Stevns Klint

Stevns Klint er et helt unikt sted og har siden 2014 vært oppført på UNESCOs verdensarvliste, noe som betyr at området er av stor betydning for både nåværende og fremtidige generasjoner.

Området forteller om flere historiske hendelser: asteroiden som traff jorden for mer enn 66 millioner år siden og ble begynnelsen på livet slik vi kjenner det i dag, og om den kalde krigen, der Stevns Klint hadde en strategisk beliggenhet i forbindelse med land som var en del av Warszawapakten.

Om dere vil lære mer om området under besøket, bør dere besøke Stevns Fyrcenter og Geomuseum Faxe. Ved siden av Geomuseum Faxe ligger også Faxe Kalkbrud, hvor dere helt sikkert vil få øye på fossiler. I 2022 åpner enda et museum om verdensarven i Boesdal Kalkbrud.

Det kan du oppleve på Stevns Klint

Roklub foran Stevns Klint
©Stevns Kommune
Rute til Stevns Klint
©Stevns Kommune

Fiskeleret gjør Stevns Klint til en unik plass

Stevns Klint forteller historien om asteroiden som resulterte i utryddelsen av dinosaurene og starten på pattedyrene. Men hvordan kan et område gjøre det? Svaret på det spørsmålet er Fiskeleret. Fiskeleret er et 5–10 cm tykt leirlag som oppstod i årene etter at en gigantisk asteroide traff det vi i dag kjenner som Mexico.

Da meteoren med en diameter på 10 km traff bakken, ble jorda innhyllet i en mørk sky som drepte mer enn 50 % av dyre- og plantelivet som eksisterte for mer enn 66 millioner år siden. Støvet som var i atmosfæren etter eksplosjonen, drysset sakte ned på jordoverflaten og la seg på toppen av de mange meterne med døde alger som utgjorde jordens krittbunn. På toppen av støvlaget la de mange dyreskjelettene seg oppå hverandre og dannet et øvre lag med kritt. Det tynne laget med støv utgjør Fiskeleret, som er fullt av informasjon om hvordan jordens økosystemer så ut da meteoren traff jorden, og om supervulkanene som gjorde livet vanskelig for dyrene og plantene på den tiden.

Selv om det kan være interessant å komme veldig nær Fiskeleret, er det for farlig på grunn av risikoen for å falle ned fra klippen. Dere kan se området med kikkert fra utsiktspunktet Gammel Højerup Kirke, eller dere kan ta en titt fra stranden nedenfor.

Bidra til å ta vare på Stevns Klint

Når dere besøker Stevns Klint, er det noen få veldig enkle og viktige regler for hvordan dere må ferdes i området. Reglene er til for å ta vare på både dere og området. På et område som står på listen over verdens kultur- og naturarv, er man forpliktet til å sikre bærekraftig turisme som bevarer området. Følgende regler skal derfor overholdes:

  • Det er ikke lov å fly med noen form for drone, da det skremmer dyrelivet – inkludert vandrefalken som hekker ved Stevns Klint.
  • Det er ikke lov å sykle på Trampestien, da den ligger altfor nærme klippekanten. Dessuten er det bedre for naturen om dere tar turen til fots.
  • Det er lov å samle fossiler ved Stevns klint, men det er ikke tillatt å hakke i klippen (bare i de falne blokkene), pille i Fiskeleret eller bruke verktøy ved Højerup.
  • Hold hunden i bånd av hensyn til de andre gjestene og de ville dyrene.

Ofte stilte spørsmål om Stevns Klint

Hvor ligger museet?

Det er flere museer på Stevns Kling; Stevns Fyrcenter, Geomuseum Faxe og i 2022 åpner et museum ved Boesdal Kalkbrud

les mer på hjemmesiden

Hvor ligger Stevns Klint?

Du kan besøke Stevns Klint fra mange steder. Det enkleste er å utforske nettsiden deres og finne ut hvilket sted som passer dine behov.

Udsigt over Stevns Klint
©Stevns Kommune
Pause ved Stevns Klint
©Stevns Kommune
Vandreture ved Stevns Klint
©Foto af Michael Stub - Kilde: Stevns Kommune