Hallo ekko! – en utflukt i Ekkodalen

Nesten nøyaktig midt på Bornholm liggera Ekkodalen. Navnet har dalen fått fordi den har et utpreget ekko som flere steder synes å forflytte seg mellom klippene. Dalen er 12 kilometer lang og er noen steder hele 60 meter bred.

Ekkodalen på øyen Bornholm

Nokså nøyaktig midt på øyen Bornholm ligger sprekkedalen Ekkodalen. Kjør hovedvei 38 til Aakirkeby og ta så av mot nord på Almindingsvej. Du kan gjøre turen enklere ved å legge inn disse koordinatene i GPS-enheten din: 55° 6′ 33,8″ N, 14° 54′ 6,7″ O

Fra Styrtebakkerne til Ekkodalen

I tidligere tider ble sprekkedalen kalt «Styrtebakkerne». På grunn av det utmerkede ekkoet i dalens mange kriker og kroker, brukes nå navnet Ekkodalen i stedet.

Klippe ved Ekkodalen
klippe

Hvordan dannes en sprekkedal?

Spenninger i bakken kan føre til sprekker i grunnfjellet. Den lave fastheten i bruddmaterialet fører til forvitring på grunn av erosjon eller at det ledes bort. Slik oppstår de typiske bratte veggene i en sprekkedal. Dette gjelder også for de såkalte diabasgangene: sprekker som fylles av magma fra jordens indre. Ekkodalen er også preget av iserosjon fra den kvartære istiden, som har satt igjen skuringsstriper på enkelte klipper som kan ses den dag i dag.

Ekkodalen for turister

Rop mot klippene. Klippene roper tilbake. Det er ikke så rart at Styrtebakkerne ble til Ekkodalen. Ekkodalen har imidlertid mer å by på enn bare et flott ekko.

Gamleborg

På en bakketopp nord i dalen ligger den gamle festningen «Gamleborg» fra det 9. århundre, som er orientert arkitektonisk mot Wallburg og Torsborg. Den seks meter høye og 275 meter lange borgmuren av små steinblokker og bruddstein har holdt seg godt helt frem til i dag. Muren måtte bygges på vestsiden av anlegget, da den andre siden av borgen ble beskyttet av den steile klippen. Vollgraven er også godt gjenkjennelig. Denne gikk i tidligere tider hele veien rundt borgen. Hovedporten på borgens nordside er godt bevart, og et firkantet tårn like ved vollgraven kan man fortsatt se noen rester. I borgens sydvestlige hjørne antas det at det var nok en port, antageligvis med vindebro. På den nordvestlige siden av området uten mur kan man fortsatt se det gamle vanningsstedet.

Borganlegget Lilleborg

På kanten av Ekkodalen finnes også Lilleborg, fra det 12. århundre. Den ligger på en omtrent 16 meter høy bakketopp, som var fullstendig omringet av innsjøen Borreso i middelalderen. Det var bare mulig å ta seg inn i borgen via vindebroen. I det 13. århundre brant borgen ned til grunnmuren i en konflikt mellom fyrst Jaromar II og erkebiskop Jakob Erlandsen. I dag kan vi fortsatt beundre Lilleborg som en stolt borgruin.

Veibeskrivelse til Ekkodalen på Bornholm
Besøkene i Ekkodalen på Bornholm

Flere høydepunkter i Ekkodalen

I dalens sydlige ende kan man beundre Dronningestenen. Det er en diger stein som ligger for seg selv, og som ble transportert til stedet under istiden. Fra Loklippen ser man mot sørøst ut over Vallensgård Mose og helt til fyrtårnet Dueodde Fyr.

Fasit: Flotte landskaper, ekko og flere severdigheter

En utflukt til Ekkodalen lønner seg. Her kan man nyte utsikten fra Vallensgård Mose til Dueodde Fyr, utforske ulike historiske byggverk og oppdage det flotte ekkoet i Ekkodalen. Ekkodalen er også et flott sted for en fottur. Ta deg noen timer til å utforske og oppleve alle severdighetene og landskapet.

Naturen på Bornholm