Kystmuseet Bangsbo

Villa Bangsbo var en gang en stolt herregård. I dag brukes alle rommene i bygningen som museum. Her kan du oppleve lokalhistorien og se utstillinger om motstandsbevegelsen mot okkupasjonen fra 1940 til 1945. Opplev den historiske bilsamlingen og gamle skipsmodeller.

​​​​​​​​​Turen til Bangsbo Museum

Bangsbo kystmuseum ligger bare en 9-minutters kjøretur sørvest for Frederikshavn på hovedvei 585. Fra Aalborg kjører du via E45. Reisetiden fra Aalborg er omtrent 45 minutter.

Historien om Bangsbo

På Villa Bangsbo kan du f.eks. se utstillinger som forteller historien om Bangsbo helt tilbake til 1364. Jens Werkmester var den første kjente eieren av herregården. Tidligere eiere er ikke dokumentert.

Etter oppussingen i 1536 ble eiendommen overtatt av kirken. Fram til 1944 byttet herregården eier flere ganger. Bygningen ble ansett som et veldig beskjedent hus fram til slutten av 1800-tallet, noe som kan ha vært grunnen til de hyppige eierskiftene.

Udsigten

Utvidelsen til et museum

Fra 1965 ble alle herregårdsbygningene (inkludert landbruksanleggene) gjort om til museum. Det ble gjort omfattende oppussingsarbeid på bygningene, og utstillinger fra regionen ble samlet inn og stilt ut på museet.

Den maritime samlingen

I den marinarkeologiske utstillingen «Havets Dyb» kan du bl.a. se vraket av et middelalderskip fra 1000-tallet. Skipet var i bruk i overgangsfasen fra vikingtiden til tidlig middelalder. Skipet ble bygget på nordisk måte, men regnes ikke lenger som et originalt vikingskip.

I den samme utstillingsbygningen kan du se sideror fra slutten av 900-tallet, som ble brukt av vikingene til å navigere skipene. Du finner dessuten en stor samling av skipsornamenter og figurhoder i museet. Det finnes også historiske seil og skorsteiner fra tidligere maritime tider. Den maritime samlingen viser også skipsmotorer fra slutten av 1800-tallet og en rekke skipsportretter.

Isbryderens tid

For ikke så altfor lenge siden ble isbryterne fremdeles brukt i Danmark. I dag kan moderne skip bryte seg gjennom isen i danske farvann, og derfor ble det i 1996 besluttet å stoppe bruken av isbrytere i Danmark. På Kystmuseet Bangsbo kan du se disse imponerende skipene.

Motstandsmuseet

Selv om årene mellom 1940 og 1945 ikke var en lykkelig tid i Danmark, er okkupasjonen viktig å huske. Få et innblikk i perioden under okkupasjonen av Bangsbo.

Den botaniske hagen

Bangsbo botaniske hage er inspirert av engelske planter. Hagene har vært en inspirasjonskilde for forfattere og diktere i mange år. Gå en tur i hagen og se vakre rhododendroner, roser og primulaer.

Ofte stilte spørsmål om Kystmuseet Bangsbo

Naturen omkring kystmuseet