Strandingsmuseum St. George i Thorsminde

Opplev verdenshistorie på vestkysten. Et besøk til Strandingsmuseet St. George i Thorsminde er en opplevelse for alle sanser og for hele familien.

Helt ute på vestkysten i den lille fiskerbyen Thorsminde finner du Strandingsmuseum St George. Våren 2017 gjenåpnet museet i nye bygninger med flotte interaktive utstillinger, som siden har begeistret både museumsgjester og anmeldere.

Museets fantastiske beliggenhet ved kysten, den prisbelønnede arkitekturen og den engasjerende formidlingen har til sammen resultert i at Strandingsmuseum St. George har blitt nominert til den prestisjefylte prisen European Museum of the Year 2019.

Det kan du oppleve ved Strandingsmuseum St. George 

Spændende aktivitet
©Foto af Strandingsmuseum St. George

Strandingenes kyst

På Strandingsmuseum St. George formidles det spennende og dramatiske historier om de mange skipene som har forlist langs den jyske vestkysten, og hvorfor denne kysten tidligere var så fryktet av sjøfolk.

Du kan også høre om kystbefolkningens håndtering av de voldsomme begivenhetene og deres møte med strandede sjøfolk fra hele verden. Det er sterke fortellinger om liv, død og heltemot, men også om medmenneskelighet, omsorg og kjærlighet.

Den verste strandingskatastrofen

Noe av det mest interessante er fortellingen om en av verdens største strandingskatastrofer, som skjedde utenfor Thorsminde i julen 1811. Da strandet de to engelske linjeskipene HMS St. George og HMS Defence under en orkan, og nærmere 1400 sjøfolk druknet. Kun 17 sjømenn kom seg i land i livet.

Den stemningsfulle utstillingen følger de to skipene på deres siste, skjebnesvangre reiser, og på banjerdekket får du et nært innblikk i livet ombord, fortalt gjennom hundrevis av gjenstander som dykkere klarte å berge fra vrakene. Denne unike samlingen finnes det ikke maken til i verden.

Helt enestående er også det originale roret fra St. George, som med sine nærmere 12 meter gir deg en god forståelse av hvor stort skipet faktisk var. Roret henger i tårnet, og det er mulig å ta på det. Fra øverst i tårnrommet har du også en fantastisk utsikt over havet og fjorden.

Ofte stilte spørsmål om Strandings-museum St. George

Udstilling på Strandingsmuseum St. George
©Foto af Strandingsmuseum St. George
Udforskning for alle aldre
©Foto af Strandingsmuseum St. George

Gå på oppdagelsesferd

Museets utstillinger oppfordrer gjester i alle aldre til å gå på oppdagelsesferd, lytte til fortellingene, se filmene og prøve seg på de interaktive spillene. Barna kan også kle seg ut som engelske sjømenn fra 1811, utforske skuffer og skap, dykke ned i det marinarkeologiske universet med lommelykt og leke på havets bunn.

Barna kan dessuten boltre seg utendørs, der det finnes en maritim lekeplass for de minste.

I 2019 kan museumsgjestene dessuten besøke særutstillingen Havfald, som fokuserer på den omfattende plastforurensningen i verdenshavene.

Du kan lese mer om Strandingsmuseum St. George samt museets åpningstider og priser her.

Skib på museet
©Foto af Strandingsmuseum St. George