København Zoo

Københavns Zoo er en veteran blant de danske dyreparkene. Den ble grunnlagt i Frederiksberg Slottshage i 1859 og er dermed den eldste dyreparken i Europa. I parken finnes det over 4.000 dyr fra 240 forskjellige arter.

Fokus på opprinnelse

Københavns Zoo anser seg for å være en geo-zoo. Dette vil si at dyrene ikke plasseres i henhold til arter og familier, men ut fra kontinenter og opprinnelsesregioner.

Dyr fra Norden

Dyreparken fokuserer spesielt på dyr fra Norden, som moskusokser, ulv og bjørn.

Sjiraffer og den tasmanske djevelen

Blant høydepunktene er sjiraffhuset, natt-zooen og den tropiske dyrehagen, der du blant annet kan se den tasmanske djevelen. Den tasmanske djevelen finnes nesten utelukkende i Australia, men kan altså også oppleves i København.

Løvefamilien
©Foto af Frank Rønsholt
Glade børn i Zoo
©Foto af Frank Rønsholt

Et besøk hos elefantene

Elefanthuset på den nordlige siden av slottsparken ble bygget i 2008 av arkitektene Foster + Partners. Hele anlegget dekker et forbløffende område på over 10.000 kvadratmeter, og uteområdet opptar rundt 3.300 kvadratmeter. Et vannbasseng skiller uteområdet fra palasshagene. Takket være støtte fra et stort antall sponsorer og stiftelser var det mulig å bygge anlegget, som kostet hele 240 millioner kroner. Elefantinnhegningen har eksistert her siden 1878, og de første elefantungene kom til verden i dyreparken allerede i 1896. Her kan du se både de store afrikanske elefantene og de mindre asiatiske elefantene.

Barnezoo

I barnezooen kan de minste komme helt tett på dyrene. Her kan dere blant annet besøke den store kaninbyen og klappe de søte geitene. Den store lekeplassen ligger også ved barnezooen, og her kan de minste boltre seg og forbrenne litt energi mens de voksne slapper av i nærheten.

Et innblikk i dyrehagen

Etter et besøk til Zoo Berlin i 1851, bestemte ornitologen Niels Kjærbølling seg for å etablere et lignende sted i København. Kong Frederik VII ble raskt overbevist om at dette var en god idé, og derfor ble prinsesse Wilhelmines sommerhage stilt til rådighet for arkitekter som skulle designe dyreparken. Opprinnelig var utvalget av dyr svært lite, og noen kyllinger, ender, ugler, ørner, kaniner og en rev var de første innbyggerne i dyreparken. Dessuten var det en sel og en skilpadde i et lite basseng. I begynnelsen var det viktigste å kunne vise så mange forskjellige dyr som mulig, men senere har fokuset gått over på dyrevelferd. Antallet dyr har blitt redusert de siste årene, slik at de gjenværende dyrene får bedre plass.

Ofte stilte spørsmål om Københavns Zoo

Løveunger
©Foto af Michael Petersen
Panda i København Zoo
©Foto af Frank Rønsholt

Et stort område med mange dyr det er verdt å se

Dyreparken er en ypperlig utfluktsdestinasjon for hele familien. I den historiske hagen kan man lære om dyrearter fra alle verdens kontinenter, og barna vil garantert sette pris på kaninbyen og den store lekeplassen.

Panderne med tilskuere
©Foto af Neel Andreasen