Müritz nasjonalpark

Müritz nasjonalpark ligger i den sørlige delen av Mecklenburg-Vorpommern og er den største av Tysklands 16 nasjonalparker med skog. Nasjonalparken dekker et område som tilsvarer byen München, og verner om det karakteristiske mecklenburgske landskapet med skoger og innsjøer.

 

Nasjonalparkens fakta og historie

Müritz nasjonalpark ble grunnlagt på det siste ministermøtet i DDR, der det ble besluttet å åpne fem nasjonalparker, seks biosfærereservater og tre naturparker. Vedtaket trådte i kraft 1. oktober 1990, og denne dagen anses som dagen da nasjonalparken ble grunnlagt.

Tre fjerdedeler av nasjonalparken består av furuskog, mens omtrent én tiendedel av parken er dekket av vann. Det er 107 innsjøer i nasjonalparken og flere mindre våtmarker. Dessuten finnes det over 400 myrer i parken, som er mellom 0,5 og 5 km2 store.

Ting å gjøre i Müritz nasjonalpark

 

Ræv

Dyrene i Müritz nasjonalpark

De forskjellige naturområdene i parken er hjem til mange spennende dyr, planter, fisker og insekter. I nasjonalparken kan dere møte på 56 forskjellige slags pattedyr, blant annet rev, dådyr og hjort. Er dere heldige får dere skimte en havørn fly forbi eller en av de andre 221 fugleartene som lever i området. I våtmarkene finnes det 12 forskjellige typer padder og 33 forskjellige typer fisk. Dyrene lever i vakker natur, med over 1000 forskjellige planter.

Hva gjør du når du møter på dyr?

Hvordan skal du forholde deg til dyrene i Müritz nasjonalpark? Vi har samlet de viktigste retningslinjene for adferd i parken fra parkens egen hjemmeside nedenfor.

Retningslinjer for generell adferd i parken:

  • Behandle dyrene med respekt.
  • Hold avstand.
  • Bevar roen.
  • Vær oppmerksom på advarselsskiltene.
  • Hunder må alltid gå i bånd, da de oppfattes som en fare av de ville dyrene.

Retningslinjer for når du møter på dyr:

  • Vær stille, unngå brå bevegelser og trekk deg stille og rolig tilbake.
  • Sørg for at dyret har et sted det kan trekke seg tilbake til.
  • Hvis dyret ikke trekker seg tilbake, må du gjøre deg større og heve stemmen (f.eks. ved møte med ulv).
  • Mat aldri ville dyr.

Les mer om reglene for opphold i nasjonalparken.

Opplevelser i nasjonalparken

Det er mulig å oppleve Müritz nasjonalpark både til vanns og til lands. Dere kan padle i kajakk eller kano i en av innsjøene i parken eller benytte dere av det store nettverket at sykkel- og turstier for å oppleve alt nasjonalparken har å by på. Underveis vil dere se utsiktstårn, utsiktsplattformer og spennende naturopplevelsesstier.

Det finnes flere informasjonspunkter rundt omkring i parken. På Nationalpark-Information Federow kan dere finne informasjon om parken og leie sykler. Dere kan se fiskeørner, kjøpe suvenirer i nasjonalparkens butikk eller bli med på guidede turer fots eller på sykkel. De fleste av turene er gratis, men må reserveres på forhånd. Det finnes dessuten midlertidige spesialutstillinger med nasjonalparken i fokus.

Praktiske tips

For å få en best mulig opplevelse i Müritz nasjonalpark er det lurt å kle seg etter været og ha på gode sko. Sørg for å dekke så mye hud som mulig for å unngå å bli bitt av mygg og flått.

Det er lurt å ta med godt med mat og drikke i ryggsekken, da det ikke er mulig å kjøpe noe på veien. Ta også gjerne med en kikkert, så dere kan komme tett på dyrene uten å sjenere dem.

Før dere drar på tur, kan det være en god idé å stikke innom en av informasjonsskrankene i nasjonalparken. Der kan dere nemlig få vandrekort for området.

Ofte stilte spørsmål om Müritz nasjonalpark

Hvor ligger Müritz nasjonalpark?

Nationalparkamt Müritz
Schlossplatz 3
17237 Hohenzieritz

Am See