Nordsøen Oceanarium

Med sine seks millioner liter vann og 81 dyrearter er Nordsøens Oceanarium ikke bare Nordjyllands største akvarium, men også det perfekte stedet å oppleve livet under havoverflaten.

Dykk under overflaten

Nordsøen Oceanarium består av sju destinasjoner som er karakteristiske og velkjente områder i Nordsjøen. Destinasjonene er valgt ut med hensikt å gi et godt bilde av det som gjemmer seg under bølgene. Få med dere matingstidene på Oceanarium, hvor dere blant annet kan se selene spise fisk.

Les mer på hjemmesiden her.

Rett utenfor inngangsdøren

Et av akvariene er inspirert av havnen i Hirtshals, et viktig møtepunkt mellom folk og havet. På denne destinasjonen kan dere se fiskene som sportsfiskere drømmer om å fange, og til og med prøve å fiske dem med en virtuell fiskestang eller kjøpe dem på en virtuell fiskeauksjon.

Sjældne dyr
©Nordsøen Ocenarium
Udstilling
©Nordsøen Ocenarium

Gjenvinning og gjemmesteder

Et annet av akvariene er en etterligning av et av de mange skipene som har sunket i Nordsjøen gjennom årene. Gå på oppdagelsesferd i skipet og se hva som skjuler seg i de mange mørke rommene – hvis du tør!

En ørken under vann

Nesten 75 % av Nordsjøområdet er dekket av sand, og utrolig nok finnes det utallige dyr som trives i den store undervannsørkenen som den siste istiden etterlot seg. Ormer, muslinger og krepsdyr er bare noen av dyrene som lever i sanden og som er mat for mange av de andre havfiskene. Se om dere klarer å få øye på noen av disse dyrene på destinasjonen som etterligner Doggerbank.

Havets storby

Destinasjonen Jyske rev er kanskje liten sammenlignet med for eksempel Great Barrier Reef, men den er likevel hjemmet til en imponerende mengde dyreliv. Her kan mange småfisk og krepsdyr nyte livet i fred og ro uten å måtte passe seg for havets større rovdyr. Et av disse dyrene er hummeren som dere kan sammenligne styrken i overarmene med i en styrketest.

Ofte stilte spørsmål om Nordsøen Oceanarium

Udforskning

Dypt nede i mørket

På de dypeste delene av Nordsjøen, kjent som Norskerenna, når sollyset aldri ned. Med over en halv kilometer til bunnen er det alltid mørkt med et enormt trykk fra de mange meterne vann mellom bunnen og overflaten. Her lever jomfruhummeren, dypvannsreken og mange andre krepsdyr som anses som en delikatesse i hele Europa.

Nord-Europas største akvarium

I det største av senterets akvarier kan dere få øye på fisk som lever på åpent hav. Dere kan se mange forskjellige dyr som er en del av den store næringskjeden som starter med mikroskopiske planter som spises av litt større dyr, som spises av litt større dyr og så videre. Mellom 2000 og 3000 fisk beveger seg i stimer for å gjemme seg på de stedene der det ikke finnes noe gjemmested.

Danmarks sødeste rovdyr

Det er ikke lett å få øye på en sel fritt ute i naturen, men i selbassenget kan dere være 100 % sikre på å se et av de søte dyrene. I selbassenget lever to av Danmarks vanligste selarter. Se selene svømme, leke og stirre tilbake på dere med stor nysgjerrighet i det store utendørsbassenget med glasstunnel i bunnen.

Introduktion til dykkerudstyr