Gråsten Slot

Gamle slott er og blir imponerende. Den gang hadde man ikke de samme konstruksjonsmulighetene som vi har i dag, men slottene var likevel store og flotte.

Et godt eksempel på dette er Gråsten Slot, som i dag fungerer som sommerresidens for den danske kongefamilien.

Hvor ligger Gråsten Slot?

Gråsten Slot ligger i nærheten av Sønderborg på Als, ikke langt fra den tyske grensen. Fra feriehusene våre på Kegnæs tar det rundt en halvtime å komme seg hit via rute 427 og rute 8.

Ett slott – mange ombygninger

I løpet av historien har Gråsten Slot gjennomgått store forandringer. Slottet var opprinnelig et lite jaktslott og ble bygget midt på 1500-tallet. Etter at det brant ned i 1603, ble det reist et nytt slott. I 1757 brant imidlertid også dette slottet ned, og enda et nytt slott ble bygget i 1795. Det er dette slottet vi i dag kjenner som Gråsten Slot.

Det kan du oppleve ved Gråsten Slot

Gråsten Slott
©VisitSønderjylland
Gråsten Slott
©Michael Fiukowski and Sarah Moritz

Sommerresidens for det danske kongehuset

I hele sitt liv tilbrakte dronning Ingrid tid på Gråsten Slot. Da dronning Ingrid giftet seg med Frederik IX i 1935, fikk de slottet overdratt som sommerresidens. Dronningen var svært interessert i blomster og natur, og hun har hatt stor innflytelse på hvordan hagen ser ut. Hagen har blant annet store og fargerike rose- og staudebed, som står i full blomst om sommeren. Det er dessuten en utendørs utstilling som beskriver slottets utvikling og historie opp gjennom tidene.

Senere ble slottet overdratt til Dronning Margrethe, og det brukes fremdeles som sommerresidens av hele det danske kongehuset.

En flott slottskirke

Kirken er slottets eldste bevarte bygning, og den kan dateres helt tilbake til 1600-tallet. Den er integrert i nordfløyen og kan ikke sees utenfra. Siden 1851 har slottskirken blitt brukt som sognekirke, og den brukes fremdeles til offentlige gudstjenester og forskjellige kulturelle arrangementer.

Kirken har en imponerende altertavle fra barokken, og i tillegg henger det rundt 80 originale malerier her.

Når vaktene marsjerer

Hvis kongehuset besøker Gråsten Slot om sommeren, er det mulig å få med seg det kjente vaktskiftet, som vanligvis bare kan oppleves i København.

Kl. 11.30 samles Den Kongelige Livgarde ved Ahlefeldvej 4, og derfra marsjerer de til slottet. Marsjen ledsages av fløyte- og trommespill, og på fredager kan man også overvære en konsert på slottsgården. Dette arrangeres imidlertid bare når den kongelige familien besøker slottet.

Ofte stillede spørgsmål om Gråsten Slot

Hvornår åbner slottet?

Gråsten Slotshave er åbent hele året for offentligheden. For guidede ture i slotskirken og i slotshaven skal I henvende jer til Sønderborg Turistbureau.

Hvor ligger slottet?

Slotsbakken

6300 Gråsten

Danmark

Hvad koster et besøg på slottet?

Det er gratis at besøge slotshaven.

Graasten slott
Gråsten slott
©Visitsønderborg

Konklusjon

Gråsten Slot har en rik historie og er absolutt verdt et besøk. Du bør imidlertid sjekke på forhånd om den kongelige familien bor på slottet, for da er det stengt for publikum. Hvis ikke er det en fantastisk attraksjon som har mye å by på.

Gråsten Slott
©VisitSønderjylland