Sønderborg Slot

Sønderborg Slot er en av de eldste bygningene i Sydjylland. Det antas at slottet ble bygget på 1170-tallet, og det har gjennomgått flere forandreringer opp gjennom tidene. I dag brukes det som museum.

Et slott med utsikt

Fra den sydlige delen av slottet er det utsikt mot Sønderborg Bugt, og i den vestlige delen er det utsikt til den kjente Dybbøl Mølle.

Den første av slottets festninger ble bygget på 1100-tallet, siden det på den tiden var nødvendig med en festning for å kunne forsvare seg mot vendernes herjinger. 

På 1300- og 1400-tallet ble Sønderborg Slot bygget ut til en sterk middelalderborg, som skiftevis tilhørte de danske kongene og de slesvigske hertugene.

Sønderborg slot og havn set fraoven

Fengselet

Slottet var en av rikets sterkeste borger, så da den avsatte kong Christian II skulle fengsles, ble Sønderborg Slot valgt som fengsel. Det sies at kong Christian II gikk i sirkler rundt et bord i fengselet helt til man kunne se merkene av en sirkel i gulvet.

Fra middelalderborg til praktfullt slott

Under regjeringstiden til kong Christian III og hans sønn, Hans den yngre, hertug av Slesvig-Holsten-Sønderborg, ble slottet ombygget fra en borg til et praktfullt slott.  På 1600-tallet var slottet under den danske kronen, men etter det danske nederlaget i 1864, ble Sønderborg Slot brukt som prøyssisk infanterikaserne.  

Under første verdenskrig var det fremdeles i prøyssisk besittelse, og personer som var mistenkt for spionasje ble kastet i fangekjelleren.

Etter første verdenskrig ble slottet igjen overtatt av den danske staten, og etter andre verdenskrig ble danske nazister og frivillige i Waffen SS fengslet på Sønderborg Slot.

Slottets arkitektur

Slottet består av fire fløyer og en borggård. Tidligere hadde slottet også flere forsvarstårn, som under renessansen fikk påbygd store kupler. Fundamentet av disse er godt bevart, men det er dessverre ikke mye igjen av den ytre festningen. Det er likevel mulig å se litt av forsvarsmuren ved hovedinngangen.

Noe av slottets innredning er bevart i den opprinnelige stilen, og det er åpent for besøkende.

Et museum for den sønderjyske historien

Slottet kan vise til en lang og rik historie, og det er nå gjort om til et museum, som utgjør rammen for nesten 800 år med dramatisk historie om Sønderjylland og Slesvig. Selv om utstillingene går mange år tilbake i tid, er de moderne og gir et godt innblikk i grenselandets omskiftelige historie. 

Schleswig-Holstein Musik Festival, som også foregår i deler av Tyskland, holdes hvert år i riddersalen i Sønderborg Slot. Slottets gård blir også brukt til andre musikkarrangementer.

Ofte stilte spørsmål om Sønderborg Slot

Hvornår åpner slottet?

april – oktober:
Mandag – søndag kl 10.00 – 17.00

november – mars:
tirsdag – søndag kl 10.00 – 17.00

Hvor ligger slottet?

Sønderbro 1

6400 Sønderborg

Hvor mye koster billetten til slottet?

Barn under 18 år er gratis.
Alle andre koster 95 kr per person.

Sønderborgs promenade, der fører til slottet
Bygningen for Sønderborg Slot

Konklusjon

Kort sagt: Skal dere til Sønderborg, må dere ta turen innom Sønderborg Slot.

I løpet av sommermånedene kan slottet by på både interessante historier og musikk, så et besøk til Sønderborg Slot er garantert en flott underholdningsopplevelse.

Adresse

Sønderbro 1

6400 Sønderborg

Danmark

Sønderborg set fra havsiden