Børglum Kloster

Børglum Kloster ble nevnt for første gang i 1086. I 1215 ble klosterkirken inkludert som en del av klosteret. I dag fungerer klosteret som museum med en rekke forskjellige utstillinger og arrangementer året rundt.

Klosterbygningen

Klostrets barokke stil kan dateres tilbake til 1750–1755. Med det malte teppet og den kongelige leiligheten i nordfløyen er Børglum Kloster en imponerende bygning. Foran klosteret står en gammel mølle som var i drift fram til 1900-tallet. Nord for møllen finner du en gravhaug med den hellige Bodils kilde.

Kirken

Børglum Klosters vakre kirke imponerer med sine høye hvelv og hvite vegger. Kirken ble bygget mellom 1725 og 1750 av den daværende eieren av klosteret, Laurids de Thura. Den østlige gavlen er malt svart og har en fløyelsaktig fremtoning der den omgir alteret. I midten av prekestolen i den vestlige delen står det et Kiærskiolds-våpen. Ovenfor ligger det vakre rokokkoorgelet, som var en donasjon fra den danske adelige slekten, Thura, til kirken. Thura-slektens grav ligger på sørsiden av kirken. Kirken brukes den dag i dag som sognekirke. Det holdes gudstjeneste hver søndag.

Det kan du oppleve på Børglum Kloster

Børglum Kloster Kirke
© Benedicte I. F. von S. Løvendahl Rottbøll
Bayeux tapetet på Børglum Kloster
© Benedicte I. F. von S. Løvendahl Rottbøll

Urtehagen

Klosterets urtehage har eksistert siden 1200-tallet. Her kan du nyte litt fred og ro mens du lærer om de mange urtene som er plantet der. I hagen står det også et minnesmerke til minne om kaptein Christian Michael Rottbøll.

Bayeaux-teppet

I Børglum Kloster finnes det en tro kopi av det originale Bayeaux-teppet fra Normandie fra 1000-tallet.  Det 70 meter lange broderte ullteppet er også kjent som den lengste tegneserien i verden. Kunstverket forteller historier om mennesker, trær, skip og dyr. Historien avsluttes med et blodig oppgjør i den røffe naturen. Ved å observere kunstverket får du et inntrykk av livet, klærne og våpnene på den tiden.

Utstillingene

Hvert år organiserer Børglum Kloster et stort antall utstillinger og arrangementer. Flere av utstillingene er permanente, mens andre byttes ut i løpet av året. Bayeaux-teppet og utstillingen «Kunsten at klæde sig», som viser kvinnelig mote oppigjennom tidene, er noen av de permanente utstillingene. I jula kan barna besøke julenissens verksted og julenissens stue fra julekalenderen «Ludvig og Julemanden».

Mølle på Børglum Kloster i Nordjylland
© Benedicte I. F. von S. Løvendahl Rottbøll