023).

Mosaikker i Ribe Domkirke
©Foto af Cees Van Rønden