Knuthenborg safaripark

Med et område på hele 600 hektar er Knuthenborg safaripark den nest største safari- og opplevelsesparken i Nord-Europa. Parken åpnet i 1866, og ble plassert på sørsiden av en syv kilometer lang og to og en halv meter høy steinmur med fire inngangsporter.

Hvor ligger safariparken?

Du finner Knuthenborg safaripark på øyen Lolland mellom Maribo og Bandholm i Knuthenborg allé. Det tar omtrent 20 minutter å kjøre dit med bil fra Lolland via E47.

40 dyrearter på 600 hektar

Først i 1969 ble parkanlegget, som ble etablert i 1866, til en safaripark. Graf Adam W. Knuth hentet da de første dyrene fra Afrika til Lolland. Dette var sebraer og antiloper. 900 dyr koser seg i dag i safariparken, og du kan se hele parkanlegget fra bilen på en 15 kilometer lang kjøretur. Selvfølgelig kan du også forlate bilen på forskjellige steder, og her kan du bli bedre kjent med dyrene uten gjerder, murer og gitre. Parkens ulike områder er tilegnet de ulike kontinentene på planeten vår.

En reise til Sør-Amerika

Et av høydepunktene i det søramerikanske området, er springtamarinene. Se hvordan disse fascinerende dyrene hopper fra tre til tre ved hjelp av sine kraftige bakbein. Hos disse silkeapene deles pliktene likt: Både mor og far påtar seg like store deler av avkommets oppdragelse. På myke fotputer kommer lamaen mot deg. Dette dyret har en splittet overleppe og kan slik ta til seg næring nesten som om den hadde fingre. Den gylne løveapen holder seg vanligvis 30 meter opp i tretoppene. Se hvordan disse små akrobatene svinger seg langt oppi trærne.

I tæt kontakt med dyrene i Knuthenborg Safaripark
©Foto af Niclas Jessen
Legeplads til de små
©Foto af Niclas Jessen

Utflukt til Australia

I det australske området kan du beundre de største fuglene fra Australia, nemlig emuene. Disse fuglene er alltid i bevegelse og på vandring for å finne friskt gress, mark og åmer. Emuene trives aller best når det nettopp har regnet. Når emuen føler for det, kan den oppnå en hastighet på hele 50 kilometer i timen. Emuen har tre tær og er ikke beslektet med den afrikanske strutsen. Også rødnakket wallaby føler seg hjemme i Knuthenborg Safaripark. Se hvordan dette dyret beveger seg langsomt forover og vekselvis støtter seg på de små forbeina, halen eller de store bakbeina. Hvis kenguruen føler seg truet, setter den av gårde med kraftige hopp og stor hastighet.

Ut av Afrika

Eselet, slik vi kjenner det i dag, kommer fra Afrika. De er veldig smarte og ikke særlig sta dyr, som først og fremst ble brukt som pakk- og ridedyr i tidligere tider. Du kan også bli bedre kjent med dette forsiktige dyret i løpet av safarituren din. Flott klatring får du se hos de afrikanske dverggeitene. Dette er stamfedrene til mer enn 400 geiteraser, og du finner dem i innhegninger bestående av slottsruiner. Geitekillingene kjemper lekent seg imellom. Allerede på lang avstand kan du høre variene, som gjerne oppholder seg helt øverst i tretoppene. Med sine mange ulike rop markerer variene territoriet sitt eller advarer artsfrendene sin om spesifikke fiender. I safariparken finnes det både røde varier og broketmakier. Det sørlige stumpneshornet hører også til de viktigste dyrene i Afrika-området. Se steppesebraene på beitemarken. Disse sebraene har, i tillegg til de svarte og hvite stripene, også en brun skyggestripe. På Afrika-området finner du dessuten afrikansk struts, sabelantiloper, sjiraffer og stripegnu.

Europeiske dyr

Det mangler heller ikke dyr fra Europa i Knuthenborg Safaripark. Shetlandsponniene er et høydepunkt her. Det er ikke bare barna som elsker disse små hestene med sin tykke man. Ponniene koser seg også i kaldt vær og klarer seg godt på næringsfattig fôr.

Ofte stilte spørsmål om Knuthenpark Safaripark

Far og søn i Knuthenborg Safaripark
©Foto af Niclas Jessen
Naturlegeplads i Knuthenborg Safaripark
©Foto af Niclas Jessen

Dyr fra Asia

Vil du gjerne bli kjent med dyrene fra Det fjerne østen? Også her har Knuthenborg Safaripark mye å by på. La deg forbløffe av de stolte gevirene til den fargerike dåhjorten og hør deres kraftige brunstbrøl under paringsperioden. Eller bli kjent med grynteoksen jak. Dette dyret stammer fra Himalaya, hvor det brukes som pakkdyr og lastes med proviant for turer over fjellene. Dekket av mudder har den asiatiske vannbøffelen en heller unik skjønnhet. Men det er en god grunn til mudderet: Slik beskytter dyret seg nemlig mot solen og insekter. Liker du gymnastikk? Da vil du så absolutt se sikahjorten når den spretter omkring. Dyrets svømmekunster er også spektakulære. I løpet av turen gjennom safariparkens asiatiske område, vil du også få se baktriakamel, den stolte sibirtigeren og dvergzebu.

En safari gjennom Nord-Amerika

Ja, Nord-Amerika har også mange interessante dyr å by på, noe Knuthenborg Safaripark beviser til det fulle. La deg forbause av kongene blant hjortedyrene: Den amerikanske elgen er en god svømmer og dykker, og elsker å lete etter spiselige vannplanter i innsjøer. Kanskje vil du også få se den amerikanske elgen når den løper? Den oppnår en topphastighet på 55 kilometer i timen. Se også amerikansk bison med sin tykke pels. Disse dyrene veier opptil ett tonn, og føler seg vel tilpass i Danmark selv om vinteren. Den arktiske ulven er kledd helt i hvitt. Dette modige dyret er ganske sky og har en vekt på opptil 60 kilo.

Lek og moro

Barna dine vil kanskje oppleve mer enn bare å kikke på dyrene hele dagen? Det er ikke noe problem, da safariparken ikke mangler muligheter for lek og moro. Avkjøling i særklasse finner man i Congo Splash, den bratteste vannsklien i Europa. Sprutende vannfornøyelse finner man også på parkens Vandlegeplads. Liker barna dine å klatre? Da er en utflukt til parkens Naturlegeplads interessant. Og hele familien vil elske en tur med Kampala Express.

Fasit: Knuthenborg safaripark – et utfluktssted for en dag stappfull av opplevelser

Livet til dyrene i Knuthenborg Safaripark er like allsidig som dyrenes verden på planeten vår. Dyreparken er inndelt etter kontinentene, og har en spennende og praktisk struktur. På anviste steder kan dere også gå ut av bilen og komme helt nær dyrene. Og når barna gjerne vil ha en avveksling, har dere flere forfriskende vannattraksjoner å velge blant.

Sjov og Spas i Knuthenborg Safaripark
©Foto af Niclas Jessen