Møns Museum

Møns Museum kan friste med rik historie og fantastiske fortellinger. Utstillingene tar deg med på en reise tilbake til oldtiden og frem til nåtiden. Bli med på en kulturhistorisk vandring på Camønoen eller byvandring i Stege. 

Fra gammel kjøpmannsgård til museum

Møns Museum har holdt til på den gamle Empiregården siden 1958. Før 1781 og frem til 1922 var gården i eie av forskjellige kjøpmenn og handelsfolk. Empiregården har gjennomgått store endringer opp gjennom årene. Gården var opprinnelig en kjøpmannsgård med eget land og flere husdyr. Etter hvert ble jordbruksdelen gradvis borte, og gården ble gjort om til en dagligvarebutikk. De resterende landområdene ble brukt som lager for varene som kjøpmannen skulle levere. Empiregården har også vært brukt til å oppbevare øl og som legepraksis.

Det kan du opleve på Møns Museum

Snitning på Møns Museum

Museets utvikling gjennom tidene

Rundt århundreskiftet var der en økende interesse for lokalhistorie i hele Danmark, og i 1902 ble det samlet inn gjenstander til en kulturhistorisk utstilling i Stege, som pågikk i ti dager. Prosjektet gikk deretter i stå, men andre fase startet i 1913. På nytt ble det samlet inn gjenstander fra beboerne på øya, og i 1914 ble de utstilt på den gamle provstegården. Museet hadde en stadig vekst de neste tiårene, og i 1958 flyttet museet til Empiregården, der det også er i dag.  

Fra oldtiden til nåtiden

Møns Museum kan friste med hele 12 fantastiske historier, som tar deg med på en reise tilbake i tid. Utstillingen består av 12 forskjellige rom, som alle er viet historier om Møns fascinerende fortid. I duftens rom får du innsikt i tre av virksomhetene som har hatt størst påvirkning på området, men sjelens rom tar deg med på en reise som skildrer hvordan mennesket har fremstilt seg selv gjennom tidene. Blant de andre spennende historiene på Møns Museum kan vi også nevne ondskapens rom, der du får høre om den mørkeste tiden i Møns historie. 

Camønoen

Når du er ferdig med å utforske utstillingene, kan du dra på oppdagelsesferd utenfor museet. Camønoen er en 175 kilometer lang turrute som strekker seg over Møn, Nyord og Bogø. Camønoen gjør natur, kulturhistorie, gastronomi og gåturer til uforglemmelige opplevelser for hele familien. Uansett hvilke ønsker man har, kan man få skreddersydd en tur etter sine behov. Camønoen kan by på forskjellige ruter, for eksempel pilgrimsvandringer, familievennlige ruter, ruter egnet for eldre og gastronomiske vandringer.

Adressen

Hvor ligger Møns Museum?

Du kan finne Møns Museum her:

Storegade 75

4780 Stege

Sjekk museets nettsted hvis du ønsker mer informasjon om utstillingene og Camønoen.

møns klint