Danmarks Flymuseum

Få en flygende start på ferien med et besøk til Danmarks Flymuseum. Gå på oppdagelsesferd i det 7200 m2 store museet med over 70 utstilte fly. Her kan dere se både nye og gamle varianter av seilfly, jagerfly, helikoptre og veteranfly, da det eldste fartøyet er fra 1911 og det nyeste fra 2010.

Danmarks historie får vinger

Museet har som sagt over 70 fly. Den store samlingen har eksperimentelle og primitive modeller fra begynnelsen av 1900-tallet, som står i kontrast til de høyteknologiske jagerflyene som også er stilt ut på museet. Av den totale samlingen er omtrent 60 fly stilt ut. Resten av samlingen står på lager eller er under restaurering, noe som også er en stor del av museets arbeid.

Det kan du oppleve på Danmarks Flymuseum

Flymuseet i Stauning
Danmarks Flymuseum i Vestjylland

Temautstillinger

Flyutstillingen kompletteres med temautstillinger og effekter som bidrar til å formidle Danmarks luftfartshistorie og sette flyets utvikling i perspektiv. Temautstillingene er laget av de frivillige arbeiderne på museet eller i samarbeid med organisasjoner og engasjerte individer som har omfattende kunnskap innenfor et spesifikt område av luftfartens historie og utvikling.

Noen av temautstillingene er permanente. Derfor er det alltid mulig å lære mer om f.eks. flyene som styrtet i Ringkøbing Fjord under andre verdenskrig eller å fordype seg i det danske luftforsvarets rolle i operasjonene på Grønland. Hvis dere er over gjennomsnittlig interessert i fly, kan dere planlegge besøket ut ifra flyhistoriens høydepunkter. Museet lager spesielle temautstillinger for disse anledningene, som f.eks. 100-årsjubileet for brødrene Wrights første flytur.

Propeller, modeller og motorer

Det finnes flere severdigheter på museet i tillegg til de mange flyene. Danmarks Flymuseum har også en stor samling modellfly. De nesten 1000 modellene, som er små, nøyaktige gjengivelser av ekte fly, stilles ut på skift i museets ti utstillingsmontere. En stor del av museets samling er donert av Oskar Nielsen, en pensjonert rektor som i løpet av 25 år bygget 448 modeller.

Museet stiller også ut en større samling av flymotorer. Noen av disse er stilt ut hele, noen demonteres, og andre blir kuttet i to for å gi de besøkende en bedre forståelse av hvordan denne delen av flyet fungerer. De forskjellige motorene viser utviklingen fra den primitive motoren, som bare kunne få flyene til å ta av, til den moderne motoren, som kan få et fly til å oppnå en fart på to ganger lydens hastighet.

35 propeller er stilt ut på Danmarks Flymuseum. De fleste propellene er laget av tre og forteller hver sin historie om luftfartskulturen og flyhistorien. En av museets propeller var reservepropell for svensken Per Albin Ahrenberg da han gjorde et forsøk på å fly fra USA over Grønland, mens en annen propell satt på den originale KZ-maskinen bygget i 1937.

Flymuseum
gult fly

Årets aktiviteter og arrangementer

Danmarks Flymuseum mottar ikke offentlig økonomisk støtte. Derfor deltar museet på mange offentlige arrangementer der det leier ut fly og annet inventar. På denne måten dekker museet de økonomiske utgiftene sine og sikrer muligheten for restaurering av veteranflyene. Museet har i mange år stilt fly til rådighet for Luftforsvarets Åpne Hus og holdt et flyshow i samarbeid med Roskilde lufthavn annethvert år. En annen spesiell begivenhet er de årlige flykveldene, der piloter tilknyttet museet tar de flyvedyktige fartøyene ut på en flytur, til stor glede for de besøkende. Les mer om museets aktiviteter og arrangementer her.

Museets historie

Inspirasjonen til Danmarks Flymuseum oppsto under veteranflyklubbens tur til England i 1971. Ideen var at flymuseet skulle være et samlingspunkt for folk som er interessert i veteranfly. Gruppen ble inspirert under et besøk på en flyplass nord for London som hadde en stor samling veteranfly, og ble raskt enige om at et slikt museum også hører hjemme i Danmark. Seks år senere, i 1977, åpnet den første utstillingshallen på Stauning lufthavn, og siden den gang har støtten bare vokst.

Danmarks Flymuseum i Vestjylland