Hammershus

På en 74 meter høy klippe ligger Hammershus, en av de største borgruinene i Nord-Europa. En 750 meter lang ringmur omgir det som var et viktig støttepunkt i kampene mellom erkebiskopen og kongen.

På øyen Bornholm

Du finner Hammershus i Langbjergsvej på øyen Bornholm. Turgåere med GPS kan legge inn koordinatene 55° 16′ 15,5″ N, 14° 45′ 18″ O for å finne frem til Hammershus. Kjøretiden fra Hammerhavn er ca. 16 minutter. Turgåere når Hammershus fra Hammerhavn på i underkant av en halvtime.

Ruin
På toppen av Hammershus

Historiske punkter rundt Hammershus

I det 12. århundre var erkebiskopen av Lund eieren av Hammershus. Erkebiskopen tapte i denne perioden byggverket flere ganger til kongen. I år 1521 ble det erobret av hanseater fra Lübeck. Under namsmannen Bernt Knop fra Lübeck ble borgen bygget ut. Etter en kort svensk okkupasjon av Hammershus i 1658, ble borgen mellom 1660 og 1661 brukt som fengsel for danske prinsesse Leonora Christina. Etter at borgen ble gitt opp i 1743, ble deler av bygningene revet og brukt som byggematerialer. Først i 1822 ble ruinene beskyttet som kulturarv med et kongelig vedtak. De første konserveringstiltakene ble igangsatt sent i det 19. århundre. Disse fortsetter frem til i dag.

Selve anlegget

Hammershus består av en indre gårdsplass og to utvendige gårdsplasser. Festningen domineres av et firkantet donjon (et forsvarstårn). Et kvadratisk porttårn lar deg tre inn på den indre gårdsplassen. Denne beskyttes av en ni meter høy ringmur med ulike flankeringstårn. De forskjellige bygningene er festet til murens innside. Ved hjelp av en kløft og vakttårnet var det mulig å forhindre ubemerket tilkomst av fiender.

Hammershus som severdighet

I disse dager syns spesielt turister at Hammershus er en interessant attraksjon. Like ved inngangen til byggverket bruker du broen til å gå over vollgraven. I motsetning til i tidligere tider, er dette ikke lenger en vindebro. I buen oppdager du to atrier og det velholdte hovedtårnet i det indre borganlegget. Her kan du også se lagerhuset. Også slottskirken med sine vakre rom er ganske velholdt. Bak kirken finnes restene av bryggeriet og bakeriet på den ytre borgmuren.

Hammershus’ oppbygning

Ved inngangen til borganlegget finner du en utstilling om livet ved borgen i år 1570. Her kan du også se en rekonstruert modell av hele anlegget. En annen modell viser borgens indre, fra fangene i fangehullet til arbeid i kjøkkenet og kongens toalettrom. Her gis det et allsidig blikk inn i livet på den tiden. Utstillingen presenterer også originale funn, som klær, husholdningsutstyr og våpen.

Se ut gjennom ruinen
Hammershus sett fra siden

Kulinariske nytelser i Hammershus

Hammershus lar ikke gjestene sine sulte ihjel. I tillegg til utstillingen om borgens historie, finnes det også en liten kafé med en kiosk. Her tilberedes det rask og god mat og drikke.

Hammershus som konsertplass

Hver juli holdes OpenAir Hammershus Fairtrade Concert like ved borgen. I tillegg til den musikalske forestillingen vil man også, ved mørkets frembrudd, kunne nyte et lysspill på borgruinene, som slik blir til en fargerik kulisse for arrangementet.

Fasit: Et flott blikk inn i historien

Murene til Hammershus har mange interessante historier å fortelle. Og utstillingen i slottsgården hjelper deg med å danne deg et riktig inntrykk. Barna dine blir sikkert begeistret for de historiske klærne og utstilte våpnene. La deg føre inn i historien om det forgangne.

Utsikt fra hammershus