Fanø Skibsfart- og Dragtsamling

Fanø er kanskje en liten øy, men den har en stor historie bak seg. Mens dere ferierer på øya, tenker dere kanskje ikke over hvor mange som tidligere har gått på de samme stiene, seilt på bølgene dere bader i, og trivdes i området like mye som dere gjør. Alt dette kan dere få et innblikk i med et besøk til Fanø Skibsfart- og Dragtmuseum.

En liten øy med en lang historie

Besøk museet og lær om øyas utvikling og historie etter at Fanø ble kjøpt fri i 1741. Denne utviklingen var i stor grad preget av Fanøs seilskipsflåte, som i dag er museets hovedtema. Noen av plaggene utstilt på museet er kjolene som ble båret av kvinnene som levde på Fanø. Disse kjolene ble hentet under de mange reisene som startet på kysten av øya.

Det kan du oppleve på Fanø Skibsfart- og Dragtsamling

Fanø Skibsfart- og Dragtsamling
Dans og glade dager på Fanø
©Morten Fog

Seiling, kvinner og en årlig spesialutstilling

På Fanø Skibsfart- og Dragtmuseum er det tre faste utstillinger og en årlig spesialutstilling.

En av de faste utstillingene tar for seg Fanøs historie som provinsens største seilskipsflåte. I løpet av de første 100 årene som frikjøpt øy klarte innbyggerne på Fanø å skape den største seilskipsflåten utenfor København, som seilte verden rundt. Utstillingen forteller hvordan dette skjedde og hvordan det påvirket livet på øya. Dere får et helt spesielt innblikk i livet om bord på et av skipene under seilasene, som ofte kunne vare i flere år. Dessuten har utstillingen en helt unik samling av modellskip fra denne tiden.

En annen av de faste utstillinger handler om kvinnene som levde på Fanø, og Fanødragten. Fanødragten ble brukt av kvinner og barn på 1700-tallet. Drakten som innbyggerne på Fanø bruker i dag, ble til på slutten av 1800-tallet. Seilskutene bragte mange varer med seg hjem, og derfor er Fanødragten langt mer luksuriøs enn lignende drakter på denne tiden. Draktene ble laget med silke som ble hentet fra Thailand, Indonesia og til dels India. I dag brukes drakten ved festlige anledninger som konfirmasjoner og bryllup, og til de årlige Fannikerdagene.

Den tredje faste utstillingen består av modellbyer av Sønderho og Nordby fra år 1890. Her kan dere få et morsomt og spesielt innblikk i de praktiske aspektene av livet som presenteres i de andre utstillingene.

Har du en sjømann i magen?

Har du noen gang lurt på hva sjøfolkene brukte fritiden sin på om bord på skipet? Du kan få svar på dette hvis du besøker Riggerloftet. Sjømennene måtte være kreative og bruke det de kunne finne om bord på skipet, og fritiden ble ofte brukt på å knytte og veve sammen tau, samt andre måter å bruke tau på. Resultatene var ting som belter, vesker og matter. Riggerloftet er museets verksted, og her kan dere lære hvordan man lager taumatter akkurat slik sjømennene gjorde. Det eneste dere må betale for er materialene, og dere har også muligheten til å kjøpe en gjør-det-selv-pakke til å ta med hjem, som inneholder både materialer og veiledning.

Finn frem

Fanø Skibsfart- og Dragtmuseum ligger på følgende adresse:

Hovedgaden 28

6720 Fanø

Les mer om museets åpningstider og inngangspriser på hjemmesiden.

solnedgang