Randers Regnskov

Randers Regnskov under tre kupler midt i byen Randers

Randers Regnskov er en innendørs dyrehage som ligger midt i byen Randers i Østjylland. Helt spesifikt ligger dyrehagen mellom byen og Gudenåen.

Randers ligger knapt 40 kilometer, altså i overkant av en halvtimes reise med bil eller tog, nord for Aarhus, som er Danmarks nest største by og Jyllands største.

Med bil når du Aarhus via Europavei 45, Danmarks viktigste nord-sør-forbindelse, som strekker seg fra Alta i nord helt ned til spissen av Italia i sør. Fra Hirtshals kjører du til Randers Regnskov på nokså nøyaktig halvannen time, og fra Aarhus på ca. 30 minutter. Med toget tar turen fra Hirtshals 3–4 timer, avhengig av når på døgnet man tar toget. Toget fra Aarhus tar ganske nøyaktig 1 time.

Man kan selvfølgelig også fly inn til Aarhus, og så skaffe seg en leiebil eller ta toget. 

Besøk regnskogen fra tre kontinenter

Det er ikke en tilfeldighet at dyrehagen Randers Regnskov er en av Danmarks største turistattraksjoner. Den består av tre glasskupler i ulike størrelser, og hver av disse inneholder regnskogens flora og fauna for et separat kontinent: Sør-Amerika, Asia og Afrika.

Stierne i Regnskoven

Opplev 250 dyrearter tett på kroppen

I de tre jungelkuplene vil du se og oppleve et overveldende mangfold av autentiske tropeklima. I disse frodige regnskogene bor det mer enn 250 forskjellige eksotiske og sjeldne dyrearter fra hele verden. Du kan bevege deg til dels fritt mellom 350 ulike tropiske, delvis enorme planter, som for eksempel kjempelianer, trær med høye overflaterøtter samt tordnende vannfall.

Du kan her oppleve at noen av dyrene kommer veldig nærme. Vær imidlertid oppmerksom på at det ikke er tillatt å berøre eller mate dyrene.

Hele dyrehagen er inndelt i fem områder, og akvariet, Afrika-grotten, slangetempelet, skallegrotten og husdyrparken er også en del av dette. Hver av kuplene tilbyr et enestående utsiktspunkt for å få god oversikt over terrenget.

Husdyrparken har dyr som kan berøres

De som gjerne vil klappe dyrene kan gjøre dette i husdyrparken, hvor geiter og kaniner tar imot kosen med glede. Her kan ungene virkelig få leve ut sine klappe- og kosebehov.

Afrika-kuppelen

Afrika-kuppelen er, med sitt areal på 500 kvadratmeter og 12 meters høyde, den minste av de tre glasskuplene. Pelsaper, rødmagede lemurer, ibiser og et utall av fargesprakende fugler, som for eksempel veverfugler, boltrer seg her. Hvis du retter blikket oppover, kan du kanskje få øye på et av de flotte redene deres.

Lemurene viser seg ikke helt sjelden frem for dyrehagens gjester, men det er da svært viktig at man ikke gjør dem nervøse. Ellers kan de vifte den lange halen sin foran ansiktet ditt, som de har dekket i et illeluktende sekret.

Afrikanske bladaper får relativt ofte lyst til å erte folk. De stikker ut tungen sin, stirrer på deg eller lager grimaser. Det er slik de kommuniserer: med ansiktsuttrykk, akkurat som mennesker.

Ikke glem å se deg for på veien, så du ikke snubler i en skilpadde eller tråkker på en kjempesnegle. En av elvene kan man bare komme seg over ved å hoppe fra stein til stein.

Asia-kuppelen

Asia-kuppelen er, med sitt areal på 700 kvadratmeter og 14 meters høyde, den nest største glasskuppelen. Takket være dens vakre relieffer og kjempedigre statuer, minner den om tempelruinene ved Angkor i Kambodsja, som overslynges av frodig regnskog.

