Bunkermuseum Hanstholm

Danmarks største bunkermuseum

Bunkeren som Bunkermuseum Hanstholm tar utgangspunkt i, har et grunnplan på ca. 3000 kvadratmeter, tok rundt fire måneder å bygge og huset 90 tyske soldater. Noen av bunkerens rom er innredet som da tyskerne bodde i dem, så opplevelsen blir mer virkelighetsnær. Andre rom byr på utstillinger om for eksempel skip og kanoner fra krigstiden.

Tett på, men likevel så langt unna

På dokumentasjonssenteret kan du komme helt tett på de tyske soldatenes hverdag med utstillinger som tar deg med 80 år tilbake i tid. Utstillingene forteller om krigens maskiner, som omfatter fly, kanoner og pistoler. Her er det også mulig å se et lite utvalg av de originale våpnene som bunkeren var bevæpnet med.

En annen utstilling tar utgangspunkt i menneskets rolle i krigen på både den danske og tyske siden, og forteller historien om hvordan Hanstholm ble forvandlet fra en fredelig fiskerby til et av krigens danske knutepunkter i løpet av kort tid. Historien om den danske befolkningen og de tyske soldatenes liv vekkes til live gjennom ord, bilder og film og gir dermed et unikt innblikk i livet under krigen på Danmarks vestkyst.

Bunkermuseum Hanstholm ved sjøen
Kanonene på bunkermuseet i Hanstholm

Gå på oppdagelsesferd i det fri

Sør for Hanstholm ligger en stor samling bunkere, hvorav mange er åpne og tilgjengelige for offentligheten. Her kan dere gå på oppdagelsesferd i et av Danmarks best bevarte bunkerbatterier, som består av hele 19 bunkere og ligger i den nordlige delen av viltreservatet ved Hanstholm.

«Jeg er omgivet af hundehoveder, hængerøve, slapsvanse, skidesprællere, socialdemokrater …» – og tyske skatter!

Sommeren 1971 ble den danske filmen Olsen-banden i Jylland spilt inn i blant annet noen av bygningene man kan se på Bunkermuseum Hanstholm. Egon og de to kameratene Benny og Kjeld leter etter en etterlatt tysk skatt bestående av gullbarrer og dollar. Du finner neppe skatten mens du besøker museet, men du kan gå på jakt etter noen av bunkerne og områdene som ble brukt i scener fra filmen.

Utstilling på Bunkermuseet Hanstholm
© Bertel Bolt
Kanonbrønden ved Hanstholm Bunkermuseum
© Bertel Bolt

Virtuelt orienteringsløp

Hvis ikke Olsen-banden-skattejakten er nok for deg, kan du bli med på et virtuelt orienteringsløp rundt på museet. Ved å laste ned Woop App på mobilen din får du tilgang til tre orienteringsløp av forskjellige vanskelighetsgrader, som tar deg rundt på museet på en alternativ måte gjennom oppgaveløsning og via GPS-koordinater. Det er en morsom tur som utvilsomt tar deg med til deler og dimensjoner av museet som du ikke hadde funnet på egen hånd.

Dronefoto fra bunkermuseet i Hansholm
© Bertel Bolt