Egeskov Slot

Egeskov Slot er en 460 år gammelt borg med vollgrav, som ligger i det sydfynske landskapet. Slottet er kjent for å være en av de best bevarte vannborgene i Europa og er hjemmet til grevefamilien Ahlefeldt.

En titt på Egeskov Slots historie

Slottet ble bygget av lensmann Frands Brockenhuus, og det stod ferdig i 1554. Det sies at slottet har fått navnet «Egeskov» fordi det ble brukt en hel eikeskog til å lage fundamentet av eiketømmer, så slottet kunne bygges midt ute på en øy. Da Egeskov ble bygget, var det politisk urolige tider, og mange valgte å bygge boliger i tilkommelig terreng. Egeskov Slot betegnes som en vannborg fordi det omkringliggende vannet går helt opp til yttermurene.

Slottet består av to langhus, som forbindes av en tykk dobbeltmur. Under eventuelle angrep kunne man da gi opp det ene huset, og fortsette å kjempe fra det andre. Dobbeltmuren er utstyrt med både lønnetrapper og en brønn.

Den eneste inngangen til slottet var via vindebroen.

Det kan du oppleve på Egeskov Slot

Egeskov Slot på Fyn
Slottet Egeskov på Fyn

Slottsmuseet

Egeskov Slot har selvfølgelig en riddersal. Riddersalen ble restaurert i 1975, og i 1986 åpnet salen og andre av slottets lokaler for publikum. Et av disse rommene er jaktstuen, der du finner flere trofeer etter slottets tidligere greve. På veggen henger det blant annet et trofé av en Impala-antelope, med horn på 90 cm.

Et annet interessant rom er Den gule stue, som er innredet med Louis XVI-møbler. Her kan man også se et svært sjeldent og elegant wienerur med innebygd orgelverk. 

Selve slottet er uten tvil den viktigste delen av museet, men i 1967 åpnet Veteranmuseet i en tidligere kornlåve, og siden har det blitt utvidet til de andre omkringliggende bygningene.

Titanias Palads

Dukkehuset Titanias Palads er laget av den britiske maleren Sir Nevile Wilkinson, som en gave til datteren hans. Det tok ham hele 15 år å konstruere det imponerende dukkehuset, som må sies å være helt eventyrlig. Sir Nevile Wilkinson gjorde imidlertid ikke alt arbeidet alene, men fikk hjelp av flere dyktige irske håndverkere. Dukkehuset inneholder hele 3000 deler og er utlånt til Egeskov Slot av LEGO-fondet.

Myter

Det blir sagt at hvis slottets tremann, som ligger under tårnspiret, blir flyttet fra plassen sin på puten, så vil slottet synke i voldegraven på julenatten. Derfor ble det aldri feiret jul på slottet i gamle dager, av frykt for at det ville synke. I dag blir nok julen feiret på slottet, og det settes ut risengrynsgrøt til tremannen.

Slottshagen

Opp gjennom tidene har hagen på Egeskov Slot blitt ivaretatt av verdenskjente hagearkitekter og eksperter, noe som har bidratt til at den fremdeles er godt bevart.

Slottshagen har blitt utviklet opp gjennom årene, men arbeidet startet først tilbake i 1713, da slottseieren fjernet vindebroen og lagde en forbindelse til fastlandet og den tidligere så fiendtlige verden.

Slottets første labyrint ble anlagt i 1730 for å gi den adelige familien og de tilreisende sommergjestene en lekeplass. Det finnes fremdeles en labyrint på slottet, som er åpen for offentligheten, og så vidt man vet, er det verdens største. Så hvem kommer seg raskest gjennom labyrinten?

Nå er det også anlagt en rosehage og en dufthage, der de besøkende kan ta på plantene.

Egeskov Slot i det fynske