Langelandsfortet – museet Langelandsfort

Langelandsfortet spilte en viktig rolle i overvåkingen av Østersjøen under den kalde krigen. I dag er bygningen et museum. Et av tyngdepunktene for utstillingen er også nettopp den kalde krigen. Museet har litt av hvert å by på, enten det gjelder mineryddere eller U-båter.

Under den kalde krigen var det Langelandsfortet som skulle overvåke Østersjøen. Etter at den kalde krigen var over, ble Langelandsfortet bygget om til et museum. I dag er Langelandsfortet en avdeling av Langeland museum.

Og hvor ligger så Langelandsfortet?

Langt mot sør og vest for Bagenkop finner du Langelandsfortet. Kjør via rute 305 forbi Tryggelev og Magleby Sogn, så kan du knapt gå glipp av museet om den kalde krigen.

Den kalde krigen som museum

Den lengste krigen i det 20. århundre var den kalde krigen. Det er nettopp denne urolige tiden med atomavskrekking mellom den vestlige verden og Sovjetunionen Langelandsfortet omhandler. Langelandsfortet hadde, fra 1953 til 1989, oppgaven med å overvåke Østersjøen. Også den militære kommando for denne regionen var stasjonert på Langelandsfortet. Ved slutten av den kalde krigen i 1993, ble Langelandsfortet et museum.

Fly på fortet
©Foto af Koldkrigsmuseet Langelandsfortet

Om U-båter og mineryddere

Som tidligere militært kommandopunkt har Langelandsfortet mange autentiske historier å fortelle. I museet kan du se minerydderen Asko og bli kjent med U-båten Springeren fra 1965. Begge disse militærmaskinene var fortsatt i drift i den danske marine frem til 2004. Er du mest interessert i militærfly? Også det polske Mig 23 og den danske Draken tilhører utstillingen på Langelandsfortet.

Kanonoppstillingen

De store kanonene som er integrert i utstillingen tar seg også imponerende ut. For barn er det spesielt gøy å klatre gjennom de trange mannskapsrommene for å ta seg en titt på lagerrommet for granater.

Fuglereservatet

Det går litt mindre militært for seg på fuglereservatet. I myrlandskapet treffer du på en relativt nyplantet skog, som også egner seg som rasteplass for en eventuell piknik. Det er også bygget en restaurant her. Hvis du kommer på riktig årstid og er stille og tålmodig, kan du også oppleve et fargerikt fugleliv her. Langelandsfortet er altså ikke kun et flott utfluktssted for de som liker gamle militærmaskiner.

Ofte stilte spørsmål om Langelandsfortet

Panorama af ubåden på museet
©Foto af Koldkrigsmuseet Langelandsfortet
Trabi på museet
©Foto af Koldkrigsmuseet Langelandsfortet

Fasit: Langelandsfortet – ikke bare interessant for militærentusiaster

En utstilling om den kalde krigen maner til ettertanke: Skaper avskrekking fred? Hvorfor ble den kalde krigen avsluttet så raskt og plutselig? Gamle militærmaskiner vekker ikke bare interessen hos små gutter. De som ikke interesserer seg for gammelt militærutstyr, finner et avslappende motstykke til militærutstillingen i fuglereservatet på samme sted.

Missiler på Langelandsfortet
©Foto af Koldkrigsmuseet Langelandsfortet