Her bor det flygehunder, gibboner, mange forskjellige fugler samt verdens minste oter midt mellom bananpalmer, kvelerfiken, konglepalmer, kaffe- og kakaotrær, diverse typer orkideer og mye mer. Dessuten finnes det også en mengde sommerfugler her, og hvis man tar seg tid til å kikke under buskene, vil man finne utallige små asiatiske urter.

Lytt til gibbonapenes sang og lyden fra fossefallene, og hold utkikk etter komodovaranen, verdens største og mest beryktede øgle. Denne dreper med et bitt som inneholder en blanding av gift og bakterier, hvorpå offeret dør relativt sakte.

Soeko i Randers Regnskov
Nysgerrige dyr

Sør-Amerika-kuppelen

Denne kuppelen er, med sitt areal på 2000 kvadratmeter og 25 meters høyde, den største av glasskuplene. Den byr på en eventyrlig verden av grotter og templer, Danmarks største foss, hengebroer, en kopi av et Maya-soltempel samt en overvokst trehytte, hvor du finner en hemmelighetsfull jungelprofessor.

Det rike dyrelivet byr på alle slags fascinerende ting, som den egne krokodilleinnhegningen og rariteter som f.eks. den lille, flittige bladskjærermauren.

I en innsjø bor det pirajaer og andre fisker, og den store, vennlige sjøkuen. På veien treffer de besøkende på frekke aper, som springtamarinen, halsbåndpekari samt tallrike sangfugler, enkelte araer og fargerike sommerfugler, som beveger seg helt fritt inni kuppelen.

De som er på utkikk etter dovendyret må være litt av en skattejeger, siden det er svært vanskelig å se dem i den frodige jungelen.

Høydepunkter: Afrika-grotten, slangetempelet, hodeskallegrotten og akvariet

I tillegg til de tre store kuplene, byr denne tropiske dyrehagen på noen mindre områder som spesielle høydepunkter, nemlig Afrika-grotten, slangetempelet og hodeskallegrotten.

Afrika-grotten

Afrika-grotten er en hule hvor du kan oppleve blant annet flaggermus, jordsvin og gambiske hamsterrotter.

Slangetempelet

De spesielt modige våger seg selvfølgelig inn i slangetempelet, hvor det hovedsakelig finnes boaslanger, de fleste under tre meter lange, tropiske huggormer og pytonslanger som kan ses på virkelig kort hold. Det er bare tigerpytonslangene som ikke kan bevege seg fritt. Slangetempelet bebos også av freidige dvergmungoer, tallrike padder og vevermaur med kunstferdige maurtuer. I et tjern bor det skarpskytende skytterfisker.

Hodeskallegrotten

I denne underjordiske grotten, som er inspirert av Talgua-grotten i Honduras, med en kulisse skapt av 100 hodeskaller og knokler, kan du gå på oppdagelsesferd og treffe på svære anakondaer, amazontreboaer, fugleedderkopper og hundrevis av kakerlakker, mens tallrike flaggermus suser gjennom luften.

Akvariet

I saltvannsakvariet Sirenen dykker du ned under havoverflaten på en dansk fregatt som sank ved Dansk Vestindia i det 18. århundre, slentrer gjennom skipet og ser utover mot korallrevet med fargerike fisker, sjøanemoner, giftige dragefisker og mange andre fantastiske skapninger i de vakreste former og farger.

Fasit: Et besøk hos Randers Regnskov er så godt som et must

De som ikke besøker denne regnskogparken går glipp av noen helt spesielle opplevelser. Og ikke bare opplevelsene, men alle de utrolige inntrykkene man sitter igjen med etter å ha tilbragt dagen her. Nærheten til dyrene fra andre kontinenter, de eksotiske inntrykkene fra den yppige planteverdenen, intensiteten av farger og lyder samt de mange forskjellige følelsene som man opplever med en frekk ape, når en slange plutselig dukker opp eller fordi en papegøye flyr forbi – alt dette er opplevelser og inntrykk som virkelig sitter i, og som spesielt barna vil ta til seg.