Kommandørgården på Rømø

Kommandørgården på Rømø er en godt bevart familiegård fra 1600-tallet. Gården tilhørte en av øyas velstående familier og fikk navn etter kommandørene som bodde der og hadde kommandoen over skipene som ble brukt til hvalfangst og lange seilaser over Nord-Atlanteren. I dag kan gården besøkes mellom påsken og høstferien, mens det resten av året er mulig å beundre den vakre bygningen utenfra.

Familiegård fra 1600-tallet

Siden 1600-tallet har Kommandørgården, gjennom 12 generasjoner, vært eid av samme familie. Etter en renovering av gården i 1770 har den stått urørt frem til i dag. Seiling, handel og landbruk har vært gårdens viktigste inntektskilder, og i det store huset har det bodd mange tjenere, gårdsmenn og leietakere, i tillegg til selve familien. Huset er spesielt interessant på grunn av de godt bevarte møblene og vakre maleriene, og veggene inne er dessuten dekorert med nederlandske fliser. Fra gården er det en fantastisk utsikt over Vadehavet.

Det kan du oppleve på Kommandørgården på Rømø

Selve gården
©foto af Roberto Fortuna, Nationalmuseet

Utstillinger på Kommandørgården

Selve gården er innredet slik den var på slutten av 1700-tallet, med malte paneler, vakkert utskåret treverk og nederlandske fliser. Gjennom rommenes innredningen kan man få et innblikk i livet og landbruket på gården. Det er også utstilt kvinnedrakter fra øya samt andre tekstiler, som i sin tid ble hentet fra utlandet under de internasjonale og årelange reisene som mennene dro ut på.

Dessuten arrangerer Rømø Lokalmuseum, i samarbeid med Nationalmuseet, spesialutstillinger i gårdens låve. Utstillingene fokuserer på Rømøs historie som fiskeøy og forteller om øyas skipsfart, hvalfangst, fiske, landbruk, kultur og beliggenhet ved Vadehavet.

Hvalskjelettet i låven

I låven på Kommandørgården kan du komme tett på en av havets kjemper, noe som er en helt spesiell opplevelse. Her er det nemlig utstilt et skjelett av en spermhval som strandet på Rømø i 1996. Det var kjemper som denne kommandørene i sin tid seilte om kapp med på toktene i de nordlige havene, og bare skjelettet i seg selv gjør besøket til Kommandørgården til en uforglemmelig opplevelse.

Kafébesøk

På Kommandørgårdens museum finnes det også en kafé, der det er mulig å få seg noe å spise og drikke. Her serveres deilig hjemmebakst, kaker, kaffe, te, lokalprodusert juice og økologisk is. Det er mulig å sitte både inne på kafeen og utendørs. Det går også fint å ta med egen mat, som kan nytes mens man ser ut over Vadehavet. Overfor kaféen ligger det en lekeplass, der barna kan boltre seg og få ut litt energi etter et museumsbesøk.

Slik finner du fram

Kommandørgården er som nevnt åpen fra påske til høstferien. Museet er ikke tilrettelagt for rullestolbrukere, men gårdens låve er godt tilrettelagt, og det er her du finner spesialutstillingen arrangert i samarbeid med Nasjonalmuseet, samt hvalskjelettet. 

Gården ligger på følgende adresse:

Juvrevej 60

6792 Rømø

Ta gjerne en titt på Kommandørgårdens hjemmeside for å planlegge besøket.

Rømø