Skagens Museum

De fleste kjenner til det berømte maleriet av P.S. Krøyer som skildrer to kvinner kledd i hvitt som spaserer en sommerkveld ved vannet i Skagen. Fordyp deg i historien til de berømte Skagen-malerne og se de flotte tegningene, skulpturene og maleriene på Skagen Museum.

Lyset ved Skagen

Helt nord, på toppen av Jylland, ligger byen Skagen, som på slutten av 1800-tallet var hjemmet til en gruppe kunstnere som lot seg fascinere av det særegne lyset i området.

Med sine vakre, gule hus, hvite sandstrender og den spesielle følelsen av å stå der Danmark slutter og to hav møtes, er det ikke vanskelig å forstå hvorfor Skagen ble et samlingssted for malerne bak noen av Danmarks mest berømte kunstverk.

Det kan du opleve på Skagens Museum

Skagens Museum set udefra
©Foto af Skagens Museum
Udstilling på Skagens Museum
©Foto af Skagens Museum

Utstillinger på Skagens Kunstmuseer

Skagens Museum stiller ut maleriene til flere av de mest kjente Skagen-malerne, blant annet P.S. og Marie Krøyer, Christian Krohg, Holger Drachmann, Lauritz Tuxen og ekteparet Michael og Anna Ancher. Mange av verkene hang opprinnelig på Brøndums Hotel, hvor mange av malerne bodde under oppholdene sine i Skagen og som var eid av tidligere nevnte Anna Anchers far.

I tillegg finnes det spesialutstillinger på museet som fokuserer på individuelle kunstnere, deres fascinasjon for et bestemt motiv eller alternative tilnærminger til kunst og måter å nyte den på. Utstillingen Ophængt fra 2016 bestod av en gammeldags salonghengning som var måten å vise verkene på i gamle dager, mens utstillingen Mesterværker fra sommeren 2019 inneholdt noen av P.S. Krøyers mest kritikerroste portrettmalerier.

Reis tilbake til 1935

Besøk Anna og Michael Anchers hjem fra 1935 og få et glimt av hverdagen til et av Danmarks mest berømte kunstnerpar. Huset er bevart slik det var i 1935 da Anna døde åtte år etter mannen sin og viser et personlig hjem med et lokalt preg fylt med minner fra utenlandsreiser og gaver fra venner, kongefamilien og internasjonale kjendiser. På veggene henger omkring 250 verk laget av familien selv, i tillegg til verk av danske, norske, svenske, tyske, engelske og nederlandske kunstnere.

Dere kan også besøke Holger Drachmanns hjem som har vært åpent for publikum siden 1911. Her er både møbler og personlige gjenstander bevart. Drachmann var journalist, forfatter og maler, og på veggene i hjemmet henger 150 tegninger og malerier, for det meste av Drachmann selv, som bodde i huset fra 1902 til 1908.

Ofte stilte spørsmål om Skagens Museum

Når åpner museet?

Åpningstiderne varierer. Se mer her.

Hvor ligger museet?

Brøndumsvej 4

9990 Skagen

Besøg på Skagens Museum
©Foto af Skagens Museum
P.S. Krøyers udstilling på Skagens Museum
©Foto af Skagens Museum

En opplevelse også for de minste

På Skagen Museum kan barna gå på billedjakt der de må finne spor gjemt på museet, svare på spørsmål og tegne. Jakten avsluttes når de leverer inn oppdraget sitt i resepsjonen, der de kan vinne en premie etter at dommerne bedømmer innleveringen deres. I sommer-, høst- og vinterferien tilbys det dessuten malerskole til barna som besøker museet.

Hva med en pust i bakken med et kunstnerisk preg?

Med alle aktivitetene og de mange inntrykkene Skagens Museum tilbyr, kan det være nødvendig med en pust i bakken. I sommermånedene er de to caféene Museumscaféen Brøndums Havehus og Anchers Café & Butik åpne. Her kan dere hvile beina mens dere koser dere med kaffe, hjemmelaget kake og is.

Skagens natur