Koldkrigsmuseum Stevnsfort

Under den kalde krigen var halvøya Stevns en viktig del av krigens forsvar, og Stevnsfortet ble brukt til å kontrollere den sydlige innseilingen til Øresund. Stevnsfortet var bemannet og klart til krig døgnet rundt i løpet av den kalde krigen.

Den kalde krigen

Verdens befolkning hold pusten under den kalde krigen da verdens kapitalistiske og kommunistiske land flere ganger var på bristepunktet til å starte en atomkrig.

Stevnsfortet ble bygget inn i Stevns Klint mellom 1950 og 1953 og skulle brukes til å kontrollere den sydlige innseilingen til Øresund. I løpet av de neste 40 årene var fortet bemannet døgnet rundt, og alt var klart til kamp hvis det skulle bryte ut krig mellom øst og vest.

Tiden etter den kalde krigen

Stevnsfortet ble lagt ned etter den kalde krigen og ble i 2008 gjort om til et autentisk og unikt museum. 

Kontrolrum
Kanon

Det underjordiske fortet

Det underjordiske fortet har ikke endrer seg siden krigen var på sitt verste. Stevnsfortets har 1,7 kilometer med underjordiske ganger hele 18 meter under bakken.

Guidet omvisning

På Koldkrigsmuseet Stevnsfort kan du bli med på omvisninger med erfarne guider. Dette anbefales på det sterkeste ettersom det er den eneste måten å oppleve de underjordiske gangene på. På omvisningen får du også se kanonene og de andre installasjonene på området rundt fortet.  

Leker for voksne

Se Stevnsfortets terreng fra en annen vinkel, og finn frem den barnslige siden din. Du kan nemlig leie en ministridsvogn og prøve kampevnene dine på banen.

Etter besøket

Etter besøket kan du gå på oppdagelsesferd. Utenfor gjerdet kan du utforske resten av området og studere de sydlige kanontårnene og helikopterplassen. Etterpå kan du gå en tur langs Stevns Klint og nyte den vakre utsikten over Øresund.

Ofte stilte spørsmål om Koldkrigsmuseet Stevnsfort

Stevns klint med fortet
Gange i Stevnsfortet

Piknik i det fri

Ta med matpakke og nyt den vakre naturen. I museets velkomstbygningen er det mulig å kjøpe vann, kaffe, godteri og is.

Stevns Klint
©Foto af Tage Klee