Fonden Gamle Sønderho

Fonden Gamle Sønderho arbeider med å gjøre severdighetene i Sønderho og Sør-Jylland attraktive for publikum. Det er med andre ord mye spennende å se og oppleve når dere besøker den lille byen på Fanø som bare har 282 innbyggere. Her har vi samlet noen av de mest interessante severdighetene dere kan få med dere.

Sønderho Mølle

Sønderho Mølle ble bygget i 1895, og restaurert og innviet på nytt i 2003. Møllen har en veldig enkel konstruksjon, og hele bygget hviler på åtte små jernblokker. Den er en kornvindmølle bygget med inspirasjon fra Nederland. Den har tre etasjer, og vindrosen på toppen av møllen sørger for at bladene er vendt mot vinden. Møllen fungerer den dag i dag, og etter besøket kan dere kjøpe mel som er malt på møllen.

Inngangsprisen er 20 DKK for voksne og 5 DKK for barn. Det er mulig å bestille gruppeomvisninger. Les mer her.

Det kan du oppleve ved Fonden Gamle Sønderhos

Møllen ved huset
3 kroner

Hannes Hus

Besøk Hannes Hus for et realistisk og unikt innblikk i livet i Sønderho på 1800-tallet. Hannes hus er det best bevarte eksemplet på et beskjedent hjem fra tiden da Fanøs seilskipsflåte var på sitt sterkeste. Huset tilhørte sjømannsenken Hanne, som mistet mannen sin på en reise til Island. Huset var bebodd frem til 1965, da Hannes datter flyttet fra barndomshjemmet og ansvaret for bevaringen av huset ble overtatt av det danske kulturdirektoratet.

Sønderho Gamle Redningsstation

På den gamle redningsstasjonen i Sønderho kan dere se redningsutstyret som ble brukt under mange av byens redningsaksjoner. For kun 10 DKK kan dere kjøpe en brosjyre med informasjon om de forskjellige redningsaksjonene som fant sted i Sønderho. Brosjyren har blant annet informasjon om redningsbåten, som i dag står på det samme understellet som ble brukt når hestene trakk den ut til vannkanten i gamle dager. Det finnes også plakater med forklaringer, beskrivelser og fotografier av redningsmannskapet.

Inngangsprisen til redningsstasjonen er 20 DKK for voksne og 5 DKK for barn. Det er mulig å bestille gruppeomvisninger. Få mer informasjon om omvisningene her.

Brannmuseum

Fram til 1868 fantes det ikke noe brannslukkingsutstyr i Sønderho, bortsett fra en vannpumpe, stiger og bøtter. Bøttene var hengt opp rundt om i byen på den beste, mest strategiske måten, men på midten av 1800-tallet ble byggingen av et hus med vanlig brannslukkingsutstyr påbegynt. Brannmuseet huser verktøyene som ble brukt, og forteller om brannslukkingens utvikling på lokalt og nasjonalt nivå.

Inngangsprisen til brannmuseet er 20 DKK for voksne og 5 DKK for barn. Det er mulig å bestille gruppeomvisninger. Les mer her.

Gammel brannstasjon i Fonden Gamle Sønderho
Bil

Hvor ligger Sønderhos severdigheter?

Sønderho ligger på den sørlige delen av Fanø. Dere kan ta fergen til Fanø fra Esbjerg, og derfra følge veien rett til Sønderho.

Sønderho Mølle ligger på følgende adresse:

Vester Land 44

6720 Fanø

Hannes Hus ligger på følgende adresse:

Øster Land 7

6720 Fanø

Den gamle redningsstasjonen ligger på følgende adresse:

Sønderho Strandvej 15

6720 Fanø

Brannmuseet ligger på følgende adresse:

Stadionvej 14

6720 Fanø

Les mer om severdighetene i Sønderho på Fonden Gamle Sønderhos egen hjemmeside.

Fanø