Spennende opplevelser i Mønsted Kalkgruve

Stig ned i underjordiske gruveganger og lær deg historien til kalkhulene i Mønsted Kalkgruve. En guidet tur varer i omtrent to timer. Ved en temperatur på 8 grader Celsius vandrer du, ikledd en varm jakke, gjennom høye huleganger og små tunneler i en samlet lengde på 60 kilometer.

Mønsted Kalkgruve er alltid vel verdt et besøk. Utforsk underjordiske gruveganger med familien din og bli bedre kjent med kalkhulenes historie. Gruven er et flott sted for oppdagelsesturer, samtidig som den utgjør et viktig tilholdssted for flaggermus om vinteren. Kulturhistorie, miljøvern og geologi kommer her sammen og byr besøkende i alle aldersgrupper på usedvanlige opplevelser.

Mønsted Kalkgruve på Jylland

Mønsted Kalkgruve finner du på Jylland ved A16 mellom Holstebro og Viborg. Fra Aarhus kommer du lettest til kalkverket via rute 26, som gir deg tilgang til A16. Fra Skive tar du A34.

Bli kjent med høydepunktene

Mønsted Kalkgruve er ikke bare en severdighet for barna. Ta deg god tid til besøket ditt, da du vil være i gruven i minst 2 timer. I gruvegangene blir det aldri varmere enn 8 grader, så ta med deg en varm jakke. Hvis du og familien din ikke har lyst til å vandre gjennom gruven alene, kan dere bli med på en guidet tur, så lærer dere også mer om både de historiske fakta og flaggermusene som bor i gruven. Det finnes også enkelte særegenheter som man bør se og oppleve.

Grotterne
©Foto af John Sommer

Labyrinten i gruven

Fra inngangen i Mønsted Kalkgruve går du ned i kalkberget og inn i det gamle gruvesystemet. Store huleganger og trange tunneler venter på deg. Samlet sett er de underjordiske gangene hele 60 km lange. Omtrent 2 km av gangene har elektrisk belysning. På enkelte steder kan selv barna knapt nok stå oppreist, mens andre deler er høye som kirkespir. I Nonbos-gruven ble det arbeidet i det 19. århundre, og herfra kommer tar de dypere gangene deg til to underjordiske innsjøer. Ved den største innsjøen venter det deg et multimedieshow.

Spennende for barn: Kjøring med gruvetoget

Fra midten av mai til midten av august, går gruvetoget fra kalkverket og forbi klipper, steinbrudd og kalksøyler. Du ser underjordiske bekker og innsjøer. I løpet av turen får du et godt inntrykk av tidligere tiders dagbrudd. Gruvetogets endestasjon er den store innsjøen med kinoen.

Bergverksmuseet er interessant for de nysgjerrige

På bergverksmuseet lærer du mye forskjellig om historien til bergverket, som fortsatt var i drift helt frem til 1980. I dag er kalkverket et viktig industrihistorisk eksempel i Danmark. På museet vises det videoer om kalkbrudd, og du kan oppleve en utstilling om flaggermus.

Multimedieshow dypt nede i kalkgruven

I gruvekinoen ved den store, underjordiske innsjøen finnes det rundt 70 sitteplasser. Ta plass og nyt showet. Projektøren viser bildet rett på den rue veggen. Surroundlyd og speilbildene i innsjøen skaper en enda mer intens atmosfære.

I mørket

Spesielle aktiviteter for barn og voksne

I Mønsted Kalkgruve skjer det spennende aktiviteter. Kanskje vil du være med på en flaggermus-safari? Utstillingen av kunst og kunsthåndverk får en helt usedvanlig karakter i disse omgivelsene. Om høsten finnes det en spesiell attraksjon: Rundt Halloween-tider kan barn og deres foreldre skjære ut gresskar og pynte opp i gruvegangene.

Fasit: Familievennlig program gjennom hele året

Mønsted Kalkgruve egner seg til besøk i alle årstider og av alle aldersgrupper. Her er det mye å oppleve, fra interessant bakgrunnsinformasjon om bergverkets historie til guidede flaggermusturer. Særlig for barna byr spesialbegivenheten på et flott program.

Bygninger ved kalkgruberne