Öland Djur & Nöjespark

Liker du best dyrehager eller fornøyelsesparker? Eller kanskje det er badeland som er aller best? I Ölands Djur & Nöjespark finner du alle disse tre attraksjonene på ett sted. Det er altså en fordel å sette av mer enn én dag til besøket på Ölands Djur & Nöjespark, slik at dere har tid til å prøve ut alle høydepunktene.

Dyreparken på Øland ble åpnet i 1974 og heter i dag Ölands Djur & Nöjespark. På godt norsk: både dyrehage og fornøyelsespark. Anlegget er en av de fem største parkene i Sverige og er delt inn i tre temaparker.

Du finner dyreparken her:

Parken ligger vest på Øland, omtrent en kilometer nord for Färjestaden, like ved tettstedet Möllstorp og kort vei fra Ølandsbroen. Her forbindes øyen med det svenske fastlandet og Kalmar. Rute 137 bringer deg rett ut på øyen og frem til skilting mot Ölands Djur & Nöjespark.

Det kan du opleve i Ölands Djur & Nöjespark

tiger i oland djur
Ölands Djur & Nöjespark

Et blikk tilbake

Boris Bravin var parkens grunnlegger. Tidlig på 1970-tallet, rett etter åpningen av Ølandsbroen, kjøpte Bravin en gård med en eiendom på omtrent 30 000 kvadratmeter. Her ble så dyrehagen åpnet under navnet «Ölands Djurpark». Byggingen av anlegget ble støttet av arkitekt Sören Rasmussen. Åpningen var virkelig en suksess: Dyrehagen hadde flere enn 8000 besøkende allerede på åpningsdagen. Helt fra starten av var grunnfilosofien å la parken vokse. Det skal annonseres noe nytt hvert år.

I 1977 ble Pajala-kvernen, en mølle fra Lappland bygget i 1758, gjenoppbygget i parken. Tidlig på 1980-tallet ble grunnsteinen til fornøyelsesparken lagt. Med en liten barnekarusell og berg- og dalbanen Gröna Lund, etablerte parken seg stadig mer også som en fritidspark. I 1987 ble dinosaurparken opprettet. Og som den tredje bruksmuligheten ble det på 1990-tallet i tillegg bygget et badeland. Nå ble anlegget også gitt navnet «Ölands Djur & Nöjespark» – dyrehagen var ikke lenger det eneste midtpunktet i tilbudet.

​​Tre parker i ett

En dyrehage, en fritidspark og et badeland på ett sted? Dette er en sjelden kombinasjon. Med inngang til Ölands Djur & Nöjespark kan dere besøke tre ulike parker på én dag.

Dyrehagen

Dyrehagen på Øland er så mye mer enn en zoologisk hage. Sammen med mange ulike organisasjoner og foreninger for dyrenes beskyttelse arbeider den aktivt for å motvirke utryddelsen av truede dyrearter. Dette gjøres ved å inkludere passende dyr i dyrehagen, sammen med stedlig engasjementet der dyrene lever. De er nesten utryddet på verdensbasis, men i Øland-dyrehagen ble det nylig født en tapir. Ölands Djurpark konsentrerer seg ikke bare om svenske dyrearter, men presenterer derimot dyr fra alle jordens kontinenter. Fra tigre, løver og sebraer til slanger, alligatorer, vaskebjørner og sjimpanser – her finner du alle dyrene som forventes av en zoologisk hage med besøkende fra hele verden. Barnens Zoo er anleggets husdyrhage, og her kan barna blir kjent med dyrene på nært hold.

Fritidshagen

Det går noe raskere for seg i fornøyelsesparken enn det gjør i dyrehagen. Stolkarusellen «Slänggungan» egner seg til barn i alle aldre. Denne klassiske attraksjonen får fortsatt adrenalinet til å pumpe, selv etter så mange år. Det går noe villere for seg på «Brake Dance». Her er det lett å miste kontrollen på hvilken retning du beveger deg i. Høyt opp i luften kommer du med «Samba Tower». Herfra kan også mindre barn få se parken ovenfra.

Badelandet

Vil du heller slappe av med en svømmetur i bassenget eller skli ned den kjappe vannsklien? Du kan gjøre begge i Ølands badeland. Seks sklier er tilgjengelige for nedfarten. Den ene er veldig rask, mens en annen er barnevennlig. Badelandet har også et stort uteområde. Dere vil sette særlig stor pris på anlegget på varme sommerdager. Du treffes av mye vannsprut på piratøyen «Black Pirate Island».

Fasit: Tre parker med én utflukt. Eller flere.

Det blir en ganske sporty utfordring å få med seg alt av Ölands Djur & Nöjespark på en enkelt dag. Besøket i dyrehagen, fritidsparken og badelandet kan gjerne fordeles over flere dager. Ölands Djur & Nöjespark gjør det mulig.

Ofte stillede spørgsmål om Ölands Djur & Nöjespark

Sverige