Fanø Kunstmuseum

På Fanø Kunstmuseum kan dere se en rekke ulike tolkninger av livet og naturen på øya i Sør-Jylland. Naturalisme, ekspresjonisme og symbolisme er bare noen av stilene dere kan oppleve Fanø gjennom, og hvis dere besøker museet på sommeren, kan dere være så heldige å få bli med på en av museets koselige byvandringer.

Om Fanø Kunstmuseum

I en gammel og nå fredet bygning som i gamle dager var en dagligvarebutikk, kan dere besøke Fanø Kunstmuseum. Samlingen av verker som er stilt ut ble skapt av kunstneren Ruth Heinemann på 60-tallet, og inkluderer verker fra så langt tilbake som 1850. Museet har fått betydelig støtte fra flere private så vel som offentlige personer, noe som har gjort det mulig å stille ut mer enn 1250 verker som alle har tilknytning til Fanø. Fellesnevneren for verkene er at de skildrer livet på Fanø og omegn på mange forskjellige måter – fra tradisjonelle, romantiske fremstillinger fra 1800-tallet, til samtidskunstnernes moderne perspektiv.

Et hav av kunstretninger

På Fanø Kunstmuseum kan dere se verk fra flere forskjellige kunstretninger. Realisme, naturalisme og fransk impresjonisme var stilene kunstnere eksperimenterte med på den tiden, og det samme gjaldt på Fanø, der kunstnerne ble sterkt inspirert av naturen og roen som fantes på midten av øya.

På begynnelsen av 1900-tallet var Fanø en kunstnerkoloni. Kunstnere som blant annet Johan Rohde, Heinrich Dohm, Carl Forsberg og Hedvig Frydensberg, samlet seg regelmessig her. De ble inspirert av 1800-tallets symbolikk og jugendstilkunst med temaer som sjelelige tilstander og symbolske refleksjoner. Noen av disse verkene har også en modernistisk tilnærming til farger, som også kan oppleves i andre verk på museet som tilhører modernismen.

Utstillinger og arrangementer på Fanø Kunstmuseum

Utstillingene på Fanø Kunstmuseum skiftes ut hvert år. Hovedtemaet for utstillingene er alltid Fanø, men samlingen er satt sammen på forskjellige måter som lånes fra og ut til andre museer. På denne måten sørger museet for at gjestene får en ny og spennende opplevelse ved hvert besøk.

I 2020 var det mulig å se fire forskjellige utstillinger på museet. Det er snakk om tre mindre utstillinger som varte i noen måneder, og en større, langvarig utstilling som varte hele sesongen. Den store utstillingen tok utgangspunkt i verkene til fem av landets beste fotografer og deres skildringer av Vadehavet, danskekysten og møtet mellom liv og vann.

Byvandringen er en annen spennende aktivitet på Fanø kunstmuseum. Museet ligger i byen Sønderho, der Fanø-malerne holdt til. Byvandringen tar mellom én og én og en halv time, og tar dere rundt i byen, forbi malernes hjem. Dere får høre mange morsomme og spennende historier om kunsten og livene deres.

Det kan du oppleve på Fanø Kunstmuseum

Planlegg besøket ditt

Fanø Kunstmuseum åpner i slutten av mai og stenger i slutten av oktober. Museet er stengt på mandager. Inngangsprisen er 50 DKK for voksne, 25 DKK for studenter over 18 år ved fremvisning av studentbevis, og gratis for unge under 18 år.

Museet kan kontaktes på telefon 75 16 40 44, og hjemmesiden kan besøkes her.

Fanø Kunstmuseum ligger på følgende adresse:

Nord Land 5

Sønderho

6720 Fanø

fanø natur