Råbjerg Mile

Råbjerg Mile er et naturfenomen som rett og slett må oppleves. Opplev nærkontakt med naturen, der det bare er den som råder. Gå en tur blant de bølgende sanddynene eller besøk den tilsandede kirken for å se konsekvensene av naturens krefter.

​​Den danske ørkenen

Den danske klimaet kan nok ikke helt sammenlignes med en ørken, men Råbjerg Mile blir ofte omtalt som «den danske ørken», og det er det en grunn til. Råbjerg Mile er nemlig et landskap bestående av sand og sanddyner, og det er Danmarks og Nord-Europas største vandreklit.

En spasertur i området på Råbjerg Mile er som terapi for både kropp og sjel. Tar man turen hit tidlig om morgenen, kan man virkelig nyte stillheten og roen. Når det er vind, kan man høre vislelyden fra sanden når den fyker over sanddynene. 

Det kan du oppleve ved Råbjerg Mile

Sandbanke
Hvide strækninger
©Foto af Kim Wyon

Landskap og geologi

Råbjerg Mile er et fredet naturområde, og her er det naturen som råder. Sanddynen beveger seg rundt 15 meter hvert år. Det vil si at veien til Skagen sannsynligvis vil være fullstendig dekket av sand om 100–200 år.

Områdene som dekkes av sand, dukker opp igjen når sanddynen beveger seg videre, og når sanden forsvinner helt, er landskapet preget av små innsjøer og heier. Områdene er fattige på vegetasjon, men etter hvert vender plantene og dyrelivet tilbake.   

Fra det høyeste punktet på sanddynen får du en fantastisk utsikt over landskapet ved Skagen.

Sanddynens historie

Det er ikke mange steder i Danmark man kan oppleve så sterke naturkrefter som i Råbjerg Mile. Sandflukten startet for alvor på 1500- til 1600-tallet, og de neste århundrene ble sogn etter sogn oppslukt av sanden. Sanddynen fikk bevege seg fritt og naturlig i mange århundrer, men på slutten av 1800-tallet begynte man å bekjempe sandflukten. Dette gjorde man ved å plante forskjellige planter, så man fikk bedre kontroll over hvor sanddynen vandret. I dag er sanddynen fredet, og nok en gang er det naturen som råder.

Ofte stilte spørsmål om Råbjerg Mile

Hvornår kan milen besøges?

Du kan besøke Råbjerg Mile når det passer deg. Milen er offentlig tilgjengelig hele året.

Hvor ligger milen?

Råbjerg Mile Vej

9990 Skagen

Hvad koster et besøg?

Milen er gratis å besøke.

Naturen ved Råbjerg Mile
©Foto af Kim Wyon
Solnedgang
©Foto af Niels Thye

Den tilsandede kirke

Du finner den tilsandede kirken i klittene ved Råbjerg Mile. Kirken ble stengt for bruk i 1795, da sanddynens bevegelse blokkerte veien opp til kirkebygget. I dag er kirken en ikonisk attraksjon i Råbjerg Mile, og den besøkes av mange turister hvert år. I løpet av sommerperioden er det mulig å gå opp i det gamle kirketårnet og se på den flotte utsikten over det omkringliggende landskapet.

Sand over alt
©Foto af Mette Johnsen