Borgholms Slott

I starten var det et befestet tårn. Borgholm slott ble bygget i det 12. århundre og ble til en borgruin etter en brann på 1800-tallet. Det er allikevel et interessant utfluktssted.

Borgholm slott ligger her

Du finner Borgholm slott på vestsiden av øyen Øland. Og bare noen minutters gange unna ligger Solliden slott, som ble bygget i stedet for Borgholm slott. Hvis du kjører via rute 136, vil du snart se skiltene som viser vei mot slottet.

Fra befestet tårn til ruin

I det 12. århundre ble det bygget et befestet tårn på Borgholm. Under krigen mellom Sverige og Danmark ble dette tårnet stadig mer betydningsfullt, noe som er årsaken til at det befestede tårnet, gjennom stadige utbygginger, ble til et stolt slott.

Det kan du oppleve på Borgholm Slot

Borgholm Slott
Borgholm Slott i Sverige

Utbyggingene

Vi har Johann III å takke for at anlegget under renessansen ble bygget ut til et befestet slott med flere fløyer. Byggherren Nicodemus Tessin (den eldre) gjorde slottet om til et severdig barokkanlegg i det 17. århundre. Bygningsdelen som frem til da hadde stått alene, ble samlet under ett tak og forent som fire store fløyer. Hjørnetårnene fikk kuppelformede tak. Enkelte av disse byggearbeidene ble aldri fullført. Selv om sør- og østfløyene fikk sine tak, ble de aldri bygget ut. Det befestede tårnet ble etterhvert gjenoppbygget.

I det 18. århundre

Når grensen til Danmark så flyttet seg fra sørlige Sverige til sørkysten av den skandinaviske halvøyen, mistet slottet sin militære betydning. Det ble bygget mer moderne slott i Stockholm. Dette førte til at Borgholm slott forfalt. I 1722 fant den siste gudstjenesten sted i slottskapellet. I 1803 ble byggverket hovedkvarter for en klesfabrikant.

Borgruinen

En kraftig brann i 1804 brant imidlertid det tidligere stolte slottet ned til grunnmuren. Ruinen er fortsatt bevart, og besøkende kan se seg om på de ulike nivåene. Den tidligere festsalen er lett gjenkjennelig. Romrekkene går gjennom enfilader, og trappehuset står også fortsatt.

Museet

Ruinene av slottet brukes i dag som museum. Museet omhandler naturligvis først og fremst historien til Borgholm slott. Her kan du lære mer om krigen mellom Danmark og Sverige, og om livet på slottet. 

tårnet på borgholm slott
ruin på borgholm slott

Teater og musikk

Borgholm slott har også etablert seg som et meget populært arrangementssted, og brukes som bakgrunnslandskap for konserter og teaterforestillinger. Det avholdes kulturelle arrangementer i den indre slottsgården flere ganger i året. Den svenske popgruppen Roxette viste ulike videoklipp på slottsmurene.

Fasit: En borgruin som forteller historier

Takket være utstillingen rundt om i slottslandskapet trenger du ikke å beundre språkløse ruiner. Du kan glede deg over et levende blikk inn i historien til det tidligere så stolte slottet Borgholm. Hvis du er interessert i krigen mellom Sverige og Danmark, vil et besøk på Borgholm slott bli som en levende historietime.

Slottet Borgholm