Mols Bjerge

 

Mols Bjerge nasjonalpark er en variert attraksjon

Øst på Jylland er Mols Bjerge nasjonalpark et utfluktssted du absolutt ikke bør gå glipp av. I dette store området finner hele familien mange muligheter til å slappe av eller delta på forskjellige aktiviteter. Du vil oppdage mange ulike dyrearter og oppleve fascinerende natur i dette enorme landskapet.

Østjylland og Mols Bjerge nasjonalpark

Mols Bjerge nasjonalpark finner du øst på Jylland, på halvøyen Djursland. Området omfatter 180 km² av den sørlige halvøyen til Rønde. Rute A21, som går fra vest mot øst, tar deg rett til parken.

Oppdag høydepunktene

Mols Bjerge nasjonalpark har et fantastisk naturlandskap. Det er åsene som har gitt regionen navn, og de innbyr til lange gåturer eller kanskje en piknik i det grønne. Områdets nydelige flora er hjem til et like allsidig dyreliv. I disse deilige omgivelsene føler du deg nesten hensatt til tidligere tider. Barna begeistres av de livlige landsbyene og de spennende opplevelsene.

Troldeskoven i Mols Bjerge
©Foto af Kim Wyon
Nattehimlen over Mols Bjerge
©Foto af Ruslan Merzlyakov

Vakre tettsteder og herregårder

I Mols Bjerge finner du både sjarmerende småsteder og tradisjonelle herregårder. Bygningene fra fortiden er i dag hjemmene til kunsthåndverkere og kunstnere. Det lønner seg å besøke galleriene og håndverksstedene; her kan familien din av og til få titte over kunstnerens skulder. Ebeltoft er en meget pen, tradisjonell handelsby som tilhører nasjonalparken. I Adelsgade – som er byens hovedgate – får du oppleve den gamle bykjernen på kroppen. Gaten ender på markedsplassen.

Slottsruinen Kalø i Mols Bjerge nasjonalpark

Både du og ungene vil nok synes at de gamle ruinene er spennende, som for eksempel slottsruinen Kalø. Slottsruinene ligger ved den lengste middelalderveien i Danmark. Kast blikket mot murene som fortsatt står, så får dere et godt inntrykk av hvordan tidligere tiders slottsherrer levde her. Sammen med barna dine kan du kikke på ruinene og tenke på alle historiene som har funnet sted her.

Dyssen Poskær Stenhus

I Danmark finnes det fortsatt spor av bronsetiden. Et av disse er Porskær Stenhus i Mols Bjerge. Her handler det om den største megalittgraven, som stammer fra rundt 3300 f.Kr. Den enorme dekksteinen veier hele 11,5 tonn og er motstykket til dekksteinen på Grovlegård-dyssen. Denne andre dyssen ligger ca. to kilometer fra Poskær Stenhus. Når området Mols Bjerge ble kjøpt av Aarhus kommune på 1990-tallet, omfattet kjøpet også dyssen Poskær Stenhus.

Ofte stilte spørsmål om Mols Bjerge

Når åpner parken?

Mols Bjerge er altid åpen.

Hvor mye koster billetten til parken?

Parken er gratis å bevege seg i. Du kan imidlertid kjøpe billetter til ulike arrangementer.

Stjernehimmel
©Foto af Ruslan Merzlyakov
Severdigheter i Danmark: Nationalpark Mols Bjerge
©Foto af Bent Wiklund

Utendørs aktiviteter for både små og store

Den vakre naturen i Mols Bjerge innbyr virkelig til utendørs aktiviteter. Her kan dere vandre rundt i de solrike, tørre åsene på egenhånd eller bli med på en guidet tur. På vandringene med guide vil både du og familien din lære litt av hvert om regionens planter og dyr. De ulike vandre- og sykkelstiene går gjennom hele nasjonalparken og er godt merket, slik at du lett kan finne frem dit du vil og tilbake til bilen etterpå.

Østersjøkysten – enda mer moro og avveksling

Rett ved kysten finner du deilige badestrender, som naturligvis også er svært barnevennlige. Vannet er nemlig langgrunt, hvilket gjør de østre delene av Jylland til et populært reisemål i sommerferien. Kysten av Mols Bjerge egner seg dessuten utmerket til fiske, eller kanskje du heller vil ta med hele familien på seiltur? Veteranskipet Skødshoved legger til i Kalø Vig og legger dessuten ut fra Ebeltoft.

Fasit: Ren natur med spesielle aktiviteter

Mols Bjerge byr ikke bare på et idyllisk åslandskap, men også et par spennende opplevelser for deg og dine kjære. Her kan du nyte fotturer, sykkelturer og badeliv, i tillegg til stemningsfullt landsbyliv og usedvanlige inntrykk fra tidligere århundrer og årtusener.

Sommerdag ved Mols Bjerge
©Foto af Daniel Villadsen