Sollidens Slott

Solliden ble bygget i 1906 som nytt slott etter at Borgholm slott brant ned til grunnen. Dessverre kan man ikke komme inn på slottet, og det er derfor opprettet et utstillingsområde ved slottets inngang. Den flotte slottsparken er også en fryd for interesserte besøkende.

Solliden slott er fra yngre tider. Det ble, på dronning Victorias oppfordring, bygget i 1906 på området hvor det tidligere Borgholm slott hadde stått.

Her finner du Solliden slott

På den svenske øyen Øland, ikke langt fra Borgholm, finner du Solliden slott. Du finner slottet nordvest på øyen, nord for tettstedet Borgehage og nordvest for Tryggestad. Ta hovedvei 136 når du vil besøke slottet.

En kongelig villa

Det tok nesten 100 år fra Borgholm slott brant ned i 1806 til den nye, kongelige villaen ble bygget på samme sted. Dronning Victoria ga startskuddet i 1903, og etter bare tre års byggetid stod det nye, flotte Solliden slott klart i Borgholm. Slottet ble modellert etter Villa San Michele på den italienske øyen Capri, og her bodde forfatteren Axel Munthe, som var en venn av dronningen.

Det lille slottet består av ulike, litt forskjøvne bygningsdeler, som til sammen danner en nesten kubisk form. Små søyler på dobbel- og trippelvinduene og en søylegang på vestsiden er slottets eneste ornamenter. Slottet var dronningens personlige landvilla og hadde ingen representasjonsoppgaver.

Have

Kan man komme inn på Solliden slott?

Det korte svaret er: Nei, dessverre ikke. Slottet tilhører for øyeblikket den regjerende svenske kongen Carl CVI Gustaf. Det bebos først og fremst i sommermånedene, og bursdagen til tronfølgeren, kronprinsesse Victoria, feires alltid her.

Et blikk på hageanlegget

Parken rundt slottet er imidlertid åpen for omvisning for alle interesserte turister. Solliden slott ligger rett på grensen mellom de to klimasonene på Øland. Østkysten og øyens rygg er tørr og næringsfattig, mens vestsiden har et mildt klima med svært fruktbar jord. Hovedinngangen til Solliden slott ligger dessuten rett nedenfor et ufruktbart steppelandskap og virker derfor, med sine vannfontener og grønne vekster, som en grønn oase i ørkenen.

Hva har slottsparken å by på?

Slottshagen er inndelt i ulike områder, og her kan man beundre dusinvis av ulike rosesorter i hele den velpleide parken. Like ved villaen ligger det en italiensk hage pyntet med bøkehekker og buksbom. Den såkalte lekestuen ble i tidligere tider bebodd av gartneren og familien, men er nå overvokst med klatreplanter. Fra lekestuen kan man vandre videre inn i den engelske hagen, med dens høye trær og brede plener. Etter en kaskade, som kongen fikk i gave fra det svenske parlamentet, kommer du til den hollandske hagen med dens marmorskulpturer. Disse var også en gave. Gaven ble gitt av den nederlandske dronningen Wilhelmina til hennes venninne Victoria i 1922.

Utstillingen

Inngang til slottsparken krever billett, som kan kjøpes i inngangsbygget. Denne bygningen ble bygget på samme tid som selve slottet. Her kan man kjøpe seg suvenirer og titte på en stadig skiftende utstilling om slottet og dets beboere.

Kaffestop
©Foto af Sollidens Slott
Blomster ved slottet
©Foto af Sollidens Slott

Bortenfor slottsparken

Like ved siden av slottsparken begynner Ølands alvaret. Her kan du også beundre Sollidens forganger, nemlig ruinen av Borgholm slott fra det 17. århundre. Etter en brann i det 19. århundre måtte slottet forlates..

Fasit: Slottsparken er et fantastisk syn

Ja, det er jo litt dumt at man ikke får en guidet tur gjennom slottet. Men et besøk i slottsparken gir deg, sammen med utstillingen i inngangsbygget, noen interessante og avslappende timer. Bruk litt tid i hver av de ulike hageområdene, så får du en nesten kongelig utflukt.

©Foto af Sollidens Slott