Tirpitz-museet

Tirpitz-museet ligger mellom sanddynene ved Blåvand og åpnet i 2017. Dermed avløste Tirpitz-museet den foregående utstillingen i bunkeranlegget for Tirpitz.

Museet i Blåvand

Tirpitz-museet ligger sør for Blåvand og øst for Blåvand Zoo, og kan nås via Tane Hedevej.

Fra bunkerruin til museum

Bunkeranlegget ved Blåvand ble bygget mot slutten av andre verdenskrig, men ble aldri ferdigstilt. Det ble deretter til et godt besøkt museum midt i dynelandskapet ved Blåvand. Bunkerruinen ble utvidet med Tirpitz-museet i 2017. Med fremragende arkitektur byr museet på ulike utstillinger i fire store gallerier.

Spektakulær arkitektur

Arkitektene som tegnet Tirpitz-museet fikk noe helt spesielt for seg. Bygningen minner nemlig rent visuelt om de originale bunkersene. Bygget av glass, stål og betong, er dette en bygning som overbeviser allerede fra utsiden. Taket er beplantet med strandgress og føyer seg dermed perfekt inn i dynelandskapet ved Blåvand.

Tirpitz ved Varde
©Mike Bink
Utstillinger på Tirpitz Bunkermuseum i Vestjylland
© Mike Bink

Fra istiden til i dag

Spekteret av utstilte tema på Tirpitz-museet er meget allsidig. Enten du vil krype gjennom 40 millioner år gammel ravskog eller lære mer om katastrofen ved Blåvand, om du interesserer deg for sammenstøtene med soldatene i Vestjylland eller vil la deg forbløffe av skattkammeret med store ravsteiner – her blir alle ønsker oppfylt.

Historier om Nordsjøkysten

Denne utstillingen begynner i de store mammutenes tid, og forteller også om hekser og smuglere fra Blåvand. Bli kjent med havets helter og kast også et blikk på campinglidenskapen fra 1970-tallet.

Havets gullskatter

Her besøker du Tirpitz-museets skattkammer. I en av de største ravsamlingene i Europa lærer du forskjellen mellom gule steiner og rav. Du finner ut hvordan du kan finne rav og lærer om ravets fascinerende egenskaper i ravskogen.

Et blikk inn i bunkeren

Nå begir du deg ut på en tidsreise inn i den verdensomspennende tragedien som var andre verdenskrig. Denne historiske reisen har imidlertid mer å by på enn bare kanoner og betong. Det er de menneskelige skjebnene som står i sentrum i denne utstillingen. Se inn i Blåvands bunkerlandskaper, som aldri ble ferdigstilt. Det var jo i grunn bra, siden andre verdenskrig endelig var over.

Ofte stilte spørsmål om Bunkermuseet Tirpitz

Tirpitz Bunkermuseum i Vestjylland
© Rasmus Bendix for ProVarde
Bunkermuseet Tirpitz ved Varde i Vestjylland
© Mike Bink

Den gamle bunkeren

Her går du gjennom smale ganger på en oppdagelsesferd gjennom Tirpitz-bunkeren. Dette vitnesbyrdet er mer enn bare en utstilling – det er et minnesmerke. Vi håper at slike tider aldri kommer igjen. Særlig for de unge kan det være både interessant og viktig å bli bedre kjent med denne ubehagelig delen av verdenshistorien. For hver generasjon ligger det jo stadig lenger borte.

Fasit: Et viktig blikk inn i historien

Tirpitz-museet forteller ikke bare om spennende eventyr med sjøfarere og gullskatter. Museet i Blåvand ser også tilbake på den triste tiden under andre verdenskrig og forteller om menneskelige skjebner på nært hold. Benytt sjansen til å bli bedre kjent med denne delen av verdenshistorien.

Tirpitz museet i Vestjylland
©Mike Bink