For de kunstinteresserte: Louisiana

Hvis du gjerne vil dele interessen for kunst med barna dine, er Louisiana Museum of Modern Art vel verdt et besøk. De ulike utstillingene byr på allsidige innblikk i verdens betydningsfulle kunstnere, og presenterer ulike sjangre. Foran kulissene i den vakre parken gjør kunstverkene i det stemningsfulle byggverket et enda sterkere inntrykk.

Louisiana ved Øresund

Louisiana kunstmuseum ligger 35 km nord for den danske hovedstaden København, i tettstedet Humlebæk. På E47 tar du avkjørselen mot Humlebæk. Hvis du kommer nordfra, kan du også kjøre mot Kvistgård.

Utforsk kunstens verden

Bygningen som Louisiana kunstmuseum ligger i, er tegnet av ulike arkitekter og ligger rett ved havet. Museet har også en park og en hage ved vannet. Det kunstneriske preget er tydelig allerede i parkanlegget, hvor du også kan beundre ulike skulpturer. I selve kunstmuseet har du tilgang til en mengde andre kunstverk. Enten du går gjennom kunstutstillingen med familien din eller deltar på en guidet tur, finnes det utrolig mye å se.

Loungen
©Foto af Søren Dam Thomsen
Kunst
©foto af Ulrik Jantzen

Førsteinntrykk: Bygningens inndeling

Hovedbygningen til Louisiana kunstmuseum er en patrisiervilla som ble utbygget i det 20. århundre. Nordfløyen preges av innglassede korridorer. Her finnes også kafeteriaen. I vestfløyen finner man konserthallen. Sørfløyen er på et lavere nivå og er nedsenket i bakken. Østfløyen er et underjordisk anlegg som skaper en nesten sirkelformet struktur av den totale bygningen. De siste bygningsmessige endringene fant sted på 1990-tallet. Da bygget man barnehuset rett ved havet og suvenirbutikken i kjelleren.

Guidet tur for de kunstinteresserte

På en guidet tur får du mye informasjon om utvalgte kunstverk i Louisiana-samlingen. Under en slik guidet tur lærer du litt mer om kunstneren og får nesten en titt bak bildene. Museets kunsteksperter svarer på alle spørsmålene dine og vet hvordan de skal holde på de besøkendes interesse.

Kunstretningene strekker seg fra nyrealisme via popkunst til tysk kunst fra 1980-årene. Noen av kunststykkene det handler om er viktige verk fra Andy Warhol og Yves Klein. Skulpturene, som hovedsakelig vises i parken, stammer fra for eksempel Henry Moore og Joan Miró. Videokunst spiller også en rolle på Louisiana kunstmuseum.

Spesialutstillinger for de museumserfarne

Louisiana kunstmuseum har alltid spesielle temautstillinger. Sammen med disse utstillingene får du også tilknyttet litteratur. Den vanlige museumssamlingen inkluderes delvis i slike spesialutstillinger. Den danske arkitekt og designer Arne Jacobsen ble beæret med en slik utstilling i 2002, mens en annen utstilling var til ære for Paul Klee.

Skulpturparken er spennende for både små og store

Skulpturparken ved Louisiana kunstmuseum innbyr til et særlig avslappet blikk på kunstens verden. Her føyes alt sammen til en helhet, fra de gamle og nye bygningsdelene via de moderne kunstgjenstandene til den grønne naturen i Øresund. Rundt 60 skulpturer er utstilt i parken og utvider slik museumssamlingen. Noen av disse objektene synes som om de skjuler seg, mens andre markerer spesifikke steder. Alt etter vær- og lysforhold oppstår det stadig en ny type stemning, som du kan nyte helt i ro.

Ofte stillede spørgsmål om Louisiana

Udsigten
©Foto af Ulrik Jantzen, Louisiana Museum of Modern Art
Haven
©foto af Louisiana Museum of Modern Art

Barnehuset er perfekt for de små

Rett ved havet ble det bygget et område spesielt for barna, nemlig Louisiana Børnehus. Dette barnehuset med tre etasjer byr på kursverksteder hvor barn mellom fire og seksten år kan male, tegne eller lage skulpturer. Slik lærer de seg mer om arbeidet til kunstnere og arkitekter. Aktivitetene som barna kan delta i er tett knyttet til museets pågående utstillinger, og de museumsansatte som organiserer disse kursene er også erfarne innen kunst.

Fasit: Moderne kunst med inspirasjonsfaktor

At Louisiana kunstmuseum konsentrerer seg om moderne kunst er helt tydelig. Samspillet mellom kunst, arkitektur og natur ses her spesielt godt. Barna dine trenger heller ikke å kjede seg, for i barnehuset kan de nemlig utfolde sin egen kreativitet. Ta deg en deilig dag ved Øresund og la inntrykkene sige innover deg.

Glasgangen
©Foto af Ulrik Janzen, Louisiana Museum of Modern Art