Fredensborg Slott

Fredensborg slott er bygget i en nordisk barokkstil. Kongefamilien bor på slottet i mange av årets måneder, så det er kun i juli at man kan ta seg en rundtur gjennom Fredensborg slott. Slottsparken er imidlertid åpen for besøkende i alle årstidene.

Fredensborg Slot er et fornemt eksempel på nordisk barokstil og kaldes derfor ofte for Danmarks Versailles. Jagtslottet blev bygget i det 18. århundrede.

Fredensborg slott ligger langt mot nord på øyen Sjælland. Du finner slottet ved å ta rute 6 og så Endrupvej. Slottet er godt skiltet, og takket være den enorme slottshagen kan du nesten ikke unngå å finne det.

Historien til Fredensborg slott

Der slottet ligger i dag var det i det 18. århundre bare et jaktområde. Området ble iherdig brukt av kong Christian V og sønnen Frederik IV, så det virket innlysende å bygge et jaktslott. Denne lille sommerresidensen ble reist i 1722, og Frederik IV brukte hoffgartneren Johan Cornelius Krieger som arkitekt. I den opprinnelige byggformen hadde slottet en nesten firkantet grunnflate og besto av én og en halv etasje, som ble overlagt med en kuppel. Slottet var omgitt av en åttekantet plass hvor tjenerskapets bygninger ble plassert. Slottets hage strakte seg helt til kanten av Esrom Sø.

Inngang til Fredensborg Slott
Inngang til Fredensborg Slot

Utbygginger av det stolte slottet

På Frederik Vs og Christian VIs tid ble slottet betraktelig utvidet. Hovedbygningen fikk to nye etasjer og en sidefløy. Også bygningene rundt den åttekantede plassen ble betydelig forbedret. På denne tiden var Fredensborg slott yndlingsplassen til Frederik V. Her hadde han bryllupet med sin andre kone, Juliane. I 1760 ble den tilstøtende parken omarbeidet av Nicolas-Henri Jardin.

Slottskirken

I 1726 fikk slottet oppført en kirke. Johan Cornelius Krieger var den ansvarlige arkitekten for denne utbyggingen. Kirken utmerker seg med de korintiske søylene som består av elefantstøttenner. I denne kirken ble kongefamiliens medlemmer døpt og konfirmert. Enkelte kongelige er også gravlagt her. I 2006 fikk kirken et nytt takmaleri. Kirkens innredning er hovedsakelig i originaltilstand.

Kan man komme inn på slottet?

Kongefamilien bor også i dag på slottet, og som med andre kongelige residenser betyr dette at turister ikke kan komme inn. Det er imidlertid mulig å besøke slottet og delta på en guidet tur i juli. Slottet er nemlig først og fremst kongelig residens på våren og høsten. Slottsparken er imidlertid åpen hele året. Denne severdigheten bør du ikke gå glipp av, uansett årstid.

Fasit: Et besøk på riktig tidspunkt kan lønne seg

Omvisninger inne på slottet foregår bare i juli. Hvis du tilbringer deler av juli i Danmark, kan et besøk på Fredensborg slott bli til noe helt spesielt. Ellers er selvfølgelig slottsparken alltid et blikkfang. Nyt det velpleide hageanlegget, og bruk litt tid på avkobling og meditasjon.

Fredensborg i Nordsjælland
Fredensborg slott

Adressen til slottet:

Slottet 1B

3480 Fredensborg

Danmark

Her er slottets nettsted:

http://kongeligeslotte.dk/da/slotte-og-haver/fredensborg-slot.html

Informasjonen er selvfølgelig på dansk.

Fredensborg slott