Den Gamle By

Den Gamle By innbyr til oppdagelsesferd

​​Hvordan var egentlig det 17. århundre? Dette spørsmålet får du besvart i Den Gamle By. Her er nemlig en hel by blitt til et museum. Opplev verksteder, boliger og butikker fra ulike tidsepoker mellom det 17. århundre og tidlig i det 20. århundre.
​​Aarhus kan by på mange flotte severdigheter. Hvis du er på ferie i regionen, anbefaler vi et besøk i Den Gamle By. Dette er et meget populært friluftsmuseum, og som navnet tilsier, blir man her tatt med tilbake i tiden. Enkelte gater i denne meget velholdte museumsbyen tar deg med tilbake til det 17. århundre, men fokuset ligger hovedsakelig sent i det 19. århundre, på 1920-tallet og 1970-tallet. Mens du vandrer gjennom de ulike bydelene, vil de autentiske omgivelsene gi deg en følelse av å reise i tid.

Hvordan kommer du til Den Gamle By?

Den Gamle By ligger i Aarhus, rett sør for Botanisk hage. Hvis du kommer kjørende langs E45, tar du avkjørsel 46, 47, 48 eller 50 mot Aarhus. Hvis du allerede er i byen, går det flere busslinjer til Den Gamle By, blant annet linje 3A og 14.

byen i Den gamle By i Aarhus
Barn i Den Gamle By i Aarhus

Tilbake til det 18. århundre

I den eldre delen av Den Gamle By ser du sjarmerende hus med vakre hager. Bygningene som er gjenoppbygget her stammer delvis fra det 17. århundre. I boligene, verkstedene og butikkene treffer du på personer i tidsriktige klær. Du kan gå inn i de fleste av husene, slik at du kan ta en nærmere titt på boligkulturen fra den tiden. Det finnes også utstillinger hvor du og familien din kan beundre gamle lommeur, sølvsmedvarer, historiske leketøy og drakter. Man kan dessuten få interessante innblikk i enkelte håndverkskunster og i ølbrygging.

Overgangen til det 20. århundre: 1920-tallet

Gatene fra 1920-tallet er utstyrt med fortau, gatelykter og telefonledninger. Reklameskiltene på husveggene gir deg følelsen av å ha reist tilbake i tiden. Her kan du blant annet besøke en tradisjonell jernvarehandel, en sjarmerende bokhandel og et apotek. Bydelen avrundes av postkontoret og telefonsentralen.

Her kan du se historiske biler, noe som også er spennende for barna. Bilforhandleren Carl Christensen har verkstedet sitt her og gjør at du ikke bare kan beundre de gamle bilene, men også de tilhørende reservedelene. Her får du nok snart lyst til å hjelpe til med reparasjonene selv.

Fremover i tiden: 1970-tallet

I den neste bydelen lander du på 1970-tallet. Her finnes det en butikk for radioer og TV-er, og du bør ta en tur innom minimarkedet. Kanskje kikker du innom på kontoret til gynekologen eller tar en titt inn på frisørsalongen? Barnehagen er naturligvis interessant for de små. Boligene er innredet i stilen som var typisk for 1970-tallet i Danmark. Bilfantaster kan kikke på en VW-boble og en gammel Citroën. Mopedverkstedet er også verdt et besøk. Andre typiske danske steder er speidermøtet og jazzbaren, som ligger i Havnegade. I denne historiske baren holdes det fortsatt livekonserter av og til.

Bilbransjen i Den Gamle By i Aarhus
© Den Gamle By
Volkswagen i Den Gamle By i Aarhus
© Den Gamle By

Her kan du selv ta del i opplevelsen

Det levende museet Den Gamle By gjør deg til en del av opplevelsen, slik at du for eksempel kan hente vann fra brønnen eller skyve gjødselvognen til haugen. Hvis du vil kjøpe noe fra en av butikkene eller sitte på med hestekjerren, er det bare å spørre de historisk riktig kledde personene. På den store festplassen venter det enda noen flere samhandlinger som du og barna dine kan delta i. Hva med å prøve å gå på stylter? Eller foretrekker du kanskje bowling? Det finnes også en karusell og et huskesett.

Fasit: En reise til tidligere tider

Turen gjennom Den Gamle By er spennende for både liten og stor, men barna vil nok virkelig sperre opp øynene når du forteller dem om din egen barndom, hvor det ikke fantes datamaskiner. Ikke bare er den historiske arkitekturen fascinerende i de smale, brosteinsbelagte gatene, men kontakten med håndverkere og selgere er også morsom. Her har du tid til det meste, enten du vil besøke skredderen eller leketøymuseet.

Den Gamle By innbyr til oppdagelsesferd
© Den Gamle By